| |     latinica | english  
Насловна
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије 21. јун 2020. године

ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ

РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (21. јун 2020. ГОДИНЕ)

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА

О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

Обавештавамо вас да су избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије расписани за 21. јун 2020. године. Држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству, а желе да на председничким изборима гласају на бирачком месту у Генералном конзулату Републике Србије у Истанбулу, потребно је да нам се пријаве најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до 30. маја 2020. године.

 

  1. Држављани Републике Србије који су већ уписани у бирачки списак потребно је да поднесу Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству. Проверу да ли је лице уписано у бирачки списак могуће је извршити преко апликације на сајту МДУЛС - 

           https://upit.birackispisak.gov.rs/

 

2.   Држављани Републике Србије који нису уписани у бирачки списак, а желе да учествују у бирачком процесу, паралелно са захтевом за упис у бирачки списак да ће гласати у иностранству, потребно је да попуне Захтев за упис у бирачки списак Републике Србије.

 

Подношење захтева може се вршити на два начина:

 

  1. У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу на адреси Geyikli Sokak No. 1, Levent, Bešiktaš. Приликом подношења захтева потребно је приложити (показати на увид) документ за утврђивање идентитета (важећа путна исправа – пасош или лична карта).

 

  1. Путем e-mail-a (konzulat.istanbul@mfa.rs), тако што ће се доставити скенирани захтев / захтеви заједно са скенираним личним документом Републике Србије.

Захтеви за упис у јединствени бирачки списак податка о томе да ће бирач гласати у иностранству обавезно мора да садржи следеће податке: име, презиме и име једног родитеља бирача; јединствени матични број бирача; општину, односно град и адресу пребивалишта бирача у земљи, као и податке о општини, односно граду и адреси боравишта у иностранству према којој ће бирач гласати на предстојећим изборима и потпис подносиоца захтева.

Поднети захтеви биће достављени надлежној општинској, односно градској управи према последњем пребивалишту прослеђени на даљу надлежност локалним самоуправама према последњем пребивалишту у Републици Србији или према последњем пребивалишту једног од родитеља.

Молимо вас да у назначеном пољу, обавезно, читко попуните контакт телефон и / или e-mail, како бисмо у случају било какве нејасноће, били у могућности да вас контактирамо.

Скрећемо вашу пажњу да се бирачко место одређује / отвара уколико се за гласање пријави најмање 100 бирача, што значи да ће надлежни орган у Републици Србији након провера података лица која су се пријавила за гласање на предстојећим изборима, потврдити да ли су испуњени услови за отварање бирачког места у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу.

 

Пријаве за гласање у иностранству и пријаве за упис у бирачки списак можете преузети.

 http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1)_dvojezicno.doc

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_dvojezicno.doc

 

У Истанбулу, 12. маја 2020. године.

 

 

 

 


Верзија за штампу
Важне информације
23.11.2023. ИНФОРМАЦИЈА О УЛАСКУ ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
02.11.2023. године - ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ
01.06.2022. године - Укинута ограничења уласка у Републику Турску
Заказивање термина за подношење захтева од 11. маја 2020. године