| |     ћирилица | latinica  
Home
Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije 21. jun 2020. godine

IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE

REPUBLIKE SRBIJE (21.  jun 2020. GODINE)

 

O B A V E Š T E Nj E

 

ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA

O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

 

Obaveštavamo vas da su izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije raspisani za 21. jun 2020. godine. Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, a žele da na predstojećim izborima glasaju na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Istanbulu, potrebno je da nam se prijave najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 30. maja 2020. godine.

 

  1. Državljani Republike Srbije koji su već upisani u birački spisak potrebno je da podnesu Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu. Provera da li je lice upisano u birački spisak moguće je izvršiti preko alikacije na sajtu MDULS – 

           https://upit.birackispisak.gov.rs/

 

  1. Državljani Republike Srbije koji nisu upisani u birački spisak, a žele da učestvuju u biračkom procesu, paralelno sa Zahtevom za upis u birački spisak da će birač glasati u inostranstvu, potrebno je da popune Zahtev za upis u birački spisak Republike Srbije.

 

Podnošenje zahteva može se vršiti na dva načina:

 

  1. U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu na adresi Geyikli Sokak No. 1, Levent, Bešiktaš. Prilikom popunjavanja zahteva potrebno je priložiti (pokazati na uvid) dokument za utvrđivanje identiteta (važeća putna isprava - pasoš ili lična karta).
  2. Putem e-mail-a (konzulat.istanbul@mfa.rs), tako što će se dostaviti skenirani zahtev/zahtevi zajedno sa skeniranim ličnim dokumentom Republike Srbije.

 

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva.

Podneti zahtevi biće dostavljeni nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Molimo vas da u naznačenom polju, obavezno, čitko popunite kontakt telefon i / ili e-mail adresu, kako bismo u slučaju bilo kakve nejasnoće, bili u mogućnosti da vas kontaktiramo.

Skrećemo vašu pažnju da se biračko mesto određuje / otvara ukoliko se za glasanje prijavi najmanje 100 birača, što znači da će nadležni organ u Republici Srbiji nakon provera podataka lica koja su se prijavila za glasanje na predstojećim izborima, potvrditi da li su ispunjeni uslovi za otvaranje biračkog mesta u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu.

 

Prijave za glasanje u instranstvu i prijave za upis u birački spisak možete preuzeti ovde

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1)_dvojezicno.doc

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_dvojezicno.doc
 

U Istanbulu, 12. maja 2020. godine

 

 

 

 

 

 

 


Print version
Important information
INFORMATION ON THE ENTRY OF TURKISH CITIZENS INTO THE REPUBLIC OF SERBIA
Getting an appointment for the application
Citizenship and passport applications