| |     ћирилица | english  
Naslovna
Posetite Srbiju
SIEPA

 

   
 
Kontakt

 

Adresa:

Sümbül Sokak 2, Levent, Beşiktaş, Istanbul

 

Radno vreme sa strankama:

Ponedeljak - petak: 09:30 - 13:00 časova

Telefon: + 90212 / 213-52-29  
Faks:     + 90212 / 213-54-03 Konzularna nadležnost
Е-mail:   konzulat.istanbul@mfa.rs Počasni konzuli
Veb sajt: http://www.istanbul.mfa.gov.rs

 

 

 


 
05. mart 2022. godine - Ulazak u Republiku Tursku

Državlјanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:

· sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana
· negativan PCR test ne stariji od 72sata
· negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
· potvrdu o preležanom KOVID ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.

Gore navedeno nije potrebno i neće se tražiti od putnika koji su u tranzitu.

Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u Republiku Tursku.

Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u Republiku Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlјi.


Zakazivanje termina za podnošenje zahteva od 11. maja 2020. godine

Poštovani građani,

 

Obaveštavamo vas da Generalni konzulat Republike Srbije u Istanbulu nastavlja sa prijemom stranaka od 11.05.2020. godine. Kako biste zakazali termin prijema potrebno je da pošaljete zahtev elektronskim putem na konzulat.istanbul@mfa.rs sa sledećim podacima:

-Vaše ime i prezime

-Vrsta zahteva (npr. zahtev za putnu ispravu, prijem u državljanstvo, prijavu deteta, dodatnu informaciju, preuzimanje pasoša, overu punomoćja, prijavu braka i dr)

-Broj lične isprave (turske lične karte i/ili pasoša RS)

-Datum koji vam odgovara (najmanje dva datuma navesti)

-Dokument koji vam je izdao Generalni konzulat u vezi sa zahtevom (npr. potvrda o predatom zahtevu za biometrijsku putnu ispravu)

-Kontakt telefon

Važno: Predloženi termin ne može biti na dan kada je u Republici Turskoj na snazi zabrana izlaska na ulicu, državni ili verski praznik, koji se praznuje neradno.

Generalni konzulat će vas obavestiti da li postoji slobodan termin za datum koji ste naveli ili predložiti drugi, ukoliko su svi termini tog dana popunjeni.

Uzimajući u obzir sve okolnosti, Generalni konzulat je odlučio da dnevno prima ograničen broj zahteva po principu zakazivanja, kako bi se uspešno primenile mere socijalnog distanciranja i neposredni kontakt smanjio na minimum. Molimo za razumevanje i strpljenje do potpune normalizacije rada.

Napomena: obavezno je nošenje maske u prostorijama Generalnog konzulata.


 
 
11. april 2022. godine – Odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković doneo je 11. aprila 2022 Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu i Odluku o sufinansiranju projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, po konkursima koji su bili otvoreni od 23. februara do 9. marta ove godine.

Uvid u donate odluke možete izvršiti na zvaničnoj internet sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu: www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs


08. april 2022. godine - Selaković: Odnosi Srbije i Turske dostigli najviši nivo u novijoj istoriji

Ministar spolјnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem.

Opširnije...
04. april 2022. godine - Telefonski razgovor sa predsednikom Republike Turske

Predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan čestitao je u telefonskom razgovoru predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću pobedu na izborima i poželeo mu da i dalјe svojim radom doprinosi napretku i blagostanju Srbije.

Predsednik Erdogan je ovom prilikom izrazio nadu da će zajedno sa predsednikom Vučićem nastaviti da podstiče jačanje saradnje Srbije i Turske.

Zahvalivši na čestitkama, predsednik Vučić je istakao značaj koje dobri odnosi sa Turskom imaju za Srbiju i njen ekonomski razvoj, kao i za mir i stabilnost u regionu.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će uskoro ponovo imati priliku da sa predsednikom Erdoganom razmeni ideje za jačanje bilateralne saradnje, kao i mišlјenja o regionalnim i globalnim pitanjima.

 


Ministarstvo spoljnih poslova
Dnevne vesti 
Saopštenja 
Foto galerija 


Narodna skupština

Predsednik Republike Srbije

Vlada Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova