| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Адреса:

Sümbül Sokak 2, Levent, Beşiktaş, Istanbul

 

Радно време са странкама:

Понедељак - петак: 09:30 - 13:00 часова

 

Телефон:  + 90212 / 213-52-29  
Факс:        + 90212 / 213-54-03 Конзуларна надлежност
Е-mail:   konzulat.istanbul@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.istanbul.mfa.gov.rs  

 


 
05. март 2022. године - Улазак у Републику Турску

Држављанима Србије за улаз у Турску потребан је један од следећих докумената:

· сертификат о вакцинацији са најмање 2 дозе вакцине (1 доза за Џонсон вакцину) с тим да је од примања друге дозе прошло 14 дана
· негативан ПЦР тест не старији од 72сата
· негативан антигенски тест не старији од 48 сати
· потврду о прележаном КОВИД не старија од 6 месеци рачунајући од 28. дана након првог позитивног теста.

Горе наведено није потребно и неће се тражити од путника који су у транзиту.

Деца испод 12 година старости су изузета од обавезе показивања сертификата о вакцинацији или негативног ПЦР/антиген теста при уласку у Републику Турску.

Укинута је и обавеза попуњавања формулара за добијање тзв. ХЕС кода за улазак у Републику Турску, као и његово коришћење у земљи.


Заказивање термина за подношење захтева од 11. маја 2020. године

Поштовани грађани,

Обавештавамо вас да Генерални конзулат Републике Србије у Истанбулу наставља са пријемом странака од 11.05.2020. године. Како бисте заказали термин пријема потребно је да пошаљете захтев електронским путем на konzulat.istanbul@mfa.rs са следећим подацима: 

-Ваше име и презиме

-Врста захтева (нпр. захтев за путну исправу, пријем у држављанство, пријаву детета, додатну информацију, преузимање пасоша, оверу пуномоћја, пријаву брака и др)

-Број личне исправе (турске личне карте и/или пасоша РС)

-Датум који вам одговара (најмање два датума навести)

-Документ који вам је издао Генерални конзулат у вези са захтевом (нпр. потврда о предатом захтеву за биометријску путну исправу)

-Контакт телефон

Важно: Предложени термин не може бити на дан када је у Републици Турској на снази забрана изласка на улицу, државни или верски празник, који се празнује нерадно.

Генерални конзулат ће вас обавестити да ли постоји слободан термин за датум који сте навели или предложити други, уколико су сви термини тог дана попуњени.

Узимајући у обзир све околности, Генерални конзулат је одлучио да дневно прима ограничен број захтева по принципу заказивања, како би се успешно примениле мере социјалног дистанцирања и непосредни контакт смањио на минимум. Молимо за разумевање и стрпљење до потпуне нормализације рада.

Напомена: обавезно је ношење маске у просторијама Генералног конзулата.


 
 
11. април 2022. године – Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону

Министар спољних послова Никола Селаковић донео је 11. априла 2022 Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону и Одлуку о суфинансирању пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, по конкурсима који су били отворени од 23. фебруара до 9. марта ове године.

Увид у донате одлуке можете извршити на званичној интернет сајту Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону: www.mfa.gov.rs i www.dijaspora.gov.rs


08. април 2022. године - Селаковић: Односи Србије и Турске достигли највиши ниво у новијој историји

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Турске Хамијем Аксојем.

Oпширније...
04. април 2022. године - Телефонски разговор са председником Републике Турске

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган честитао је у телефонском разговору председнику Републике Србије Александру Вучићу победу на изборима и пожелео му да и даље својим радом доприноси напретку и благостању Србије.

Председник Ердоган је овом приликом изразио наду да ће заједно са председником Вучићем наставити да подстиче јачање сарадње Србије и Турске.

Захваливши на честиткама, председник Вучић је истакао значај које добри односи са Турском имају за Србију и њен економски развој, као и за мир и стабилност у региону.

Председник Вучић је изразио наду да ће ускоро поново имати прилику да са председником Ердоганом размени идеје за јачање билатералне сарадње, као и мишљења о регионалним и глобалним питањима.

 


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова