| |     latinica | english  
Насловна
Посетите Србију
СИЕПА

 

   
 
Контакт

Адреса:

Geyikli Sokak 1, Levent, Beşiktaş, Istanbul

 

Радно време са странкама:

Понедељак - петак: 09:30 - 13:00 часова

 

Телефон:  + 90212 / 213-76-86  
Факс:        + 90212 / 213-54-03 Конзуларна надлежност
Е-mail:   konzulat.istanbul@mfa.rs Почасни конзули
Веб сајт: http://www.istanbul.mfa.gov.rs  

 


 
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

13. март - Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за финансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Више информација, услове и начин реализације Конкурса можете пронаћи на следећим линковима: Конкурс за суфинанасирање пројеката организација из дијаспоре и Конкурс за суфинансирање пројеката организација из региона.

 

Рок за достављање пројеката је 30. март 2018. године.


ТУРСКИ МУП УВЕО ЕЛЕКТРОНСКУ Е ПРОЦЕДУРУ ОБЕЗБЕЂИВАЊА И ПРОДУЖАВАЊА ДОЗВОЛЕ БОРАВКА

Министарство унутрашњих послова Турске увело је 18. маја електронску е процедуру обезебеђивања и продужавања дозволе боравка за странце.

Упутство на више језика се може наћи на сајту овдашњег МУП:

http://www.goc.gov.tr/icerik6/e-ikamet-basvurulari-alinmaya-basladi_350_359_5777_icerik

http://www.mia.gov.tr


 
 
УРУЧЕЊЕ УЏБЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА УДРУЖЕЊИМА НАШИХ ИСЕЉЕНИКА У ИСТАНБУЛУ

Амбасадор Републике Србије у Републици Турској Зоран Марковић, током службене посете Истанбулу, посетио је удружења наших исељеника у Пендику и Бајрампаши. Ова удружења окупљају највећи број исељеника и њихових потомака са подручја простора бивше Југославије, пре свега Бошњака из Рашке области у Републици Србији, као и БиХ и Црне Горе. Амбасадор Зоран Марковић, тим поводом, уручио је више пакета уџбеника за учење босанског језика за прваке и млађе основце, што је део ширег пројекта реализованог уз подршку Министарства просвете Републике Србије и неколицине спонзора, иначе наших исељеника из Републике Турске. Циљ је да се најмлађим генерацијама потомака исељеника приближи наш језик, традиција и култура нашег простора.

У разговору са руководством и члановима удружења амбасадор Зоран Марковић нагласио је да је знање језика, познавање традиције и културе важно за одржaвање и неговање веза са матицом. Циљ не сме да буде само добијање путне исправе Републике Србије, а да при томе млади нараштаји не знају основне информације и чињенице о земљи из које долазе њихови родитељи и преци. У том контексту, разматрани су модалитети даље сарадње на плану школства и образовања. Наредни кораци су организовање курсева језика како у Истанбулу, тако и током летњег распуста у Ајвалику, познатом турском летовалишту где традиционално одмара највећи део нашег исељеништва. Најмлађи би на тај начин кроз игру и забаву учили наш језик и стицали основна знања о Републици Србији. Наши исељеници, такође, су изразили интерес за успостављање институционалне сарадње између школа у Републици Србији и Републици Турској, као и за програме размене ученика и ђака, те похађања летњих спортских кампова (школе кошарке, тениса и сл.) у Републици Србији.

Осим наведеног, састанци на којима је учествовала и конзул-жеран Републике Србије у Истанбулу Сандра Вујиновић искоришћени су и за разговоре о другим конзуларним питањима од интереса за популацију наших исељеника у Републици Турској, пре свега темама из области стицања држављанства и путних исправа Републике Србије.


УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.


УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр.39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.


Министарство спољних послова
Дневне вести 
Саопштења 
Фото галерија 


Народна скупштина

Председник Републике Србије

Влада Србије

Министарство спољних послова