| |     latinica | english  
Насловна
УРУЧЕЊЕ УЏБЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА УДРУЖЕЊИМА НАШИХ ИСЕЉЕНИКА У ИСТАНБУЛУ

Амбасадор Републике Србије у Републици Турској Зоран Марковић, током службене посете Истанбулу, посетио је удружења наших исељеника у Пендику и Бајрампаши. Ова удружења окупљају највећи број исељеника и њихових потомака са подручја простора бивше Југославије, пре свега Бошњака из Рашке области у Републици Србији, као и БиХ и Црне Горе. Амбасадор Зоран Марковић, тим поводом, уручио је више пакета уџбеника за учење босанског језика за прваке и млађе основце, што је део ширег пројекта реализованог уз подршку Министарства просвете Републике Србије и неколицине спонзора, иначе наших исељеника из Републике Турске. Циљ је да се најмлађим генерацијама потомака исељеника приближи наш језик, традиција и култура нашег простора.

У разговору са руководством и члановима удружења амбасадор Зоран Марковић нагласио је да је знање језика, познавање традиције и културе важно за одржaвање и неговање веза са матицом. Циљ не сме да буде само добијање путне исправе Републике Србије, а да при томе млади нараштаји не знају основне информације и чињенице о земљи из које долазе њихови родитељи и преци. У том контексту, разматрани су модалитети даље сарадње на плану школства и образовања. Наредни кораци су организовање курсева језика како у Истанбулу, тако и током летњег распуста у Ајвалику, познатом турском летовалишту где традиционално одмара највећи део нашег исељеништва. Најмлађи би на тај начин кроз игру и забаву учили наш језик и стицали основна знања о Републици Србији. Наши исељеници, такође, су изразили интерес за успостављање институционалне сарадње између школа у Републици Србији и Републици Турској, као и за програме размене ученика и ђака, те похађања летњих спортских кампова (школе кошарке, тениса и сл.) у Републици Србији.

Осим наведеног, састанци на којима је учествовала и конзул-жеран Републике Србије у Истанбулу Сандра Вујиновић искоришћени су и за разговоре о другим конзуларним питањима од интереса за популацију наших исељеника у Републици Турској, пре свега темама из области стицања држављанства и путних исправа Републике Србије.УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Бурунди, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до тридесет (30) дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 24. маја 2018. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Азербејџан, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије до деведесет (90) дана у периоду од стоосамдесет (180) дана, од датума уласка у Републику Србију, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије", бр.39/2018 од 25. маја 2018. године и ступа на снагу 2. јуна 2018. године.Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону

13. март - Министарство спољних послова, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује једном годишње Конкурс за финансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону. Више информација, услове и начин реализације Конкурса можете пронаћи на следећим линковима: Конкурс за суфинанасирање пројеката организација из дијаспоре и Конкурс за суфинансирање пројеката организација из региона.

 

Рок за достављање пројеката је 30. март 2018. године.Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 08. децембра 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 111/2017 од 11. 12. 2017. године и ступа на снагу 19. 12. 2017. године.

 


ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША

Влада Исламске Републике Иран је донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Србије, носиоце обичних пасоша, за улазак и боравак на територији Исламске Републике Иран, најдуже до 30 дана у периоду од годину дана. Одлука је ступила на снагу 1. новембра 2017. године.Презентација туристичке понуде Београда у Истанбулу, 24. новембра о.г.

Туристичка организација Београда, у сарадњи са ГК РС у Истанбулу, 24. новембра 2017. године, у хотелу Radisson Blu Bosphorus у Истанбулу организовала је презентацију туристичке понуде Београда. Представљању туристичке понуде Београда присуствовало је више од стотину турских агенција, оператора, представника медија, угледних личности, као и представника Града Истанбула, конзуларног кора и наше дијаспоре. У сарадњи са компанијом Turkish Airlines организовани су пословни сусрети представника турских и српских туристичких агенција и туроператора.


Oпширније...
Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Индије, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 79/2017 од 25. 08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. године.

 

Фото: ВикипедијаОдлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 22. августа 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Исламске Републике Иран, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 30 дана од датума уласка у Р. Србију, у периоду од годину дана, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима.

Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 79/2017 од 25. 08. 2017. године и ступа на снагу 02. 09. 2017. године.

 

Фото: ВикипедијаПосета делегације Лознице општини Малтепе – Истанбул, 4-6. август о.г.

На позив градоначелника општине Малтепе у Истанбулу Али Килича, делегација Лознице у периоду од 4. до 6. августа посетила је ову истанбулску општину. За њих је био уприличен сусрет са градоначелником Малтепепа и његовим помоћницима задуженим за међународну културну сарадњу и за развој и привредну сарадњу, док је другог дана посете на централном тргу у Малтепеу у оквиру двочасовног програма предсављен културни и туристички потенцијал Србије. У делегацији су били Милена Манојловић-Кнежевић, председник Скупштине града Лознице, Томислав Арнаутовић, директор Регионалне развојне агенције, Снежана Перић, директор Туристичке организације Лознице, Дејан Марковић, секретар Скупштине града Лознице и Слободан Унковић, заменик директора Туристичке организације Београда.


Oпширније...
Одлука о укидању виза за држављане Р. Перу, носиоце обичних пасоша

Влада Републике Србије је, на својој седници одржаној 11. маја 2017. године, донела Одлуку о укидању виза за држављане Републике Перу, носиоце обичних пасоша, за улазак, транзит и боравак на територији Републике Србије најдуже до 90 дана у периоду од шест месеци, уколико не постоје сметње из члана 11. Закона о странцима. Одлука је објављена у „ Службеном гласнику Републике Србије ", бр. 46/2017 од 12. 05. 2017. године и ступа на снагу 20. 05. 2017. године.Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ћинђићу на Студентском тргу у Београду

Градска управа Града Београда, Секретаријат за културу, објавила је Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ћинђићу на Студентском тргу у Београду (распис).

Смисао уметничког и програмског решења је достојно обележавање сећања на Зорана Ђинђића, на његов живот, дело и друштвене и историјске промене које је покренуо у Србији, као и на трагичну смрт на улазу у зграду Владе Републике Србије 12. марта 2003. године.

Зоран Ђинђић је један од оснивача Демократске странке у којој је у септембру 1990. године изабран за председника Извршног одбора, а у јануару 1994. за председника те странке. Био је виши научни сарадник у Центру за филозофију и друштвену теорију у Београду, посланик у сва три вишестраначка сазива Народне скупштине Републике Србије и Већу република Скупштине СРЈ.

За градоначелника Београда изабран је 21. фебруара 1997, испред коалиције "Заједно" која је на локалним изборима 1996. однела победу у више градова у Србији. У јуну 2000. године Ђинђић је преузео функцију координатора у Савезу за промене, а потом постао и шеф Централног изборног штаба и координатор промотивне кампање ДОС-а за изборе који су одржани 24. септембра 2000. На тим изборима Ђинђић је изабран за посланика у Већу република Скупштине СРЈ. За премијера Србије изабран је 25. јануара 2001. након победе ДОС-а на републичким парламентарним изборима у децембру 2000. године.

Др Зоран Ђинђић је убијен 12. марта 2003. испред зграде Владе Републике Србије, зато што је покушао да Србију ослободи прошлости и одведе је у будућност. Ђинђић је иза себе оставио супругу Ружицу, кћерку Јовану и сина Луку.Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству

На следећем линку можете пронаћи видео запис са обавештењем о начину гласања на изборима за председника Републике Србије, 2. априла 2017. 

https://youtu.be/tBKMm9NOMmg

 ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 02. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ

Поштовани суграђани,

Обавештавамо вас су се испунили услови за отварање и да ће у Генералном конзулату Републике Србије у Истанбулу бити отворено бирачко место за предстојеће изборе за председника Републике.

Гласање ће се одржати у недељу, 02. априла 2017. године, од 07.00 до 20.00 часова по локалном времену у просторијама Конзулата.

Подсећамо да право на гласање имају они држављани Републике Србије који су се благовремено пријавили посредством Конзулата или директно и којима је решењем о одобрењу гласања у иностранству то одобрено. Решења и обавештења достављена су сваком бирачу понаособ.

Генерални конзул

Зоран МарковићСусрет са чланом парламента Турске из Бурсе, г. Хусеином Шахином

Током боравка у Бурси, Генерални конзул Зоран Марковић је имао и краћи сусрет са чланом турског парламента испред АК Партије, г. Хусеином Шахином. Ова прилика је искоришћена да се још једном потврде добри билатерални односи, посебно на нивоу парламентарне и економске сарадње.

 


Oпширније...
Посета удружењу Босна – Санџак у Бурси

Током службеног боравка у Бурси (3.-5.03.), ГК З.Марковић посетио је и локално удружење Босна – Санџак, које окупља већи број наших исељеника.

Овом приликом поновљен је значај тесне везе исељеништва са матицом, учења матерњег језика и очување традиција које су донете из наших крајева. З. Марковић је присутне упознао са њиховим правима у вези са предстојећим изборима за председника Републике. Објаснио је процедуре и упутио у рокове. Назначио је да детаљна информација у вези са тим може да се нађе на веб страници Конзулата, као и неопходни формулари.


Oпширније...
Посета РУМЕЛИСИАД-у 04.03.2017.

ГК З.Марковић је, 04. о.м, у Бурси био гост огранка РУМЕЛИСИАД-а у Бурси. РУМЕЛИСИАД је организација привредника (налик комори) који су пореклом са Балкана. Задатак ове организације је да координира и доприноси подстицају привредних активности својих чланица, а оријентисани су пре свега на простор Балкана. Сарађују са свим коморама и релевантним министарствима у Турској.


Oпширније...
Посета компанији МАРТУР Бурса

ГК З. Марковић je, 03. о.м, у Бурси имао дуг и садржајан раговор са директором МАРТУР и чланом борда директора Муфир Карадемирлером и његовим сарадницима (директорима развоја) на тему потенцијалних инвестиција у РС.


Oпширније...
Избори за председника Републике Србије

 

 

 

 

 

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

(2. АПРИЛ 2017. ГОДИНЕ)

 

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

 

ЗА УПИС У БИРАЧКИ СПИСАК ПОДАТАКА О ТОМЕ ДА ЋЕ БИРАЧ ГЛАСАТИ У ИНОСТРАНСТВУ

 

 

Обавештавамо вас да су избори за Председника Републике Србије расписани за 2. април 2017. године. Држављани Републике Србије који имају боравиште у иностранству, а желе да на председничким изборима гласају на бирачком месту у Генералном конзулату Републике Србије у Истанбулу, потребно је да нам се пријаве најкасније пет дана пре закључења јединственог бирачког списка, односно до 11. марта 2017. године.

 

  1. Држављани Републике Србије који су већ уписани у бирачки списак потребно је да поднесу Захтев за упис у бирачки списак података да ће бирач гласати у иностранству. Провера да ли је лице уписано у бирачки списак могуће је извршити преко апликације на сајту МДУЛС - http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

 

2.   Држављани Републике Србије који нису уписани у бирачки списак, а желе да учествују у бирачком процесу, паралелно са захтевом за упис у бирачки списак да ће гласати у иностранству, потребно је да попуне Захтев за упис у бирачки списак Републике Србије.

 

Подношење захтева може се вршити на два начина:

 

  1. У просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу на адреси Geyikli Sokak No. 1, Levent, Bešiktaš. Приликом подношења захтева потребно је приложити (показати на увид) документ за утврђивање идентитета (важећа путна исправа – пасош, лична карта или возачка дозвола коју је издао надлежни орган Републике Србије).

 

  1. Путем e-mail-a (konzulat.istanbul@mfa.rs), тако што ће се доставити скенирани захтев / захтеви заједно са скенираним личним документом Републике Србије.

 

Поднети захтеви биће прослеђени на даљу надлежност локалним самоуправама према последњем пребивалишту у Републици Србији или према последњем пребивалишту једног од родитеља.

 

Молимо вас да у назначеном пољу, обавезно, читко попуните контакт телефон и / или e-mail, како бисмо у случају било какве нејасноће, били у могућности да вас контактирамо.

Скрећемо вашу пажњу да се бирачко место одређује / отвара уколико се за гласање пријави најмање 100 бирача, што значи да ће надлежни орган у Републици Србији након провера података лица која су се пријавила за гласање на предстојећим изборима, потврдити да ли су испуњени услови за отварање бирачког места у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу.

 

Пријаве за гласање у иностранству и пријаве за упис у бирачки списак можете преузети овде.

 

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1)_dvojezicno.doc

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_dvojezicno.doc

 

У Истанбулу, 3. марта 2017. године.

 

 

 Посета ППВ и МТТТ Р.Љајића РТ – састанак са представницима текстилног сектора у РТ (Истанбул, 1. март)

Другог дана посете Републици Турској потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Расим Љајић у организацији Савета за међународну економску сарадњу Републике Турске (ДЕИК), састао се са представницима текстилног сектора. Састанку су присуствовали представници угледних турских текстилних компанија. Поред повећања трговинске размене, у наредном периоду, требало би уложити додатне напоре за побољшање сарадње на пољу инвестиција, закључак је са састанка. У том контексту, охрабрује што се у Републици Србији из дана у дан отвара све више компанија из РТ. Турске фирме запошљавају преко 8 хиљада радника, а циљ је да се ове године отвори још десет нових фабрика из РТ, истакао је господин Расим Љајић.

Пословање турске текстилне компаније „Астер“ у Нишу постало је модел успешне стране инвестиције и добре праксе. ППВ и МТТТ Р.Љајић упознао је са економским мерама Владе и подстицајима страних улагања. Детаљно је говорио о финансијским подстицајима, пореским олакшицама и другим погодностима за стране инвеститоре. Истакао је значај Споразума о слободној трговини који Република Србија има са Руском Федерацијом, као и преференцијалног трговинског режима са Сједињеним Америчким Државама. Нарочито је истакао чињеницу да Влада Србије и надлежне институције свакој појединачној инвестицији посвећује посебну пажњу, наравно да има простора за даље унапређење. Међутим, по условима које нуди Србија страним инвеститорима, предњачи у региону.

 Посета ППВ и МТТТ Р. Љајића РТ – разговор са министром економије РТ Н.Зејбекчијем (Истанбул, 28. фебруар 2017. године)

Дводневну посету Републици Турској потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије Расим Љајић започео је разговором са министром економије Републике Турске Нихатом Зејбекчијем у Истанбулу, 28. фебруара 2017. године. Две стране су разговарале о значају што скоријег закључивања ревидираног споразума о слободној трговини којим је предвиђена либерализација пољопривреде и додавање услуга, узајамном подстицању инвестиција, договора око транзитних дозвола у друмском саобраћају, као и заједничког инфраструктурног пројекта између БиХ и РС.

Након разговора у Истанбулу делегација предвођена ППВ и МТТТ РС Р. Љајићем отпутовала је у Анкару на разговоре са председником Владе РТ Б. Јилдиримом, министром пољопривреде РТ Ф.Челиком, као и председником турске развојне агенције ТИКА. Другог дана посете ППВ и МТТТ Р.Љајић, у организацији ДЕИК, састао се са представницима више турских текстилних компанија у Истанбулу.  

 Председник општине Бајрампаша Атилa Ајдинер у посети Генералном конзулу

Председник општине Бајрампаше Атила Ајдинер, општине са најорганизованијом исељеничком заједницом из РС, посетио 23.02. Генералног конзула З.Марковића. Иако је разлог посете предстојећи Рамазански караван који се традиционално организује по балканским земљама, где ће се на пропутовању кроз Србију организовати посете Београду, Новом Пазару и Сјеници, прилика искоришћена да се обострано нагласи значај оваквих манифестација, које излазе из уско верских оквира, већ представљају добру прилику за продубљивање односа између народа две државе, а све базирано на општеприхваћеној премиси да без мира и добрих односа Бошњака и Срба нема мира на Балкану.

Истакнут је и значај ове манифестације за успостављање привредне сарадње, односно њено продубљивање. Констатовано је да је у претходном периоду створена добра основа за то и да треба искористити моментум за њено продубљивање. У том смислу, договорено је да З.Марковић, у организацији градоначелника одржи краће предавање локалним привредницима са Бајрампаше и пружи им нове информације од значаја за њихово потенцијално инвестирање у РС. Закључено је да економска сарадња за собом повлачи и сваки други вид сарадње, што претставља надградњу и битан предуслов за општи просперитет народа две земље, за шта постоји немерљив потенцијал.

 Гостовање Генералног конзула на Румели ТВ

У суботу, 18. о.м, З.Марковић је , у ударном термину (20.30), гостовао у једноипосатном живом програму најгледаније регионалне ТВ – Румели ТВ, која покрива целокупан простор Балкана, а емитује се и путем сателита и интернета. Назив емисије у којој је ГК гостовао је „Бошњачка кафа“. Концепт емисије је био питања и одговори и питања су се углавном односила на питање држављанства, економске сарадње Турске и Србије, могућностима инвестирања у РС. Ова прилика је искоришћена да се врло широком аудиторијуму објасни процедура стицања и поновног стицања држављанства, као и компаративне предности инвестирања у РС. Одјек емисије је, према нашим сазнањима био одличан, о чему сведеоче и многобројни позиви похвала који су уследили одмах након емитовања програма. Интересантно је да је током емитовања било укључења гледалаца и из Пољске, Македоније и других земаља.

Снимак комплетне емисије је доступан и на интернету, на адреси: http://m.tvarsivi.com/rumelitv-18-02-2017-5652172y.htmlБалканско првенство у атлетици за јуниоре

У Истанбулу је 12. фебруара 2017. године одржано Балканско првенство у атлетици за јуниоре. Наша репрезентација је освојила 4 златне, 2 сребрне и 3 бронзане медаље. Овом приликом честитамо нашим младићима и девојкама и поручујемо им да су они наш понос и наша најлепша слика. Хвала вам! Нашу репрезентацију је током њиховог боравка у Истанбулу посетио и ГК З. Марковић.

 Уручење угледне књижевне награде београдском писцу Миодрагу Јакшићу

Као резултат сарадње Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу са издавачким кућама, у оквиру нашег ангажовања на културној сарадњи између две земље, београдском писцу Миодрагу Јакшићу, на свечаности у Истанбулу, уручена је угледна књижевна награда „ROSETA WORLD LITERATURE“ за 2017. годину, коју једном годишње додељује популарни турски књижевни магазин „Росета“ за укупан допринос светској поезији.

Јакшићу је награду уручио Ведат Акдамар, главни и одговорни уредник магазина „Росета“ у присуству Зорана Марковића, Генералног конзула Србије у Истанбулу и других угледних званица из културног и јавног живота Истанбула. Образлажући одлуку да Миодраг Јакшић буде овогодишњи лауреат награде „ROSETA WORLD LITERATURE“ господин Ведат Акдамар је нагласио „посебну вредност Јакшићеве мисаоне поезије, проткане фино и јасно акцентованом филозофском поентом слободне мисли, ефектним песничким сликама, које кроз обиље бриљантних описа социјалних, друштвених и љубавних доживљаја савременог човека, уносе смеле новине у савремену поезију“. 

Награда „ROSETA WORLD LITERATURE“ Миодрагу Јакшићу је додељена у истанбулском хотелу Титаник, на завршној свечаности Међународног књижевног фестивала „Кемал Суреја“, у част великана турског књижевног новог таласа, који је окупио писце из целог света.  Сусрет са студентима са подручја бивше СФРЈ

Удружење „Босна – Санџак“ са истанбулске општине Бајрампаша организовало је 18-ог децембра доручак за студенте у Турској са подручја бивше СФРЈ. Истом су присуствовали и Амбасадор Црне Горе, Генерални конзул БиХ и Генерални конзул РС. Идеја овог окупљања је била дружење, размена искустава и боља комуникација са дипломатским представницима земље порекла.

 20. годишњица Удружења „Босна – Санџак“ из Истанбула

У истанбулској општини Пендик, одржана је јубиларна годишња скупштина Удружења „Босна-Санџак“ које окупља велики број исељеника пореклом из Србије. Поред великог броја гостију, овом скупу присуствовали су потпредседник владе Републике Србије г. Расим Љајић, градоначелници Новог Пазара, Сјенице и Тутина и Генерални конзул г-дин Зоран Марковић.

Овом приликом поновљена је потреба још тешње сарадње између матице и исељеништва са посебним акцентом на економским и културним везама.

 Први међународни фестивал младих писаца у Истанбулу

У Истанбулу је од 17-20. новембра 2016. године, одржан Први међународни фестивал младих писаца, на коме је запажено учешће имала и представница наше земље Теодора Балабановић.

Фестивал је, као почасни гост, отворио Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу г. Зоран Марковић.Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности

 

 

 

 

 

 

 

 

НЕЗВАНИЧНИ ПРЕВОД

 

ОГЛАС ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У ЦИЉУ ОТУЂЕЊА НЕПОКРЕТНОСТИ – ОТУЂЕЊА ДИПЛОМАТСКЕ НЕПОКРЕТНЕ ИМОВИНЕ У ЊУЈОРКУ (СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ), ТОКИЈУ (ЈАПАН), БОНУ (НЕМАЧКА) И БЕРНУ (ШВАЈЦАРСКА)

 

Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Македонија, Република Словенија и Република Србија – као једине државе сукцесори бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту: „СФРЈ“) – и као сувласници дипломатско-конзуларне имовине СФРЈ, као претходног титулара, овим објављују позив за учешће на конкурсу за пружање посредничких услуга у  циљу отуђивања следећих непокретности1:

а) Стална мисија СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Пета авенија 854, Њујорк 10065): оквирне додатне информације: блок 1391, парцела 6, површина 3.600 квадратних стопа/30 х 120, бруто стамбена површина 16.125 квадратних стопа, година изградње око 1910;

б) Резиденција сталног представника СФРЈ при ОУН у Њујорку, САД (Парк авенија 730, Њујорк 10021); оквирне додатне информације: Стан 16/17Б, у кооп власништву, 718/30,000 деоница, блок 1385, парцела 37, назив пројекта: Park 71st St. Corp, бруто стамбена површина не рачунајући подрум 4,294 квадратне стопe, година изградње: 1929;

в) Амбасада и резиденција СФРЈ у Токију, Јапан (7-24, 4-chome, Kitashinagawa Shinagawa-ku, Tokyo): оквирне додатне информације: парцела 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Токио, регистрована укупна површина 995,27 m² (приближно 28 m х 30 m), зграда 316-37 Kita Shinagawa 4-Chome, Shinagawa Ward, Tokyo, укупна површина 1.725,70 m² (вредност наведена у документу пројектног плана зграде), година изградње 1965;

г) Амбасада СФРЈ у Бону, Немачка (Schlossallee 5, 5300 Bonn 2), оквирне додатне информације: земљишна књига Mehlem, земљишнокњижни уложак бр. 2865, површина зграде и баште/дворишта 5.441 m², Schlossallee 1 и 5, површина спратова 1.565 m² (приземље, подрум, поткровље, подземна гаража са 14 паркинг места);

д) Амбасада и резиденција СФРЈ у Берну, Швајцарска (Seminarstrasse 5, 3006 Bern), оквирне додатне информације: насеље: бр. 199 Bern 4, површина земљишта: укупно 1,760 m², бруто површина зграде 540 m², површина баште/дворишта 1,220 m², година изградње: 1978.

Државе сукцесори наглашавају следеће:

Услуга посредовања у циљу отуђивања целокупне горе наведене непокретне имовине биће додељена само једној јединственој агенцији за трговину некретнинама, с којом ће државе сукцесори закључити уговор;

 

Крајњи рок за достављање понуда је 30 дана од дана објављивања овог позива, док ће државе сукцесори пријављене понуђаче услуга о својој одлуци обавестити у року од 50 дана од крајњег рока за достављање понуда.

 

Међу референцама које их квалификују за успешно обављање посредовања у циљу отуђивања предметне имовине, заинтересовани понуђачи ће доставити следећу документацију, и дефинисати своје услове за пружање услуга посредовања. Заинтересовани понуђачи ће у своју достављену понуду укључити следеће:    

а) Документа која потврђују да је понуђач регистровано привредно друштво;

б) Документа као доказ да понуђач има седиште, филијале или партнерске организације у земљама у којима се налази имовина која је предмет продаје и које послују у наведеним градовима (Њујорк, САД; Токио, Јапан; Бон, Немачка; Берн, Швајцарска);

в) Документа као доказ да је понуђач у последње три године остварио обрт од најмање 100 милиона USD2;

г) Гаранцију за понуду у износу од USD 50.000,00 (гаранција ће бити враћена понуђачу по потписивању уговора о посредовању),

д) Гаранција за ваљано извршење посла у износу од USD 100.000,00 (гаранција за ваљано извршење посла ће бити враћена понуђачу по извршењу уговора о посредовању),

ђ) Доказе о финансијско-пословној солвентности.

е) Доказе о техничким и стручним могућностима и референце које доказују успешно обављање посредничких услуга;

ж) Уверење да понуђач/правно лице и  одговорно лице у правном лицу нису осуђивани и кажњавани, у складу с правним прописима земље у којој је регистровано седиште понуђача и у месту сталног настањења одговорног лица у правном лицу;

 

Период важења понуде је најмање 90 дана од датума њеног достављања;

 

Заинтересовани понуђачи своје понуде дефинишу у виду накнаде за посредовање, изражене као проценат укупне бруто продајне цене горе наведене имовине;

 

Најнижа понуђена накнада за услуге посредовања ће бити одлучујући критеријум при избору понуђача, под условом да понуђач испуњава све горе наведене услове;

 

Заинтересовани понуђачи своје понуде достављају (у запечаћеној коверти на којој је назначено „Не отварај“) препорученом поштом следећем примаоцу:

 

Станислав Видович, Министарство спољних послова Републике Словеније, СИ-1001 Љубљана, Прешернова цеста 25,

 

 

Државе сукцесори ће обезбедити процене тржишне вредности све горе наведене непокретне имовине одабраном понуђачу; процењена тржишна вредност имовине представља минималну тражену цену предметне имовине, изузев уколико државе сукцесори одлуче другачије;

 

Продаја непокретности ће се по могућству извршити путем јавне лицитације или на било који други начин који је у складу с праксом на локалном тржишту некретнина за сваку предметну непокретност, према препоруци заинтересованих понуђача наведеној у њиховим односним понудама;

 

Државе сукцесори задржавају право да не одаберу ниједног понуђача, чак и уколико су испуњени сви услови;

 

Непокретна имовина наведена у овом огласу може се, а не мора, продати одвојено. Свака држава сукцесор понаособ мора да потврди продају сваке непокретности у складу са условима који ће бити договорени с подносиоцем најбоље понуде/потенцијалним купцем пре закључења продаје уколико је понуђена куповна цена нижа од процењене тржишне вредности или минималне тражене цене.

 

Контакт за додатне информације: gp.mzz@gov.si или secretariat.mzz@gov.si.

 

 

 Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat regionalnoj TV Rumeli Turk

Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat regionalnoj TV Rumeli Turk možete videti na:

https//www.youtube.com/watch?v=ShnjJeo1Zw&feature=share

 Листа адвоката Адвокатске коморе Истанбула

На следећем линку можете пронаћи списак регистрованих адвоката у Адвокатској комори Истанбула. За остала подручја у надлежности Генералног конзулата, молимо да нас контактирате ради добијања више информација.

Напомињемо да није реч о званичним адвокатима Генералног конзулата у Истанбулу и да самим тим Генерални конзулат не може бити одговоран за њихов рад.

 

http://www.istanbulbarosu.org.tr/barolevhasi/arama.aspx

 14.04.2016, 09:25, Обавештење о отвореном бирачком месту

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Обавештавамо све грађане који су искористили своје право и до 2. априла 2016. године поднели захтев са потребном документацијом да на предстојећим Изборима за народне посланике Народне скупштине Републике Србије гласају према месту боравишта у иностранству, да ће бирачко место за бираче који бораве у Р. Турској, на дан Избора, 24. априла 2016. године, бити отворено у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу, на адреси Geyikli Sok No. 1, Levent Mah, Besiktas. Бирачко место биће отворено од 07:00 до 20:00 часова. Потребно је да приликом гласања понесете важећи лични документ издат од стране надлежних органа Републике Србије (пасош, лична карта, возачка дозвола са назначеним Јединственим матичним бројем грађана - ЈМБГ), на основу којег ће се утврдити Ваш идентитет.04.02.2016, 14:25, Intervju generalnog konzula Zorana Markovica casopisu Privredne komore Istanbula

ИНТЕРВЈУ Генералног конзула Зорана Марковића часопису Привредне коморе Истанбула

НАСТУПИТИ ЗАЈЕДНО НА ЦИЉАНА ТРЖИШТА

 

Генерални конзул Републике Србије Зоран Марковић је изјавио да турски улагачи треба да посете Србију и да се упознају са могућностима које им се отварају. Генерални конзул Марковић: "Можемо заједно да извозимо у Русију и на околна тржишта. Србију можете да искористите као одскочну даску."

ЗОРАН МАРКОВИЋ је изјавио да је у дипломатију дошао из приватног сектора, и да разуме проблеме пословног света. Његов став о раду је јасан "треба бити брз, прецизан и реалан" додајући речи премијера да "која год да је дата понуда турским инвеститорима, Србија ће понудити за долар бољу", које су показатељ пријатељства и добре намере. Ја турским привредницима дајем гаранцију да ће решење било ког проблема наћи за 7 до 10 дана.

ГЕНЕРАЛНИ КОНЗУЛ је одговарао на питања "Истанбул Тикарет" (ИМАЈТЕ СЛУХА ЗА ПРИВРЕДНИКЕ)

На турско-српском пословном форуму у београду обратили су се премијери обе земље са порукам подршке. како предузетници треба да тумаче ове поруке?

Било је малог застоја у односима две земље. Посета премијера Ахмета Давутоглуа је од посебне важности за окончање те паузе. Поруке оба премијера су биле веома позитивне. Треба наставити са оваквим посетама, зато што приликом посете привредници двају зеаља имају прилику да се боље упознају и да на лицу местасагледају могућности. Раније су трговци и привредници слушали политичареи сходно политичкој ситуацији заузимали своје ставове. Сада политичари имају више слуха за привреднике и економисте. И ја се слажем са тим. Где је добра економска сарадња ту су добри и политички односи. Добри односи међу привредницима и пословним људима, рефлектују се на политику и на друштво.

(МОЈ ПОСАО ЈЕ ПРОНАЋИ РЕШЕЊЕ)

Који су ваши задаци као Генералног конзула

Као Генерални конзулат у контакту смо са надлежним властима и у Србији и у Турској, а мој задатак је да пронађем решење проблема са којим се суочава пословни свет. Жао ми је ако се један инвеститор сусретне са проблемима у Србији. Дајем гаранцију да ће се проблеми привредника у Србији решити за 7 до 10 дана. Не бежимо од проблема, са њима се суочавамо

Мој савет за турске привреднике је:"Идите, видите на лицу места, истражите и размотрите, и када се вратите осталимпривредницима испричајте о могућностима које су се пред вас отвориле.

(ПОСЕТЕ ТРЕБА ДА БУДУ УЗАЈМНЕ)

У овом домену који је облик сарадње који се може успоставити са привредном комором Истанбула?

У овом погледу Привредна комора и партнер у Србији могу да организују узајамнепосете привредних делегација зато што Србија нуди могућности за сарадњу. За информације које су потребне за оснивање фирме, пореске олакшице, субвенције можете се обратити мени или одељењу у саставу Конзулата. Ове године у првих шест месеци очекује се посета премијера Републике Србије Александра Вучића заједно са делегацијом у чијем ће саставу бити и пословни људи.

(ЦИЉ ЈЕ МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА)

Одређен је циљ од милијарду долара у економској сарадњи између Србије и Турске. Да би се постигао овај циљ шта треба урадити?

Првенствено, по потписивању Споразума о слободној трговини обим  привредне сарадње је порастао у просеку 20 процената, што значи да је трговински обим од милијарду долара за очекивати. Тренутни обим сарадње у износу од 780 милиона долара је по мени незадовољавајући. Да би се повећао, привредници треба да се међусобно боље упознају. Потребан је интезиван проток информација. Првенствено је велики број могућности које се нуде турским привредницима. Турска жели да повећа свој извоз. Србија није велико тржиште у односу на број становника, али је с обзиром на централну локацију идеална за наступ на трећим тржиштима. Србија и Турска треба заједно да производе и заједно извозе.. На пример, када би се 51 проценат производио у Србији, производ може са етикетом "Маде ин Сербиа" да уђе и на руско тржиште без царине. Захваљујући томе може се ући и на велико и озбиљно тржиште помоћу Србије

Које секторе препоручујете за инвестирање?

Текстил, резервни ауто делови, кондиторски и готови прехрамбени производи су сектори у којима би смо волели да видимо турске инвеститоре. Дугорочним инвестицијама ми заправо инвестирамо за децу и следеће генерације.

(ПОКАЗАТЕЉ ДОБРЕ ВОЉЕ)

Да ли има субвенција за инвеститоре?

Инвестиције у Србији искористите као одскочну даску. Као што је наш премијер рекао"која год да је понуда дата, Србија ће понудити за долар бољу". Ову реч ћемо сигурно одржати, а то је показатељ добре воље и пријатељства. Инвеститор ће у Србији наћи квалификовану радну снагу. И обичан грађанин говори енглески. Спремни су и да прихвате нову технологију на свим пољима у производњи. Примера ради, у текстилу се производи А+ и виши квалитет за велике светске фирме. Не губи се времена бирократију. Пословни човек након своје одлуке о инвестицији од нас добија све потребне информације и будите сигурни да ће се у Србији без губљења времена започети процедуре. Мој став о раду је "бити јасан, брз, прецизан и реалан". Примера ради, када започнете процедуру за оснивање фиорме, она ће се и завршити у истој зградиза кратко време. Исто тако покушавамо да помогнемо у Конзулату, без изговора, "завршено нам је радно време и не можемо вам помоћи"

Који је тренутни број турских улагача у Србији?

Не могу вам рећи тачан број, осим да нисмо стигли до броја на који би смо могли битипоносни. Након дисциплиноване припреме можемо да радимо на дугорочним инвестицијама. Постоји једна текстилна турска фирма која инвестирајући у Србији постала утицајна на глобалном плану

Исто тако, отворена је и Халк банка у Србији која ће бити од велике користи и српским и турским привредницима.

У труризму има још више посла

Генерални конзул Зоран Марковић изјавио је да постоји интересовање српских фирми за турске фирме које се баве производњом органске хране.

"Једна од важних области сарадње је и туризам. Турски туристи, након бољег упознавања Београд, изјављују да су веома задовољни храном, туристичким местима, местима забаве. У Србији су зимски спортови развијени. Природне лепоте ус исто повољне за инвестиције. цене су привлачне. само за новогодишње празнике 4.000 турских туриста је посетило Београд. Заинтересованост српских туриста за Турску расте за шта је посебно ол инклузив концепт у хотелијерству значајан.

Остварен ми је сан из детињства

У истанбулу се осећам као код своје куће. Овде нам ништа не недостаје. Не постоји ништа као чај, кафа и шетња поред Босфора са супугом и сином.. Као дете сам увек желео да живим на месту поред мора, тако да ми је остварен сан из детињства.

Омиљена храна риба

Управо због заједничке прошлости српска и турска кухиња су веома сличне. Омиљена храна су ми морски плодови. Онима који путују у Србију бих препоручио да пробајумесо. Мој свакодневни класични доручак је бурек са сиром и ајран.

 Посета делегације града Лознице истанбулској општини Малтепе

    У оквиру редовних активности Генералног конзулата на успостављању сарадње локалних самоуправа двеју држава, реализована је посета градоначелника Лознице, господина Видоја Петровића са сарадницима, истанбулској општини Малтепе. Без обзира на чињеницу да на општини Малтепе живи преко пола милиона људи, доку Лозници око 80.000, успостављена је сарадња која ће у првом кварталу 2016. резултирати братимљењем приликом узвратне посете Р.Србији. Размењена су искуства о функционисању локалне самоуправе и успостављени иницијални контакти привреда две локалне самоуправе. Закључено је да ова посета представља само почетак једне дубље и плодне сарадње, која ће поред повезивања привредних субјеката на корист обе стране, допринети бољим укупним билатералним односима две државе, јер је сусрет реализован у предвечерје прве званичне посете на нивоу председника владе, која ће бити реализована 28. и 29. децембра ове године.
    Главна порука одаслата приликом ове посете је да су пријатељства могућа без обзира на верске и културолошке разлике, чемо се, обострано, посебна захвалност исказује многобројној исељеничкој заједници у Истанбулу.


 Посета Удружењу исељеника „Босна – Санџак“

У оквиру редовних активности, ГК З.Марковић посетио је Удружење исељеника „Босна – Санџак“ са истанбулске општине Бајрампаша. Тема разговора је, поред сагледавања активности Удружења, била и разрада могућности за тешњом сарадњом ГК са Удружењем у циљу пружања што квалитетнијих конзуларних услуга нашим грађанима и превзилажења проблема са којима се срећемо у свакодневном раду.
    Договорена је сарадња која ће резултирати мањим гужвама у Конзулату и олакшаће нашим исељеницима остваривање њихових права у Републици Србији.Гостовање црквеног хора „Бранко“ из Ниша на слави Васељенске патријаршије у Истанбулу

У Истанбулу је, на позив Његове свесветости патријарха Вартоломеја, поводом прославе славе Васељенске патријаршије, гостовао црквени хор „Бранко“ из Ниша.
    Наступ је, после пријема који је поводом славе Васељенске патријаршије Светог Андреја Првозваног дао Његова свесветост патријарх Вартоломеј, организован у цркви Светог тројства на Таксиму пред високих званицама из конзуларног кора, представниицма свих заступљених конфесија у Турској, пословним људима, као и грчке заједнице у Истанбулу. У обе прилике, патријарх Вартоломеј се најтоплијим речима осврнуо на одличне односе са сестринском Српском паравославном црквом, нагласивши да овај догађај својим наступом увеличава црквени хор из Ниша – родног града цара Константина, а чије је гостовање омогућено добротом Његове светости патријарха српског, господина Иринеја. Његов говор у цркви Светог тројства био је превођен и на српски језик.
    Концерт је протекао у изванредној атмосфери и представља немерљив допринос презентацији културе и традиције српског народа у Истанбулу. Био је ово један од од оних дана када смо се с пуним правом осећали поносним.


 Постављање Теслине спомен бисте у Измиру

Церемонија свечаног откривања спомен бисте српског научника Николе Тесле, постављене у централној згради Измирског универзитета економије, одржана је 24. новембра 2015. године у присуству представника градске управе Измира, ректора Универзитета у Измиру, великог броја професора и студената и наших држављана у Измиру. Ипред Фондације Никола Тесла из Београда, церемонији је присуствовао Милан Кнежевић са супругом Јасмином, као и представници ДКП у Истанбулу ГК Зоран Марковић и конзул Сандра Вујиновић и почасни конзул РС у Измиру Метин Акдурак.

Обраћајући се присутнима ГК З.Марковић је истакао да је велика част говорити о раду и делу славног научника, који је својим визионарством омогућио квалитет живота какав данас имамо. Понос је да је Никола Тесла један од нас, нагласио је Марковић, човек са Балкана, српског порекла, изнад свега грађанин света. Указао је да су Теслине идеје и дела ванвременске, својим радом доказао је да прави људи своје место имају у мислима и срцима, уџбеницима и науци свих народа и држава, чиме је заслужио бесмртност и поштовање. З.Марковић се посебно захвалио Ректорату економског универзитета у Измиру, челницима града, а пре свега Фондацији Никола Тесла из Филаделфије, која је својом донацијом „довела Теслу и Измир“. Поред З.Марковића на свечаности су говорили ректор Измирског универзитета економије проф. др Огуз Есен, представник Теслине фондације М.Кнежевић и др.

Свечаној церемонији претходио је разговор ГК З.Марковић са ректором Измирског универзитета економије О.Есеном, у коме је било речи о могућностима сарадње универзитетског центра у Измиру са високо-образовним установама из Србије. Службена посета шефа ДКП З.Марковића Измиру искоришћена је и за разговоре у градској Скупштини Измира, као и председником Привредне коморе Екремом Демирташом. Разговори су потврдили заинтересованост за продубљивање укупне, а пре свега сарадње на пољу привреде и економије. ГК З.Марковић означио је почетак међународне једриличарске регате у Чешмама, на којој је учестовало преко три стотине такмичара, међу којима и једриличари из Р.Србије.Српски карикатуриста Југослав Влаховић награђени уметник

У Истанбулу је 17. новембра о.г. одржана церемонија уручења награда на 32. међународном такмичењу карикатуриста „Ајдин Доган“, а у организацији истоимене фондације.
 
Један од овогодишњих лауреата је и познати српски карикатуриста Југослав Влаховић, коме је додељена једна од награда на овом конкурсу. Представник ГК учествовао је у церемонији доделе награда и честитао нашем уметнику на овом реномираном признању.Саучешће поводoм трагичних догађаја у Анкари 10. октобра 2015. године

Поводом трагичних догађаја у Анкари 10. октобра 2015. године, Генерални конзулат Републике Србије у Истанбулу упутио је телеграм саучешћа гувернеру Истанбула г-дину Васипу Шахину у којем се изражава жалост поводом великог броја страдалих и рањених особа у експлозији на митингу у центру Анкаре. У телеграму се наводи да је тешко пронаћи праве речи утехе, али да свет мора бити уједињен у борби против теороризма. Господин генерални конзул Зоран Марковић изразио је у своје и име Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу саучешће турском народу, као и породицама које су изгубиле своје ближње.КУД „Иво Лола Рибар" победник међународног фестивала у Бурси

У Бурси је од 07. до 12. јула одржан међународни такмичарски фестивал аматерских фолклорно-уметничких друштава. Учествовали су представници 18 земаља, међу којима и представници свих БЈР. Србију је представљало КУД „Иво Лола Рибар“ из Београда. Наше културно-уметничко друштво је на финалној вечери освојило прво место и награду од 5000 еур.
Учешће, а још више и победа КУД „Иво Лола Рибар“ на овом такмичењу изашла из оквира самог учешћа на једном међународном фестивалу. У актуелном политичком тренутку, начин на који је турска публика реаговала на њихов наступ, представља допринос продубљивању пријатељских односа два народа и стварању шире климе за наше позиционирање у Бурси.Састанак борда турско-српског пословног савета

У четвртак, 21.05.2015, у просторијама ДЕИК, одржан је састанак заједничког бпорда турско-српског пословног савета. Састанку су присуствовало председник Привредне коморе Р.Србије Марко Чадеж са сарадницима, као и генерални конзул З.Марковић и конзул ф.Шановић. Тема састанка је била даље унапређење билатералних економских односа између две земље, као и улагања турских привредника у Р.Србији.Други самит паметних општина

 Други самит паметних општина (2nd Smart Municipalities Summit), на коме су учешће узели представници 60-так општина и градова са Балкана и регије Мраморног мора, одржан је у Бурси, 14. и 15.05.2015. године. Организатор овог скупа била је Унија општина Мармаре (MMU), а уз подршку Асоцијације бизнисмена балканско-румелијских Турака (BALKANSIAD). Скуп су отворили министар здравља Р.Турске и градоначелник Бурсе, изразивши задовољство
Великим одзивом позваних учесника и наглашавајући значај сарадње и размене искустава локалних самоуправа региона. Из Р.Србије, самиту су присуствовали градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић, помоћник градоначелника Београда Борко Милоављевић и представнице града Сремска Митровица.
Учешће у раду Самита искоришћено је за продубљивање контакта са локалним привредницима, посебно са члановима Асоцијације бизнисмена балканско-румелијских Турака (BALKANSIAD), чији је члан и истакнути привредник Зариф Алп. Другог дана Самита, нашим делегацијама придружио се и ГК РС у Истанбулу З.Марковић, када је заједно са градоначелником Н.Пазара посетио изложбену поставку Самита и којом су приликом дали два одвојена интервјуа за „Marmara Life“ – периодични часопис Уније општина Мармаре (MMU).Симпозијум "Никола Тесла - пионир струје" у Измиру

 У Измиру је, у организацији Коморе инжињера електротехнике из Измира и „Tesla Science Foundation“ из Филаделфије (САД), 14. о.м. одржан симпозијум на тему „Никола Тесла – пионир струје“. На симпозијуму су говорили директор Музеја Николе Тесле из Београда Др. Инг. Бранимир Јовановић, Председник Tesla Science Foundation Никола Лончар, председник Коморе електро-инжињера Хусеин Јешил, као и још неколико говорника који су се осврнули на живот и рад Николе Тесле. Скупу се обратио и ГК РС у Истанбулу З.Марковић, који је истакавши да је Никола Тесла грађанин света, рекао и да његово дело, без кога не би било савременог света, данас повезује народе, те да смо као народи Балкана на то посебно поносни. Слушаоцима, превасходно студентима електротехнике у Измиру је пожелео да својим будућим радом наставе дело Николе Тесле и допринесу даљем унапређењу квалитета живота свих нас.


Скупу је присуствовало преко три стотине студената електротехнике, универзитетских и средње-школских професора, као и већи број заљубљеника у технику. Председник Tesla Science Foundation изнео је иницијативу да фондација донира једну бисту Николе Тесле која би била постављена у Измиру.Посета ансамбла КУД Никола Тесла

Ансанбл Културно уметничког друштва Никола Тесла је боравило на седмодневном гостовању у турском граду Маниса, где је достојанствено представило културу и обичаје из Р.Србије. На пропутовању кроз Истанбул посетили су Генерални конзулат наше земље у овом граду. Том приликом, генерални конзул Р.Србије у Истанбулу Зоран Марковић изразио је захвалност КУД Никола тесла што су представништво наше земље удостојили својим присуством и жељу да Генерални конзулат и он лично пружи свој допринос још чешћем присуству наше културе у Републици Турској.Сусрет са гувернером Истанбула, господином Васип Шахин

Гувернер Истанбула и Генерални конзул Р.Србије у Истанбулу З.Марковић имали су 28.04.2015. године садржајан сусрет, током којег су разменили мишљења о даљем правцу сарадње града Истанбула и Р.Србије. Истакнуто је да су стврени сви предуслови да се сарадња интезивира, а као основ је наглашена економска сарадња. Обострано је изражено задовољство оствареним нивоом сарадње града Истанбула и Валијата са Генералним конзулатом Републике Србије.Интервју Todays Zaman

Генерални конзул Р.Србије у Истанбулу дао је интервију тиражном турском листу на енглеском језику Тодаyс Заман у коме се осврнуо на неке од главних елемената билатералних односа између две земље. Нагласио је потребу продубљивања економске сарадње и сарадње у борби против тероризма, за шта су створени сви битни предуслови.Генерални конзул присуствовао прослави у Удружењу Босна - Санџак из Пендика

Поводом 8. Марта – Међународног дана жена, Удружење Босна – Санџак из Пендика организовало је пригодну прославу којој је присуствовао и Генерални конзул РС у Истанбулу Зоран Марковић, који је, изразивши захвалност свим мајкама, сестрама и кћерима што су један од стубова друштва и најчвршћи ослонац сваке породице, присутним дамама пожелео да им „уз нас сваки дан буде 8. Март“Посета Генералног конзула Зорана Марковића Бурси

У циљу промовисања потенцијала српске привреде, Генерални конзул Р.Србије у Истанбулу Зоран Марковић посетио је Бурсу 4. и 5. марта 2015. године, где се срео са градоначелником, гувернером, представницима Индустријске и трговачке коморе, као и са руководствима индустријске зоне и удружења нашег исељеништва.Посета сајму бициклизма и мотоциклизма у Истанбулу

На сајму бициклизма и мотоциклизма у Истанбулу, генерални конзул Р.Србије у Истанбулу Зоран Марковић посетио је штанд компаније Салкано, коју води истакнути члан исељеничке заједнице господин Салих Акгул.Посета јуниорске женске ватерполо репрезентације Р.Србије Генералном конзулату

Током боравка јуниорске женске ватерполо репрезентације Републике Србије у Истанбулу и учешћа на међунаордном турниру “Istanbul Cup 2015 – International U17 Women’s Water Рolo Tournament”, за нашу репрезентацију организован је пријем у просторијама Генералног конзулата, 30. јануара.

Поздрављајући присутне спортискиње и чланове стручног штаба, генерални конзул Зоран Марковић захвалио се што су и поред спортских обавеза нашли времена да посете конзулат. Пожелео им је пуно успеха на турниру у Истанбулу, али и бројне друге спортске успехе. Посебно је истакао да су наши млади спортисти амбасадори Србије у свету и да њихов успех представља и успех земље коју представљају. Генерални конзул Зоран Марковић позвао је наше спортскиње да својом спортским резултатима, али и укупним понашањем, у најбољем светлу репрезентују своју земљу.
 

 ОБАВЕШТЕЊЕ О ВИЗАМА

Обавештавамо да је Влада Републике Србије на седници која је одржана 30. октобра 2014. године, усвојила Одлуку о уласку без виза носиоца страних путних исправа, који поседују важећу Шенген визу, визу Велике Британије и осталих држава чланица Европске уније или визу Сједињених Америчких Држава. Ова Одлука се примењује и на носиоце страних путних исправа који имају регулисан боравак у државама Шенген зоне, државама чланицама Европске уније или Сједињеним Америчким Државама.

Наведене категорије лице могу да уђу, транзитирају или бораве без визе у Републици Србији најдуже 90 дана, у периоду од шест месеци, с тим да дужина боравка буде усклађена са периодом важења наведених виза или  дозвола боравка..

Ова Одлука се не примењује на носиоце путних листова и путних исправа које се издају у складу са међународним конвенцијама.

Одлука ступа на снагу 08. новембра 2014. године.
 Манифестација „Дани Кластера 2014“ у Текирдагу

У организацији „Куће кластера“ из Ниша, и уз помоћ Тракијске развојне агенције из Текирдага, 30. и 31. октобра у Текирдагу одржана је конференција „Дани кластера“ - конференција „Балкан – Црно Море“. Свечаном отварању конференције присуствовао је генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић. На конференцији је учествовало 286 учесника из 20 земаља.

Наши представници одржали су запажену презентацију о позицији кластера у Србији. На маргинама конференције, генерални конзул З.Марковић се сусрео са представицима компанија и удружења из Србије. Учесницима из Р.Србије пружене су основне информације о пословању у Турској, и понуђена сва потребна помоћ из домена рада ГК у наредном периоду.
 Посета граду Адапазар (Сакарија)

Генерални конзул Зоран Марковић, 28. октобра посетио је Сакарију, односно град Адапазар, који представља регионални центар металске индутрије у Турској. Том приликом, имао је сусрете са гувернером Хусеином Авни Чошом и грдоначелником Сакарије Зеки Точоглуом, као и са руководством компаније „Тувасаш“.

У разговорима акценат је стављен на могућности продубљивања сарадње ове турске регије са Републиком Србијом, посебно на привредном и културном плану. Саговорници су, у том смислу, посебно градоначелник, истакли заинтересованост да се Сакарија чвршће повеже са градом Краљевом, с обзиром на компатибилност локалних привреда.
 Посета гувернеру Истанбула

Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић учинио је куртоазну посету новоименованом гувернеру Истанбула, господину Васипу Шахину. У дужем и пријатељском разговору размењена су виђења даљих могућности за сарадњу, а пре свега правци заједничког деловања са циљем интезивирања привредне сарадње. Обострано је констатована потреба интезивне сарадње и чешћих међусобних контаката. Светско првенство у кошарци за жене – учешће репрезентације Републике Србије

У Истанбулу је од 26. спетембра до 5. октобра одржано Светско првенство у кошарци за жене, које смо сви помно пратили. На жалост, поред врло успешних партија пружених на почетку овог такмичења, наше девојке су са само пола коша разлике изгубиле од репрезентације домаћина – Турске, чиме су изгубиле могућност борбе за једну од медаља. Без обзира на све, наше девојке су нам пружиле још једну могућност да се осећамо поносно. Браво!
Прослава Бајрама у удружењу исељеника у општини Пендик

Удружење исељеника „Босна-Санџак“ из истанбулске општине Пендик 2. октобра организовало је прославу Бајрама. Том приликом презентован је пригодан културно-уметнички програм у коме су узели учешће чланови културно-уметничког друштва наших исељеника свих узраста.
Генерални конзул Републике Србије Зоран Марковић, који је такође присуствовао прослави Бајрама, обратио се скупу. Он је, уз честитке поводом празника, обавестио да Генерални конзулат Републике Србије, заједно са Удружењем, ради на организовању допунске наставе за најмлађе, као и учења матерњег језика за све узрасте и да би овај програм требало да се реализује од почетка наредне школске године.Промоција филмова о легендама српске и југословенске кошарке, Жељку Обрадовићу и Душану Ивковићу

На маргинама „Gloria Cup“, одржаног у Истанбулу од 23. до 26. септембра о.г., представљени су документарни филмови о прослављеним тренерима и легендама југословенске и српске кошарке Жељку Обрадовићу и Душану Ивковићу. Манифестација је привукла запажено интересовање турских, грчких, руских и наших медија с обзиром да је организована у јеку медијске пажње коју је привукла српска репрезентација освојеним другим местом на светском првенству у Шпанији, као и чињеницима да су, осим тројице, сви остали наши репрезентативци на поменутом турниру учествовали у дресовима различитих клубова, те да су Жељко Обрадовић и Душан Ивковић тренери два водећа турска кошаркашка клуба (Фенербахче и Ефес). Медијску пажњу привукло је и то што је Душан Ивковић на овом догађају имао премијеран наступ. Промоцији као и наступима КК Црвена Звезда из Београда, који је заједно са КК из Турске, Руске Федерације и Грчке, учествовао на „Gloria Cup“ присуствовао је генерални конзул Зоран Марковић.Састанак генералног конзула Републике Србије у Истанбулу са представницима удружења исељеника из Пенкика - "Платформа пријатељи Санџака"

На дан 20.08.2014. године одржан је састанак генералног конзула Републике Србије у Истанбулу, господина Зорана Марковића са представницима исељеника из Пендика - "Платформа пријатељи Санџака". Испред удружења састанку су присуствовали председник Серкан Шенај, директор Хусну Гул као и чланови удружења Нихад Качар и Садик Билге. Састанак је искоришћен за међусобно информисање о актуелним пројектима из области економске сарадње, као и тренутног процеса приватизације у Републици Србији. Поред актуелних тема из области економије, тема разговора је била и могућност јачања културне сарадње као и отварање допунске наставе на српском језику за коју су представници удружења исказали велику заинтересованост. Господин Марковић је истакао како знање матерњег језика, осим што служи у очувању традиције и свести о пореклу, такође утиче на јачање веза између исељеничке заједнице и земље порекла. Током разговора представници удружења су указали на проблем дугих и спорих административних процедура, а посебно у вези са решавањем захтева за регулисање држављанства. Летњи камп у Истанбулу у организацији Гете института

Од 10.08.2014. године одржава се летљи камп у организацији Гете института у Беораду и Гете института у Анкари. У летњем капму који за циљ има окупљање деце из југоисточне Европе, учествује и дванаестеро деце из шест српских општина. Поред усавршавања немачког језика, циљ кампа је такође и продубљивање сарадње међу младима региона. На дан 13.08.2014. године деца из Републике Србије су имала врло успешну презентацију којој је присуствовао и генерални конзул Републике Србије у Истанбулу, господин Зоран Марковић који је том прилоком истакао како је манифестација изузетно корисна, како за децу појединачно, тако и за имиџ наше земље у земљи пријема. Rumeli Turci

 Фестивал румелијских Турака у Истанбулу


У петак, 08.08.2014. године у Истанбулу отворен је четвородневни фестивал румелских Турака. Ова манифестација је била прилика за продубљивање сарадње локалних самоуправа и удружења која окупљају турске држављане пореклом са Балкана. Такође, била је то прилика да се презентују економски потенцијали и размене искуства међу учесницима сајма.
У присуству великог броја извештача електронских и писаних медија, фестивал су отворили Министар здравља Републике Турске, господин Мехмет Муезиноглу и градоначелник града Истанбул, господин Кадир Топбаш.
Поред представника истанбулских општина Бајрампаша и Пендик у коме живи највећи број популације пореклом са Балкана, фестивалу су присуствовали и представници општина из Македоније и Босне и Херцеговине. Такође, међу присутним су били и представници општине Нови Пазар из Републике Србије који су нашли пригодну прилику да се представе са властитом туристичком понудом и привредним потенцијалима. Церемонији отварања присуствовао је генерални конзул Републике Србије у Истанбулу, господин Зоран Марковић који је у разговору са учесницима сајма изразио потребу за интензивирањем сарадње између представника локалних самоуправа и удружења, а све у циљу продубљивања односа Републике Србије са исељеничком заједницом у Републици Туркој.
 Промоција турског издања романа Via Romana Вука Драшковића

У Истанбулу, у просторијама ГК, 17.о.м. одржана промоција турског издања романа Via Romana Вука Драшковића. Промоција je организована заједно са издавачком кућом Каpi Yayinlari и њој су присуствовали новинари више културних редакција турских штампаних медија, као и две ТВ куће. В.Драшковић је том приликом изразио очекивање да Via Romana стекне читалачку публику какву има и у Србији, нагласивши да је зједничка историја повезала наше језике, културе, нарави и обичаје. Рекао је да је „то разлог што су и турске ТВ серије и филмови тако гледани не само у Србији него и на читавом простору Балкана, који је неколико векова био у саставу великог османског царства. Нас спајају и наша непријатељства, наше незнање и заблуде. Познајемо се и прожимамо много више него што смо спремни да то признамо.“
Претходно, у организацији и на иницијативу власника поменуте издавачке куће, В.Драшковић и З.Марковић су позвани на ручак са привредницима региона Текирдаг, на универзитету Намик Кемал, где је уприличен разговор В.Драшковића са председником Турске А.Гулом.Годишњи скуп представника удружења исељеника

У организацији Удружења исељеника са општине Бајрампаша 1. јуна одржан је традиционални доручак представника свих удружења исељеника са подручја Истанбула, Бурсе и Измира. Скупу је присуствовао потпредседник Владе Републике Србије Расим Љајић, генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић, као и председници општина Новог Пазара, Тутина и Сјенице.Са турске стране, као гости присуствовали су министар здравља Турске Мехмет Муезинолу, председник општине Бајрампаша Атила Ајдинер, више народних посланика и др.
ППВ Р.Љајић, обраћајући се скупу, захвалио се на досадашњој помоћи коју је исељеничка заједница упутила настрадалима од поплава у Републици Србији. Он је поновио позив нашим исељеницима да више улажу у привреду Р.Србије, стављајући све своје капацитете у функцију продубљивања добрих односа новим економским квалитетом. Скуп је искоришћен да се сагледају досадашње активности исељеништва, проблеми са којима се сусрећу и могућности за даље продубљивање сарадње са матицом и ГК.Студијска посета делегације Библиотеке града Београда

У периоду од 25. до 30. маја реализована је студијска посета делегације Библиотеке града Београда Истанбулу. Овом приликом остварено је више значајних сусрета са турских библиотека са седиштем у Истанбулу. У разговорима са колегама у Истанбулу српска делегација договорила је даљу сарадњу, као и размену истраживача, који ће својим радом допринети даљем продубљивању билатералне сарадње на овом плану као и бољем сагледавању заједничке историје кроз изучавање библитетске грађе.Сусрет Генералног конзула Зорана Марковиц́а са председником истанбулске општине Пендик Кенаном Шахином

Генерални конзул Зоран Марковић учинио је куртоазну посету председнику истанбулске општине Пендик, господину Кенану Шахину. Том приликом, у дужем и пријатељском разговору, размењена су мишљења о могуц́ностима за даље продубљивање односа градова и општина у Београду са општином Пендик, која са 650.000 становника представља значајан привредни потенцијал Истанбула. Размотрени су и правци заједничког деловања са циљем интезивирања привредне сарадње. Обострано је констатована потреба интезивне сарадње и чешћих контаката представника општине и генералног конзулата.Посета Зорана Марковића, генералног конзула Едирнама

Генерални конзул Зоран Марковић учинио је радну посету Едирнама током које је имао више значајних сусрета са званичницима града, између осталог са гувернером Хасаном Дуруером и градоначелником Редзепом Гурканом. У дужем и пријатељском разговору са домаћинима размењена су мишљења о даљим могућностима за сарадњу између градова у Републици Србији и Едирна. Зоран Марковић је своје саговорнике информисао о последицама катастрофалних поплава у Републици Србији, које су поред људских жртава, изазвале огромну материјалну штету. Информисао је о врсти помоћи која нам је у овом тренутку најпотребнија и активностима које у том погледу предузима Влада Републике Србије. Током посете реализован је сусрет са професором Хилмијем Ибаром, са којим је разговарано о могућностима сарадње универзитета између две земље.Посета ГК Зорана Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Пендику

Генерални козул Зоран Марковић разговарао је са представницима удружења исељеника „Босна – Санџак“ из Пендика. На састанку су разматране могуц́ности сарадње и заједничких пројеката са Републиком Србијом. Зоран Марковић је своје саговорнике информисао о последицама катастрофалних поплава у Републици Србији, које су поред људских жртава, изазвале огромну материјалну штету и позвао их да, у складу са могућностима, помогну угроженом становништву на поплављеним подручјима. Информисао је о врсти помоћи која нам је у овом тренутку најпотребнија и активностима које у том погледу предузима Влада Републике Србије. 

 Апел за помоћ

Поштовани суграђани, земљаци, драги пријатељи, браћо и сестре,

Свима нам је познато какава је несрећа задесила нашу Србију. Највећа поплава у последњих сто година оставила је десетине хиљада наших најмилијих без игде ичега. На жалост, има и много људских жртава. Последице ове природне катастрофе могу се мерити са последицама најстрашнијих ратова.

Ово је тренутак када свако од нас треба и може да покаже саосећајност и пре свега хуманост. Наши најмлађи су без хране, без одеће, стари без лекова, немају најелементарније за голи живот. Прете велике заразе.

Несрећа која се догодила само је увод у потенцијално још већу. Једна несрећа никада не иде сама.

Стога, молимо и апелујемо на све људе добре воље, хумане људе, привреднике, фирме, свакога ко може и жели да на било који начин помогне, да се јави генералном конзулату Републике Србије. Наш телефон +90 212 213 76 86 отворен је 24 сата.

У овом тренутку, најпотребнија су храна за бебе, ћебад, конзервирана храна, хигијенска средства, пелене и гардероба за децу и све друго што ће унесрећеним дестинама хиљада људи значити спас у овом тренутку.

Молимо привреднике који су у могућности да обезбеде пумпе за испумпавање воде из поплављених објеката, да нам се јаве. Молимо и оне који имају своје камионе или комби возила, и спремни су да прикупљену хуманитарну помоћ превезу у Србију, да нам се такође јаве.

Вашу помоћ, уколико желите, можете упутити и давањем финансијских средстава уплатом на посебан рачун, или личном доставом Конзулату на адреси 1. Газетецилер ситеси, 23 Теммуз сокак, но. 8, Есентепе, Şиşли, Истанбул.

У очекивању вашег разумевања у ситуацији када су цела Србије и сви наши исељеници стали као један, унапред вам се захваљујемо.Посета ГК З.Марковића Измиру

Генерални конзул Републике Србије боравио је својој првој посети Измиру, којом приликом је имао више значајних сусрета, међу којима са Гувернером Измира господином Мустафом Торпаком, градоначелником Измира господином Азизом Коџаоглу и председником Привредне коморе Измира господином Екремо Демиртас. Приликом посете Измиру, Зоран Марковиц се срео и студентима из Србије који студирају на неком од измирских универзитета, а имао је разговор са ректором измирског универзитета економије Проф. Др Огуз Есен. Током боравка у Измиру, генералног конзула Марковића на свим састанцима је пратио почасни конзул Р.Србије у Измиру и уважени члан локане заједнице господин Метин Акдурак.ОБАВЕШТЕЊЕ ГРАЂАНИМА

Обавештавамо грађане да ће од 1. јануара 2015. годите отпочети примена нове регулативе у вези са роковима важења пасоша странаца који улазе на територију Републике Турске.
Према усвојеним изменама прописа, пасоши или друге путне исправе странаца који улазе на територију Републике Турске, морају да имају рок важења 60 дана од дана истека визе/истека рока безвизног режима/истека рока боравишне дозволе. По питању важења пасоша држављана Републике Србије, а имајући у виду да је период безвизног режима 90 дана, држављани Републике Србије који намеравају да туристички посете Републику Турску, морају имати рок важења путне исправе 150 дана тј. 5 месеци.Ускршња литургија

У недељу 20.04.2014. у Васељенској патријаршији одржана је литургија поводом једног од највећих хришћанских празника - Ускрса. Ускршњу литургију је држала Његова Светост Васељенски Патријарх Вартоломеј. Ускршњој литургији и пријему који је тим поводом одржан у просторијама патријаршије, присуствовао је и Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић.Посета ГК З.Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Бајрампаши

Генерални козул Зоран Марковић разговарао је са представницима удружења исељеника „Босна – Санџак“ из Бајрампаше. На састанку су разматране могућности сарадње и заједничких пројеката са Р.Србијом. Након посете Дернеку, ГК З.Марковић сусрео се са председником општине Бајрампаша г. Атилом Ајдином. У краћем протоколарном сусрету, ген. конзул З.Марковић честитао је председнику Бајрампаше на реизбору. Договорена је даља интензивна сарадња.Посета студената Факултета политичких наука у Београду Истанбулу, 26-31. март

Студенти завршне године Факултета политичких наука у Београду, предвођени проф. др Предрагом Симићем, боравили су у студијској посети Истанбулу у периоду од 26. до 31. марта 2014. године. Том приликом, апсолвентима ФПН уприличени су сусрети са гувернером Истанбула Х.А.Мутлуом и проф. за међународне односе Sabanci Универзитета Б.Арасом. Поред тога, организована је посета Секретаријату BSEC и ГК РС у Истанбулу. ГК Зоран Марковић, на пријему у Генералном конзулату, одржао је предавање о спољнополитичким приоритетима РС, актуелним билатералним односима са Р.Турском и основним функцијама и задацима у раду ГК.

 Посета међународне школе у Истанбулу

Генерални конзул Зоран Марковић посетио је International School of Istanbul, где је у оквиру Недеље представљања занимања родитеља, најмлађима представио занимање дипломате са посебним нагласком на ширењу пријатељства међу људима и народима. Марковић је своје мале домаћине поздравио као амбасадоре својих земаља у оквиру International School of Istanbul, по којима ће њихови другари ценити и њихове земље.На позив Његове Светости Патријарха цариградског г. Вартоломеја, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј боравиће у Истанбулу од 5. до 9. марта ове године

Повод ове посете је сусрет свих поглавара канонских помесних Православних Цркава ради саборног саветовања по питању актуелних тема у Цркви и друштву. У пратњи Патријарха српског је Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј, као и протојереј Гајо Гајић.Успех српских спортиста на Балканијади у Истанбулу


Поводом успеха српских спортиста на атлетском такмичењу балканских земаља - Балканијади у Истанбулу, генерални конзул Зоран Марковић посетио је наше атлетичаре. Он им је честитао на изванредним спортским резултатима и освајању медаља и истакао да одлични резултати које су остварили представљају велики успех за Србију. Успех српског спорта посебно је значајан ако се зна са каквим се финансијским тешкоћама суочавају наши спортисти, нагласио је Зоран Марковић. Он је истакао да постигнути успех земљи доноси не само медаље већ и спортски престиж и представља значајну прилику за ширење позитивне слике о Србији.
Српски атлетичари освојили су три златне медаље, две сребрне и једну бронзу, док је атлетичарка Ивана Шпановић поставила нови национални рекорд у дворани и најбољи светски резултат ове године у скоку у даљ.
 Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu

14. februar 2014. godine
Popularni srpski pevač Željko Joksimović održao je koncert u dvorani „Zorlu“ u Istanbulu. Na koncertu, Joksimović je predstavio novi projekat „Balkan bazar“. Kao specijalne gošće nastupile su i Jelena Tomašević i Emina Jahović Sandal.

 Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

12. februar 2014.

Na prijemu koji je povodom Dana državnosti Republike Srbije održan u poznatom istanbulskom hotelu „Marmara“ na Taksimu, 12. februara, prisustvovalo je preko 200 zvanica. Predstavnici lokalnih vlasti, konzularni kor, ugledne ličnosti iz sveta politike, medija i kulture, kao i naši iseljenici i predstavnici dijaspore prisustvovali su prijemu.

 

 Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

U Beogradu, 30. januar 2014. godine


MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE
REPUBLIKE SRBIJE
 Међународни сајам туризма у Истанбулу

У Истанбулу је 30. јануара отворен Међународни сајам туризма, на коме је презентована богата туристичка понуда  Турске, као и земаља које су све чешћа дестинација турских туриста, међу којима је и Република Србија. Заједнички штанд Туристичке организације Србије и Туристичке организације Београда посетио је Генерални Конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић. Том приликом је заједнички констатовано да Турска, са преко 30000 гостију у Р.Србији у 2013. година, представља једно од значајнијих тржишта за нашу туристичку привреду.

 

 

 Састанак високих представника БСЕЦ

Дана 23. jанура oве године, одржан је састанак високих представника БСЕЦ на коме су представљени приоритети рада ове регионалне организације током председавања Бугарске. Републику Србију је представљао Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу, Зоран Марковић.

 Посета градоначелнику Истанбула

Генерални конзул Р.Србије у Истанбулу Зоран Марковић посетио је у понедељак, 20. јануара 2014. године  градоначелника Истанбула, господина Др Кадира Тобашу. У дужем и пријатељском разговору размењена су виђења даљих могућности за сарадњу Републике Србије и Београда као главног града са градом Истанбулом. Др Кадир Тобаш је овом приликом изразио спремност да своје десетогодишње искуство подели са новим руководством града Београда и упутио им отворени позив за посету Истанбулу.Сусрет Генералног конзула Зорана Mарковића са председником истанбулске општине Бајрампаша, господином Атилом Ајдинером

Генерални конзул Зоран Марковић учинио је куртоазну посету председнику истанбулске општине Бајрампаша, господину Атили Ајдинеру. Том приликом, у дужем и пријатељском разговору, размењена су мишљења о могућностима за даље продубљивање односа градова и општина у Републици Србији са општином Бајрампаша, која са 270.000 становника и преко 500.000 радника представља значајан привредни потенцијал Истанбула.
Обострано је оцењено да се сарадња креће узлазном путањом, за шта је заслужна и велика исељеничка заједница са простора Р.Србије.
Размотрени су и правци заједничког деловања са циљем интезивирања привредне сарадње. Констатована је потреба да се обнове активности у циљу реализације узвратне посете привредника и потенцијалних инвеститора из ове општине граду Нишу, са којим је сарадња започета давне 2010. године. У овом смислу, договорени су и конкретни кораци, како општинских власти, тако и Генералног конзулата Р.Србије у Истанбулу.
Обострано је констатована потреба интезивне сарадње и чешћих контаката представника општине и генералног конзулата у времену пред нама.Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године

Делегација Архива Србије, предвођена директором др Мирославом Перишићем, боравила је у стручној посети Отоманском архиву у Истанбулу. Нашу делегацију, примио је др Угур Унал, директор Државног архива Турске у Анкари и др Мустафа Будак, заменик генералног директора Отоманског архива у Истанбулу.
Tоком боравка у Истанбулу, делегација је посетила Генерални конзулат Републике Србије. ГК Зоран Марковић указао је на значај институционализовања сарадње између два архива. Посебно је истакао важност нашег промишљеног културног присуства у Републици Турској.

 Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Kurtoazna poseta je realizovana 19.12.2013. godine. Tom prilikom su razmatrane istorijske veze dve drzave, kao i mogucnosti za dalji razvoj bilateralnih odnosa.Састанак са нашим студентима у Истанбулу

25. новембра у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу организован је састанак са групом од петнаестак студената из Републике Србије, који као стипендисти турске владе студирају на Истанбулском државном универзитету. Поред генералног конзула Републике Србије у Истанбулу Зорана Марковића састанку је присуствовао министар без портфеља у Влади Републике Србије Сулејман Угљанина, амбасадор Републике Србије у Републици Турској Данило Вучетић и Александар Међедовић, копредседавајући Српско-турског пословног савета.

ГК З.Марковић студентима је пожелео успешне студије и пријатан боравак у Турској и нагласио да је за њих ГК Р.Србије у Истанбулу место где су увек добродошли и где се у свако доба могу обратити за савет и помоћ, не само у административно-конзуларном смислу. Он их је позвао да одржавају редовну комуникацију са Генералним конзулатом.Посета Васељенској Патријаршији

Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић и амбасадор Републике Србије у Републици Турској Данило Вучетић, 26 новембра, посетили су Васељенску Патријаршију у Истанбулу, где су разговарали са Његовом Све Светошћу Васељенским Патријархом Вартоломејом I.
Током дужег срдачног разговора, наглашен је значај добрих односа између две цркве, а било је речи и о ситуацији у региону и важности очувања српских верских објеката и културног наслеђа на територији јужне српске покрајине Косова и Метохије.Састанак са привредницима из Србије

Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић и амбасадор Републике Србије у Републици Турској Данило Вучетић, 26 новембра примили су представнике српских компанија које су учествовале на манифестацији „Трговински мост – Турска – свет“.

Имајући у виду да компаније из Србије послују у сектору прехрамбене индустрије, привредници су упознати са ситуацијом на тржишту Турске, одредбама споразума о СТ које се односе на пољопривреду и прехрамбену индустрију и неким од правила пословања на тржишту. Привредници су информисали о резултатима своје посете Турској, и пренели своје утиске са ове манифестације. Договорене су и конкретне активности у непосредној будућности, са циљем пуног информисања о тржишту Турске.Стручна пракса

У складу са нашим настојањима да унапредимо стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

Стручна пракса у Министарству спољних послова је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања, који за сваку годину доноси министар спољних послова. Спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе.


КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

Пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству, а нису у сталном радном односу.


ДУЖИНА ТРАЈАЊА:

Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.

Након завршетка стручне праксе Министарство издаје одговарајућу потврду.


ПРОЦЕДУРА ПРИЈАВЉИВАЊА:

Заинтересовано лице треба да поднесе одговарајућу молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе, као и следећа документа:

    попуњен образац пријаве
    фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије
    биографију, и
    потврду факултета о студијама и просечној оцени.


Кандидат, који буде ушао у даљу процедуру, позива се на разговор, а о одлуци Министарства се обавештава у писаној форми.


КОМЕ СЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ:

1. ЗА ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарству спољних послова Републике Србије – Дипломатској академији, поштом или електронским путем на адресу akademija@mfa.rs.

2. ЗА ПРАКСУ У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИСТАНБУЛУ

Изабраном дипломатско-конзуларном представништву Србије (нпр. амбасада, стална мисија, генерални конзулат, конзулат, културно-информативни центар), поштом или електронским путем. Електронска адреса Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу је konzulat.istanbul@mfa.rs


НАКНАДЕ И ТРОШКОВИ:

Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за стручну праксу. Министарство и ДКП РС не сносе путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе, осим ако другачије није предвиђено.Вести
УРУЧЕЊЕ УЏБЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА УДРУЖЕЊИМА НАШИХ ИСЕЉЕНИКА У ИСТАНБУЛУ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Презентација туристичке понуде Београда у Истанбулу, 24. новембра о.г.
Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Посета делегације Лознице општини Малтепе – Истанбул, 4-6. август о.г.
Одлука о укидању виза за држављане Р. Перу, носиоце обичних пасоша
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ћинђићу на Студентском тргу у Београду
Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 02. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ
Сусрет са чланом парламента Турске из Бурсе, г. Хусеином Шахином
Посета удружењу Босна – Санџак у Бурси
Посета РУМЕЛИСИАД-у 04.03.2017.
Посета компанији МАРТУР Бурса
Избори за председника Републике Србије
Посета ППВ и МТТТ Р.Љајића РТ – састанак са представницима текстилног сектора у РТ (Истанбул, 1. март)
Посета ППВ и МТТТ Р. Љајића РТ – разговор са министром економије РТ Н.Зејбекчијем (Истанбул, 28. фебруар 2017. године)
Председник општине Бајрампаша Атилa Ајдинер у посети Генералном конзулу
Гостовање Генералног конзула на Румели ТВ
Балканско првенство у атлетици за јуниоре
Уручење угледне књижевне награде београдском писцу Миодрагу Јакшићу
Сусрет са студентима са подручја бивше СФРЈ
20. годишњица Удружења „Босна – Санџак“ из Истанбула
Први међународни фестивал младих писаца у Истанбулу
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности
Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat regionalnoj TV Rumeli Turk
Листа адвоката Адвокатске коморе Истанбула
14.04.2016, 09:25, Обавештење о отвореном бирачком месту
04.02.2016, 14:25, Intervju generalnog konzula Zorana Markovica casopisu Privredne komore Istanbula
Посета делегације града Лознице истанбулској општини Малтепе
Посета Удружењу исељеника „Босна – Санџак“
Гостовање црквеног хора „Бранко“ из Ниша на слави Васељенске патријаршије у Истанбулу
Постављање Теслине спомен бисте у Измиру
Српски карикатуриста Југослав Влаховић награђени уметник
Саучешће поводoм трагичних догађаја у Анкари 10. октобра 2015. године
КУД „Иво Лола Рибар" победник међународног фестивала у Бурси
Састанак борда турско-српског пословног савета
Други самит паметних општина
Симпозијум "Никола Тесла - пионир струје" у Измиру
Посета ансамбла КУД Никола Тесла
Сусрет са гувернером Истанбула, господином Васип Шахин
Интервју Todays Zaman
Генерални конзул присуствовао прослави у Удружењу Босна - Санџак из Пендика
Посета Генералног конзула Зорана Марковића Бурси
Посета сајму бициклизма и мотоциклизма у Истанбулу
Посета јуниорске женске ватерполо репрезентације Р.Србије Генералном конзулату
ОБАВЕШТЕЊЕ О ВИЗАМА
Манифестација „Дани Кластера 2014“ у Текирдагу
Посета граду Адапазар (Сакарија)
Посета гувернеру Истанбула
Светско првенство у кошарци за жене – учешће репрезентације Републике Србије
Прослава Бајрама у удружењу исељеника у општини Пендик
Промоција филмова о легендама српске и југословенске кошарке, Жељку Обрадовићу и Душану Ивковићу
Састанак генералног конзула Републике Србије у Истанбулу са представницима удружења исељеника из Пенкика - "Платформа пријатељи Санџака"
Летњи камп у Истанбулу у организацији Гете института
Rumeli Turci
Промоција турског издања романа Via Romana Вука Драшковића
Годишњи скуп представника удружења исељеника
Студијска посета делегације Библиотеке града Београда
Сусрет Генералног конзула Зорана Марковиц́а са председником истанбулске општине Пендик Кенаном Шахином
Посета Зорана Марковића, генералног конзула Едирнама
Посета ГК Зорана Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Пендику
Апел за помоћ
Посета ГК З.Марковића Измиру
ОБАВЕШТЕЊЕ ГРАЂАНИМА
Ускршња литургија
Посета ГК З.Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Бајрампаши
Посета студената Факултета политичких наука у Београду Истанбулу, 26-31. март
Посета међународне школе у Истанбулу
На позив Његове Светости Патријарха цариградског г. Вартоломеја, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј боравиће у Истанбулу од 5. до 9. марта ове године
Успех српских спортиста на Балканијади у Истанбулу
Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Међународни сајам туризма у Истанбулу
Састанак високих представника БСЕЦ
Посета градоначелнику Истанбула
Сусрет Генералног конзула Зорана Mарковића са председником истанбулске општине Бајрампаша, господином Атилом Ајдинером
Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године
Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Састанак са нашим студентима у Истанбулу
Посета Васељенској Патријаршији
Састанак са привредницима из Србије
Стручна пракса
Архива вести