| |     latinica | english  
Насловна
02.11.2023. године - ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић донео је одлуку о расписивању ванредних избора за посланике Народне скупштине, који ће бити одржани 17. децембра 2023. године.

Обавештавају се бирачи који имају боравиште у иностранству да преко дипломатско-конзуларног представништва Републике Србије, најкасније пет дана пре дана закључења јединственог бирачког списка (до 25. новембра 2023. године у поноћ по локалном времену у Србији), могу поднети захтев да се у јединствени бирачки списак упише податак да ће на предстојећим изборима гласати у иностранству.

За више информација посетите https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.

Држављани Републике Србије могу на основу ЈМБГ и броја пасоша или личне карте и сами електронским путем проверити да ли су уписани у Јединствени бирачки списак преко сајта МДУЛС, односно следећег линка: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Лице које је држављанин Републике Србије и има пребивалиште у Републици Србији, а није уписано у јединствени бирачки списак, неопходно је да поднесе захтев за упис у ЈБС (на територији Републике Турске захтев је могуће поднети преко Амбасаде Републике Србије у Анкари и Генералног конзулата у Истанбулу), како би исти био обрађен у оквиру система ЈБС. Пошто захтев буде решен, односно надлежни орган донесе решење о упису у ЈБС, онда се обрађује и захтев за гласање у иностранству.

Захтев за упис у ЈБС се може поднети и директно преко портала еУправе уколико лице има налог на порталу eУправе и истом приступа квалификованим електронским сертификатом или путем мобилне апликације ConsentID.

Уз захтев за гласање у иностранству, потребно је приложити копију важеће личне карте или пасоша. Уколико је лична карта са чипом, пожељно је да подносилац захтева приложи копију очитане личне карте, уколико је поседује. То је од значаја због увида у адресу пребивалишта лица које подноси захтев.

Захтеви се могу поднети на следеће начине:

- електронским путем слањем скениране документације на адресу: istanbulizbori23@gmail.com

- слањем поште на адресу Consulate General of the Republic of Serbia in Istanbul, Sümbül Sokak 2, Levent, Beşiktaş, Istanbul

- личним доласком у Генерални конзулат Републике Србије у Истанбулу.


Верзија за штампу
Важне информације
23.11.2023. ИНФОРМАЦИЈА О УЛАСКУ ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
02.11.2023. године - ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ
01.06.2022. године - Укинута ограничења уласка у Републику Турску
Заказивање термина за подношење захтева од 11. маја 2020. године