| |     latinica | english  
Насловна
29. април 2021. године - Заштитне мере у Турској

Мере које су додате мерама одређеним у нашој Депеши број 6638 од 14.04.2021. године:

 
 У депеши (одлука кризног штаба) се наводи да се делимичном затварању, које је ступило на снагу у складу са одлукама председничког кабинета донетим под председавањем председника Реџепа Тајипа Ердогана 26. априла 2021. године, додају нове мере и прелази на потпуно затварање. Сматра се да је потребно да се уведу доле наведене мере, које ће покривати територију целе земље, а које ће почети у 19:00 часова у четвртак, 29. априла 2021. године и трајаће до понедељка 17. маја 2021. до 05.00 часова.

У периоду потпуног затварања мере које су додате мерама наведеним у Депеши број 6638 од 14.04.2021. године су следеће:

 1. Потпуни полицијски час примењиваће се и радним данима и викендом, с почетком у 19.00 часова у петак 29.априла 2021. и крајем у понедељак 17.маја 2021. у 05.00 часова.

 1.1- Места и лица која су наведена у ПРИЛОГУ, биће изузета из ограничења,  како би се осигурао континуитет производних ланаца снабдевања и логистике, здравствених, пољопривредних и шумарских активности.

 - Изузећа од полицијског часа су одређена у нашој депеши број 20799 од 14.12.2020. а која се своде  на разлоге за изузеће, на  време и пут,  у супротном сва кретања ће се сматрати злоупотребом изузећа и подлећи ће административним / судским санкцијама.

 1.2- У данима током трајања полицијског часа, прехрамбене продавнице, маркети, пиљаре, месаре и продавнице сувих орашастих плодова моћи ће да раде између 10.00 и 17.00 часова.  Грађани ће моћи да оду до прехрамбених продавница, маркета, пиљара, месара и продавница сувих орашастих плодова најближих месту становања, без употребе кола(осим за грађане са инвалидитетом), под условом да су ограничени на задовољавање својих хитних потреба.
 У истом периоду, продавнице прехрамбених производа, маркети, пиљаре, месаре, продавнице сувих орашастих плодова, продавци слаткиша и предузећа која испоручују робу наручену преко интернета моћи ће да врше доставу на  кућну или другу  адресу.

Горе наведено за ланце продавница и супер маркете важиће шест дана у недељи. Ланци маркета биће затворени недељом.

 1.3- У данима током трајања полицијског часа, места за служење хране и пића (места попут ресторана, кафетерија, посластичарница) моћи ће да врше само продају у виду пакета за понети.

Места за служење хране и пића, као и фирме које раде по принципу наруџбине хране преко интернета, до четвртка 13.05.2021. године, што представља крај месеца Рамазана, моћи ће да пружају услуге пакет сервиса 24 сата днено. Након завршетка месеца Рамазана  места за служење хране и пића, као и фирме које раде по принципу наруџбине хране преко интернета моћи ће да пружају услуге пакет сервиса до 01.00 часова.

1.4. За време трајања потпуног затварања биће отворене пекаре или продавнице са лиценцом за продају пекарских производа, као и дистрибутивна места истих која продају само хлеб (На овим радним местима могу се продавати само хлеб и пекарски производи).
Грађани ће моћи да иду до  пекара најближих пребивалишту, које се налазе на пешачкој удаљености, без кола (искључујући  грађане са инвалидитетом), и уз ограничење  на задовољавање потреба за овим производима.

 - Возила за дистрибуцију хлеба која припадају пекарама и пекарским произвођачима са лиценцом могу да достављају хлеб само маркетима и  продавницама прехрамбених производа, и иста не могу да  врше продају изван поменутих места.

1.5. Сва привредна предузећа, радна места и/или канцеларије, осим оних горе наведених, које су изузете из ограничења,  како би се осигурао континуитет рада  места продаје основних намирница, лекова и хигијенских производа, као и производње, снабдевања и логистиких ланаца, биће затворена и неће пружати услуге, осим на даљину.

1.6. У периоду трајања полицијског часа, резервације у комплексима за ноћење неће представљати изузеће од полицијског часа и/или забране међуградског путовања. У овом периоду комплекси за ноћење моћи ће да пружају услуге само особама које су због ситуација назначених као обавезне добиле дозволу за путовање.

1.7. Изузеће од полицијског часа које се односи на странце, биће важеће само за страна лица која се у земљи налазе привремено / кратко. На страна лица која се налазе у земљи независно од туристичких активности, које имају дозволу боравка, статус привремене заштите и које су аплицирале или добиле статус међународне заштите, биће примењен полицијски час.

1.8. У периоду потпуног затварања старим особама или особама са тешким болестима, које своје потребе не могу саме да задовоље, основне потребе које буду пријавиле позивом на бројеве 112, 155 и 156, биће обезбеђене од стране Групе за социјалну помоћ ВЕФА. Мере које су потребне зарад запослења радника, као и за хитно отклањање потреба, биће уведене од стране гувернера и управника локалних самоуправа.

 2. Забрана међуградског путовања

У периоду трајања полицијског часа од 19.00 часова у четвртак 29.априла 2021. до понедељка 17. маја 2021. у 05.00 часова, међуградска путовања неће бити дозвољена, осим у обавезним ситуацијама.


 2.1. Изузећа од забране међуградског путовања:

▪ Јавни службеници (инспектори, ревизори итд.), које је надлежно министарство, јавна установа или институција поставила ради извршења обавезне јавне дужности, биће изузети из ове одредбе, под условом да приложе идентификациону картицу установе и потврду о раду.
▪ Пријаве које треба да поднесе било који рођак преминулог, а ради присуства на сахрани свог преминолог рођака првог степена или рођака првог степена брачног друга, као и на сахрани брата или сестр,е или учешћа као пратилац приликом преноса посмртних остатака преминулог, извршене путем “е-BAŞVURU” или „ALO” 199“ система (моћи ће да пријави највише 9 рођака преминулог), биће аутоматски одобрене од стране система и рођацима преминулог биће израђена дозвола за путовање.

Од грађана који се буду пријавили у оквиру процедуре око превоза преминулог и сахране, неће бити тражен никакав документ, већ ће претрага аутоматски бити извршена преко интеграционог система Министарства здравља пре издавања дозволе за путовање.

 2.2. Ситуације које се сматрају обавезним условима;

 ▪ Особе које су отпуштене из болница  и које желе да се врате на место становања или које су упућене са лекарским извештајем или имају претходно заказани  преглед односно контролу лекара,
▪ Особа (највише 2), која ће да буде пратилац рођаку првог реда или брату или сестри особе, или супружника, а која се лечи у болници.

 ▪ Лица која су дошла у град у последњих 5 дана, али немају где да бораве и желе да се врате у своје место становања (они који предају на увид путну карту, таблицу возила са којом су дошли , друге документе који показују да је било путовање у протеклих пет 5 дана),

 ▪ Лица која ће полагати испите које је најавио „Центар за мерење, бирање и запошљавање„ и друге централне испите,
 ▪ Лица која по одслужењу војног рока желе да се врате у место становања,
 ▪ Лица која имају позивно писмо приватног предузећа или јавне канцеларије,
 ▪ Отпуштени из казнено-извршних институција,

 2.3. У горе наведеним случајевима, ове особе моћи ће да путују под условом да добију дозволу од „Одбора за путничке дозволе“, путем система Е-BASVURU и АLО 199 које припадају Министарству унутрашњих послова, или  директном пријавом у канцеларију локалне самоуправе  или   округ (Valilik  и  Kaymakamlik). Особе које добију дозволу за путовање биће изузете из полицијског часа током времена њиховог путовања.

2.4. Узимајући у обзир могућа повећања у пријавама за дозволе за путовање током периода потпуног затварања, гувернери и представници локалне самоуправе примениће све врсте мера, пре свега ће запослити потребан број радника, како би се пријаве што пре процениле и како би одлука била што пре донешена.

2.5. У поменутом периоду, пре издавања путних карти особама које ће путовати средствима јавног превоза, као што су авион, воз, брод или аутобус, обавезно ће се проверавати да ли особа има дозволу за путовање и ако буде имала важећу дозволу за путовање, карта ће им бити издата.

Пре уласка путника у средства јавног превоза као што су авион, воз, брод или аутобус, од путника ће се обавезно тражити HЕS код и у случају да путнику није постављена дијагноза и/или особа није била у контакту са оболелом особом, путник ће бити пуштен у превоз.

2.6. Средства јавног међуградског превоза (осим авиона) примаће 50% од броја путника који је одређен у саобраћајној дозволи возила. Начин седења путника у возилу биће такав да спречава међусобни контакт путника (1 седиште пуно, 1 седиште празно).

3. У периоду потпуног затварања број радника потребних ради наставка вршења дужности у јавним институцијама и установама, осим у критичним секторима попут здравства, обезбеђења, хитних позива, биће смањен на минимум (минимум радника неће прелазити 50% укупног броја радника) и прећи ће се на рад од куће или ротациони рад.

У овом периоду

* Како радници у јавном сектору који су прешли на рад од куће или на ротациони рад, немају право на изузеће из полицијског часа, исти неће моћи да напуштају место становања, осим у случајевима који важе и за остале грађане.

* Овлашћени управник ће за раднике у јавном сектору који ће радити у зградама / местима у јавној институцији и установи, израдити потврду о запослењу и иста ће бити важећа само у току радног времена и у оквиру руте између места становања и радног места.

4. Како би сезонски пољопривредни радници, код којих је обавезно међуградско путовање, у оквиру активности гајења животиња и пчеларства могли да се крећу у складу са условима борбе против епидемије, додатне потребне мере уз кординацију са Министарством за пољопривреду и шумарство, биће истовремено уведене од стране гувернерства. У том смислу, мере које ће бити предузете у оквиру међуградског кретања сезонских пољопривредних радника и на местима њиховог смештаја и активности међуградског гајења животиња и пчеларства, биће у складу са условима одређеним у нашој Депеши број 6202 од дана 03.04.2020. до тренутка издавања нове депеше од стране овог министарства.

5. У периоду примене полицијског часа током целог дана, ради примене истог и у оквиру компаунда стамбених зграда, управа компаунда ће бити одговорна за спровођења мера полицијског часа и особе које буду изашле без дозволе (посебно деца и млади) биће упозорене да се врате кућама.

6. Током полицијског часа посебна пажња биће пружена храњењу уличних животиња и у том смислу гувернери / председници месних заједница успоставиће неопходну координацију са локалним самоуправама, релевантним јавним институцијама и организацијама и биће предузете потребне мере за храњење уличних животиња. У ту сврху биће обезбеђено редовно остављање хране за животиње, хране и воде пре свега у склоништа за животиње, као и на природна места становања животиња, као што су паркови, баште, шуме.


 7. Појачање ефикасности контролних активности

7.1. У периоду потпуног затварања  биће успостављено потпуно учешће полицијских службеника у контролним активностима, а посебну у свеобухватној, бројчано великој, ефикасној, континуираној и добро планираној контроли спровођења посебно полицијског часа и забране међуградског путовања.

7.2. За време полицијског часа, имајући у виду све учесталију злоупотребу изостављање из забране, у ситуацијама као што су доле наведене, полицијски службеници ће предузети све мере и приликом контроле посебно ће се вршити контрола ових ситуација:
* Лажна потврда о раду на радним местима која су изузета из забрана;
* Заказивање лажних термина у приватним здравственим установама;
* Коришћење могућности одласка у пекару, маркет, продавницу, месару, пиљару, продавницу орашчастих производа или продавницу слаткиша на начин који превазилази  циљ ове могућности (одлазак у продавницу целе породице и слично);
* Коришћење потврде о регистрацији фармера.

7.3. Како би се повећала ефикасност ограничења међуградског путовања, на свим улазима и излазима из градова биће образован контролни пункт (уз координацију међу градовима) и полицијски службеници у довољном броју (саобраћајна полиција и сигурносне јединице) провераваће да ли путници у средствима јавног превоза или личним возилима имају дозволу за путовање, а они који немају ваљан изговор  или изузеће, неће смети да путују између градова.

7.4. Током периода потпуног затварања у коме ће бити спроведен целодневни полицијски час, биће обезбеђен довоњан број полицијских службеника за контролу радних места као што су пекаре, маркети, продавнице, месаре, пиљаре, продавнице орашчастих производа и продавнице слаткиша, које ће бити отворене ради обезбеђивање основних потреба грађана. У патролним контролним активностима биће проверавано да ли ова радна места поступају у складу са правилима и да ли особе које иду на ова места иду без коришћења возила, односно да ли иду на места најближа њиховом месту становања.

Прилог: Листа места и лица изузетих из полицијског часа

Данима у којима ће се спроводити полицијски час доле наведене особе у оквиру изузећа од полицијског часа биће изузете од истог, под условом да се то изузеће ограничи на разлог / руту изузећа:

Чланови Велике народне скупштине;
Особе чије је задужење очување јавног реда и безбедности;
Јавне институције и установе, као и предузећа чији је рад потребан ради наставка функционисања обавезних јавних услуга (аеродроми, луке, гранични прелази, царине, друмски путеви, старачки домови, стационари, рехабилитациони центри, ПТТ и друго), особе које на овим местима раде, верски службеници у богомољама, центри за хитне позиве, јединице за социјалну помоћ, провинцијски и окружни центри за контролу епидемије, Управа за мигранте, Црвени месец, „AFAD“ (Председништво за управљање током природних непогода и хитних случајева), радници у „AFAD“  и у њиховим активностима;
Јавне и приватне здравствене институције и установе, апотеке, ветеринарске клинике и болнице, као и особе које ту раде, доктори и ветеринари;
Особе које имају обавезни заказани термин у здравственим установама (Укључујући и донирање крви и плазме Црвеном месецу);
Радна места и особе које раде на пословима производње, транспорта и продаје лекова, медицинских апарата, медицинских маски и дезинфекционих средстава;
Производни комплекси и грађевински радови, као и особе које раде на овим местима;
Особе које раде на пословима производње, заливања, прераде, прскања, жетве, комерцијале и транспорта биљних и животињских производа;
Радна места и радници на пословима продаје пољопривредних лекова, семења, изданака, ђубрива и сличних производа у вези са агрономском производњом;
Фирме и радници на пословима домаћег и међународног транспорта (укључујући и увоз, извоз у транзит) и логистике;
Особе које раде у оквиру логистике транспорта производа и/или опреме (укључујући и карго), домаћег и међународног транспорта, складиштења и у другим релевантним активностима;
Хотели и места за преноћиште, као и радници у њима;
Особе које ће хранити уличне животиње, радници у склоништима за животиње, радници на фармама и центрима за пружање здравствене неге, волонтери и чланови Групе за исхрану животиња, која је образована нашом Депешом број 7486;
Особе које изводе своје кућне љубимце ради задовољења њихових основних потреба, под условом да се љубимци изводе само испред места становања;
Новине, часописи, радио, телевизија и установе интернет медија, центри за праћење медија, штампарије новина, радници у овим установама и дистрибутери новина;
Бензинске пумпе, вулканизери и њихови радници;
Пијаце за куповину воћаж поврћа и производа од воде на велико, као и радници на њима;
Возила која дистрибуирају хлеб произведен у пекарама и/или радњама које имају дозволу за производњу производа од брашна, као и радници у њима;
Радници на пословима сахране (верски службеници, радници у болницама и општинама) и рођаци преминулог првог степена, који ће присуствовати сахрани;
Велики комплекси и радна места која су стратешки активна у сектору природног гаса, струје, нафте (рафинерије и комплекси за петрохемију, као и термичке и централе за природни гас), каи и радници на овим местима;
Особе које су задужене за рад система за комуникацију и инфраструктуру, као што су струја, природни гас, телекомуникација, који не смеју да буду заустављани, као и особе које раде на отклањању кварова на њима, особе које излазе ради сервисирања, под условом да приложе доказ о томе, као и радници техничког сервиса;
Карго,фирме за дистрибуцију воде, новина и кухињског плина, као и радници у њима;
Радници који раде на пружању услуга превоза, чишћења, преузимања чврстог отпада, услуга воде и канализације, борбе са снегом, прскање, ватрогасних и погребних услуга, у оквиру локалних управа;
Возачи и радници у средствима локалног јавног саобраћаја (метробус, метро, аутобус, долмуш, такси и слично);
Особе које раде на задовољењу основних потреба особа које се налазе у домовима, пансионима, градилишту и сличним групним местима;
Радници који треба да се налазе на радном месту ради очувања здравља и сигурности на раду (доктори у предузећима, радници обезбеђења, чувари);
Особе са специјалним потребама, као што суоболеле од аутизма, тешких менталних поремећаја, Дауновог синдрома, њихови родитељи / старатељи или пратиоци;
Особе које на основу судске одлуке треба да се виде са својом децом (под условом да приложе судску одлуку);
Национални спортисти који учествују на домаћим или међународним такмичењима и камповима, спортисти, управници и остали радници на професионалним спортским такмичењима која ће бити одржана без публике;
Центри за прераду података институција, установа и предузећа са великом услужном мрежом у целој земљи, пре свега банки, као и њихови радниц  (под условом да број радника буде сведен на минимум);
Лица која ће доказати полагање централних испита које је најавио „Центар за мерење, бирање и запошљавање„ (и један пратилац ових особа, у својству супружника, мајке или оца) и ангажовани на испитима;
Места за пружање услуга јела и пића у оквиру комплекса за одмарање на међуградским аутопутевима, којима је рад одобрен од стране покрајинских / окружних одбора за општу хигијену, као и њихови радници;
Адвокати у оквиру извршења својих дужности као браниоца/заступника, на рочиштима и саслушањима;
Стране или њихови заступници (адвокати), које због обавезних послова у оквиру судског спора треба да иду у суднице и аукцијских сала;
Станице за технички преглед, њихови радници и власници возила који имају заказан термин;
Особе које врше снимање едукативних снимака, раде на сценарију и монтажи снимака за часове на даљину, који се настављају у стручним и техничким школама на средњем образовном нивоу и институцијама у склопу Министарства, а све то ради њиховог емитовања на платформама „EBA LİSE TV MTAL” и “EBA”, или радници који су задужени за координацију ових послова;
Професионални управници компаундова и зграда, као и радници на одржавању чистоће, грејања и сличних послова у компаунду или зграду у којој раде, под условом да исти буду ограничени само на руту од куће до посла;
Власници пословног простора и радници на местима где се налазе животиње, ради пружања дневне неге и храњења  животиња на тим радним местима, под условом да исти буду ограничени само на руту од куће до посла;
Власници само тркачких коња, тренери, коњушари и други радници, ради пружања дневне неге, исхране и тренинга у оквиру припреме за трке само тркачким коњима, под условом да исти буду ограничени само на руту од куће до места трке или тренинга;
Особе које раде у фирмама за деритизацију пословних простора, само у тренутку извршења дужности, под условом да исто могу да документују и да се налазе на обавезној рути;
Самосталне рачуновође, самостални финансијки инспектори и њихови радници, приликом одласка и враћања са посла, под условом да се држе разлога изостављања;
Филијале банки које ће пружати услуге од 10.00 до 16.00 часова, а чији ће број одредити управа банке, као и њихови радници;
Дежурне службе јавних бележника и њихови радници.

У складу са горе поменутим принципима, одлуке покрајинских / окружних одбора за општу хигијену биће донете хитно у складу са члановима 27 и 72 Општег закона о хигијени.  Неће бити дозвољени никакви проблеми и грешке приликом примене горе наведених мера.
 


Верзија за штампу
Вести
23.11.2023. ИНФОРМАЦИЈА О УЛАСКУ ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
02.11.2023. године - ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ
21.09.2023. - Обраћање председника Вучића учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
28.05.2023. године - Прeдсeдник Рeпубликe Србиje Aлeксaндaр Вучић чeститao je избoрну пoбeду прeдсeднику Рeпубликe Tурскe Рeџeпу Tajипу Eрдoгaну
4. мај 2023. године - Књига жалости у Генералном конзулату
20. март 2023. године - Дачић: Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији
26. фебруар 2023. године - Телефонски разговор са председником Републике Турске
01. фебруар 2023. године - Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
01. фебруар 2023. године - Од данас почиње издавање параметара за електронску идентификацију
26. јануар 2023. године - Дачић: Турска је за поштовање раније потписаних споразума са Приштином
26. јануар 2023. године - Министар Дачић разговарао са председником Велике народне скупштине Турске
26. јануар 2023. године - Дачић: Односи Србије и Турске на историјском максимуму
26.12.2022. године - НЕРАДНИ ДАНИ
13. новембар 2022. године - Телеграм саучешћа председнику Републике Турске поводом експлозије у Истанбулу
15.10.2022. године- Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану
05.10.2022. године - Информација о попису српских држављана у иностранству
22.09.2022. године - Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација -
22. септембар 2022. године - Србија остаје поуздан партнер у остваривању заједничких циљева УН
07.09.2022. године - Званична посета председника Републике Турске
02.09.2022.године - Односи Србије и Турске на највишем нивоу у новијој историји
14.07.2022. године - ПРЕЛАЗАК ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МАЛОЛЕТНИХ ЛИЦА
01.06.2022. године - Укинута ограничења уласка у Републику Турску
31.05.2022. године - Председник Вучић положио заклетву
25.05.2022. године - Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
11. април 2022. године – Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону
08. април 2022. године - Селаковић: Односи Србије и Турске достигли највиши ниво у новијој историји
04. април 2022. године - Телефонски разговор са председником Републике Турске
10. март 2022. године- Пријављивање за гласање у иностранству - ВИДЕО
05. март 2022. године - Улазак у Републику Турску
23. фебруар 2022. године - Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору
16.02.2022. - Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
15.02.2022. године - Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
7. фебруар 2022. године - Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
18.01.2022. године - Председник Вучић у једнодневној посети Републици Турској
11.01.2022.године - Селаковић и Чавушоглу разговарали о реализацији трећег Високог савета за сарадњу Србије и Турске
22. децембар 2021. године - Састанак са председником Велике Народне скупштине Републике Турске
04. децембар 2021. године- РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
2. децембар 2021. године - Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму
1. децембар 2021. године - Српско предузеће на сајму Plast Eurasia Istanbul
30. новембар 2021. године - Градоначелник Београда Зоран Радојичић учествовао на Самиту Б40 мреже балканских градова у Истанбулу
12. новембар 2021. године - Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
2. новембар 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
21. октобар 2021. године - Председник Вучић обишао ноћне радове на мосту преко Западне Мораве
15. октобар 2021. године - Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
11. октобар 2021. године - Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља
4.октобар 2021. године - ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за Србе у региону
26. септембар 2021. године - Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
25. септембар 2021. године - Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
25. септембар 2021. године- Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
22. септембар 2021. године - Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
18.09.2021. - Председник Вучић у посети Истанбулу
15.09.2021. - Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
01. септембар 2021. године - Министар Селаковић на отварању Генералног конзулата Турске у Новом Пазару
31. август 2021.године - Селаковић: Односи Србије и Турске на највишем нивоу у савременој историји
31.08.2021. године - Односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу
14. август 2021. године - Телеграм саучешћа председнику Републике Турске
05. август 2021. године - Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
30. јул 2021. године- Телефонски разговор са председником Републике Турске
23. јул 2021. године - РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
22. јул 2021. године - Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
20. јул 2021. године - Србија остварила велики успех у области дигитализације
16. јул 2021. године - Састанак председника Вучића са министром културе и туризма Републике Tурске
30. јун 2021. године - ДАХ ТЕАТАР НА ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У БУРСИ
17. јун 2021. године - Брнабић се састала са председником Турске
17. јун 2021. године - Састанци у Анталији били успешни за Србију
17. јун 2021. године - Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона
17. јун 2021. године - Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона
09. јун 2021. године - Амбасадор Марковић у посети новинској агенцији Анадолија
09. јун 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
01.06.2021. године - НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ТУРСКУ
20. мај 2021. године - Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
14.мај 2021. године - ИНФОРМАЦИЈА ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ ТУРСКЕ
14. мај 2021. године - Амбасадор Марковић: Турски туристи су добродошли у Србију
12. мај 2021. године - Србија и Турска од 14. маја узајамно признају сертификате о вакцинацији
29. април 2021. године - Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја у Београду
29. април 2021. године - Заштитне мере у Турској
21. април 2021. године - Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
20. април 2021. године- Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
19. април 2021. године - СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
13. април 2021. године - Заштитне мере у Републици Турској
13. април 2021. године - Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
13. април 2021. године - Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
9. април 2021. године - ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ
7. април 2021. године - Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Турске
24.03.2021. - Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Република Србија у Месецу Франкофоније
ОД 15. МАРТА ОБАВЕЗАН ХЕС КОД ЗА УЛАЗАК У ТУРСКУ
Опроштајна посета амбасадора Републике Турске
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Телефонски разговор са председником Републике Турске
Сарадња и односи Србије и Турске на највишем нивоу
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - СРЕТЕЊЕ
Расписивање конкурса за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Турске
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ
ОТВОРЕН НОВИ ГАСОВОД "БАЛКАНСКИ ТОК"
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА
НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СПИСАК ЛАБОРАТОРИЈА У ТУРСКОЈ У КОЈИМА МОЖЕ ДА СЕ УРАДИ ПЦР ТЕСТ
ВАЖНО!!! ОД 20. ДЕЦЕМБРА 2020. ОБАВЕЗАН ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
10. КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ
ОБАВЕШТЕЊЕ О СМРТИ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ, ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ВЕЗАНО ЗА ПУТНО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ, О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије 21. јун 2020. године
ВАЖНО! Хуманитарни лет за Србију у организацији Владе Републике Турске, 22.04.2020.
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ВАЖНО!!! НОВИ ХУМАНИТАРНИ ЛЕТ ОБАВИЋЕ СЕ 31.03.2020. У 11.30 ЛОКАЛНО ВРЕМЕ
ВАЖНО! ЕВИДЕНТИРАЊЕ ГРАЂАНА КОЈИ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВРАТЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 26.04.2020. године
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Финансијски водич за повратнике
Интернационални фестивал театра у Истанбулу
Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта "Србија за Србе из региона"
Преузимање брошуре о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.
УРУЧЕЊЕ УЏБЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА УДРУЖЕЊИМА НАШИХ ИСЕЉЕНИКА У ИСТАНБУЛУ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Презентација туристичке понуде Београда у Истанбулу, 24. новембра о.г.
Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Посета делегације Лознице општини Малтепе – Истанбул, 4-6. август о.г.
Одлука о укидању виза за држављане Р. Перу, носиоце обичних пасоша
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ћинђићу на Студентском тргу у Београду
Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 02. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ
Сусрет са чланом парламента Турске из Бурсе, г. Хусеином Шахином
Посета удружењу Босна – Санџак у Бурси
Посета РУМЕЛИСИАД-у 04.03.2017.
Посета компанији МАРТУР Бурса
Избори за председника Републике Србије
Посета ППВ и МТТТ Р.Љајића РТ – састанак са представницима текстилног сектора у РТ (Истанбул, 1. март)
Посета ППВ и МТТТ Р. Љајића РТ – разговор са министром економије РТ Н.Зејбекчијем (Истанбул, 28. фебруар 2017. године)
Председник општине Бајрампаша Атилa Ајдинер у посети Генералном конзулу
Гостовање Генералног конзула на Румели ТВ
Балканско првенство у атлетици за јуниоре
Уручење угледне књижевне награде београдском писцу Миодрагу Јакшићу
Сусрет са студентима са подручја бивше СФРЈ
20. годишњица Удружења „Босна – Санџак“ из Истанбула
Први међународни фестивал младих писаца у Истанбулу
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности
Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat regionalnoj TV Rumeli Turk
Листа адвоката Адвокатске коморе Истанбула
14.04.2016, 09:25, Обавештење о отвореном бирачком месту
04.02.2016, 14:25, Intervju generalnog konzula Zorana Markovica casopisu Privredne komore Istanbula
Посета делегације града Лознице истанбулској општини Малтепе
Посета Удружењу исељеника „Босна – Санџак“
Гостовање црквеног хора „Бранко“ из Ниша на слави Васељенске патријаршије у Истанбулу
Постављање Теслине спомен бисте у Измиру
Српски карикатуриста Југослав Влаховић награђени уметник
Саучешће поводoм трагичних догађаја у Анкари 10. октобра 2015. године
КУД „Иво Лола Рибар" победник међународног фестивала у Бурси
ТУРСКИ МУП УВЕО ЕЛЕКТРОНСКУ Е ПРОЦЕДУРУ ОБЕЗБЕЂИВАЊА И ПРОДУЖАВАЊА ДОЗВОЛЕ БОРАВКА
Важно обавештење
Састанак борда турско-српског пословног савета
Други самит паметних општина
Симпозијум "Никола Тесла - пионир струје" у Измиру
Посета ансамбла КУД Никола Тесла
Сусрет са гувернером Истанбула, господином Васип Шахин
Интервју Todays Zaman
Генерални конзул присуствовао прослави у Удружењу Босна - Санџак из Пендика
Посета Генералног конзула Зорана Марковића Бурси
Посета сајму бициклизма и мотоциклизма у Истанбулу
Посета јуниорске женске ватерполо репрезентације Р.Србије Генералном конзулату
ОБАВЕШТЕЊЕ О ВИЗАМА
Манифестација „Дани Кластера 2014“ у Текирдагу
Посета граду Адапазар (Сакарија)
Посета гувернеру Истанбула
Светско првенство у кошарци за жене – учешће репрезентације Републике Србије
Прослава Бајрама у удружењу исељеника у општини Пендик
Промоција филмова о легендама српске и југословенске кошарке, Жељку Обрадовићу и Душану Ивковићу
Састанак генералног конзула Републике Србије у Истанбулу са представницима удружења исељеника из Пенкика - "Платформа пријатељи Санџака"
Летњи камп у Истанбулу у организацији Гете института
Rumeli Turci
Промоција турског издања романа Via Romana Вука Драшковића
Годишњи скуп представника удружења исељеника
Студијска посета делегације Библиотеке града Београда
Сусрет Генералног конзула Зорана Марковиц́а са председником истанбулске општине Пендик Кенаном Шахином
Посета Зорана Марковића, генералног конзула Едирнама
Посета ГК Зорана Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Пендику
Апел за помоћ
Апел за помоћ
Посета ГК З.Марковића Измиру
ОБАВЕШТЕЊЕ ГРАЂАНИМА
Ускршња литургија
Посета ГК З.Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Бајрампаши
Посета студената Факултета политичких наука у Београду Истанбулу, 26-31. март
Посета међународне школе у Истанбулу
На позив Његове Светости Патријарха цариградског г. Вартоломеја, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј боравиће у Истанбулу од 5. до 9. марта ове године
Успех српских спортиста на Балканијади у Истанбулу
Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Међународни сајам туризма у Истанбулу
Састанак високих представника БСЕЦ
Посета градоначелнику Истанбула
Сусрет Генералног конзула Зорана Mарковића са председником истанбулске општине Бајрампаша, господином Атилом Ајдинером
Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године
Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Састанак са нашим студентима у Истанбулу
Посета Васељенској Патријаршији
Састанак са привредницима из Србије
Стручна пракса
Архива вести