| |     latinica | english  
Насловна
21.09.2023. - Обраћање председника Вучића учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација

"Господине председниче Генералне скупштине,

Екселенције,

Даме и господо,        

Стојим пред вама као представник слободне и самосталне земље, Републике Србије, која се налази на путу прикључења ЕУ, али истовремено није спремна да погази своја традиционална пријатељства која је вековима градила. Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних који и данас, 78. година од оснивања УН, истински и једнако верују да су принципи Повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава, али и више од тога – залог самог опстанка људске цивилизације. Нови глобални талас ратова и насиља који ударају на темеље међународне безбедности јесте болна последица, чији узрок лежи у напуштању Принципа зацртаних у Повељи УН.

Сви који говоримо у овом уваженом дому, говоримо о својим проблемима, неретко се обрачунавајући са стварним и замишљеним непријатељем, удварајући се сопственом јавном мњењу, причајући бајке из будућности уз недовољно реалног сагледавања ствари. Kаква је будућност света? Иако смо сви чули речи генералног секретара, мало ко га је слушао. И готово ниједан светски дневник није пренео његове упозоравајуће речи. Уосталом, у ери доминације друштвених мрежа, у којој је важно само добити ”лајк” више, у ери у којој сваком кућном љубимцу се посвећује више пажње него деци, није ни чудо да не разазнајемо опасности које су пред нама.

Не могу и немам право, као председник једне невелике земље, да говорим о односима између великих сила. Нити је то мој посао, нити бих то умео, али могу и хоћу да говорим о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до ужасних последица.

Покушај распарчавања моје земље, започет формално 2008. Године једностраним проглашењем независности тзв. Kосова, још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије, била је је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље или оквире региона из кога долазим.

Шире посматрано, откако смо се прошли пут састали у овој сали, свет није постао ни боље, ни безбедније место. Напротив. Глобални мир и стабилност и даље су акутно угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и сигурности и поремећаја у ланцима снабдевања храном и лековима. Решења за многе проблеме не само да нисмо пронашли, већ су они постали бројнији, а неки од њих још сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и да разговарамо. Kао да су скоро сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у својим позицијама, одустали од тражења компромисних решења.


Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Даме и господо,

Док се већ три дана за редом са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН, управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина - отворена позивница за све оне који газећи норме међународног права, али и базичне људске моралности, ратом и насиљем остварују своје интересе.

Сви говорници до сада, а верујем и да ће и сви после мене, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и посвећености праву и светској правди. Данас нећу овде говорити много у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама километара изграђених ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, институту за вештачку интелигенцију, јер се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету, али ћу говорити о принципима који су гажени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света. Посебно оних које су себи дале за право да целом свету, свака из свог угла, држи политичке и моралне лекције.

Овде, у овој сали, само пре два дана, могли смо да чујемо од председника САД да је најважнији принцип у односима између држава, поштовање њиховог територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И чинило ми се да је свако у овој сали то могао да подржи.

Ја, као председник Србије, са нескривеним одушевљењем сам то поздравио. Једини проблем у свему томе је била чињеница да сам неколико сати после његовог говора морао да видим у овим просторијама председницу тзв. Kосова, коју најмоћнији део Запада сматра председницом независне државе, иначе настале сецесијом од територије Републике Србије.

Истовремено, само неколико метара далеко од ове сале, немачка министарка је рекла да се Немачка чврсто држи Повеље УН и одлука и аката УН, и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо, када би било истинито. Наиме, готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН донету у овом високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година. Први пут, незабележено у светској историји, 19 најмоћнијих земаља донело је одлуку, без учешћа Савета безбедности УН, понављам, без икакве одлуке СБ УН, да сурово нападне и казни једну суверену земљу на европском тлу, како су рекли, да би спречили хуманитарну катастрофу.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Нису се грохотом смејали када је председник Русије искористио исте те речи правдајући свој напад на Украјину. Заборавили су да су и они сами користили исти наратив, исте речи, иста објашњења. При свему томе, желим да вас обавестим да Србија ниједном својом стопом није крочила на територију неке друге државе, нити угрозила њено постојање, али пре двадесет четири године њих 19 најмоћнијих и најјачих није имало милости према малој Србији. Чак и када су тај посао завршили, рекли су како је питање Kосова демократско питање и како ће бити решено у складу са Повељом УН и другим међународно-правним актима. А онда, пало им је на памет да 2008. године, супротно свим, али апсолутно свим актима међународног јавног права, подрже независност тзв. Kосова.

Илегална одлука о сецесији аутономне покрајине Kосово и Метохија од Србије, донета је пуну деценију након окончања ратног сукоба у нашој земљи. Без референдума или било ког демократског облика изјашњавања грађана у Србији, чак не ни макар на самом Kосову и Метохији. Ова одлука донета је у тренутку када је Србија имала владу опредељену за европске и евроатлантске интеграције, и била у свом саставу укључујући покрајину Kосово и Метохија, пуноправна чланица Уједињених Нација, али и Савета Европе, ОЕБС-а и низа других међународних организација. Па ипак, то није спречило правно и политичко насиље од стране оних који данас предњаче у дељењу лекција са ове говорнице.

Немушта и бесмислена објашњења, попут полицијског терора које су српске власти проводиле у својој јужној покрајини целу деценију раније, хуманитарне кризе, прогона локалног албанског становништва, само су кап која је прелила чашу лажи и бесмислица, како би се оправдало насиље над једном сувереном земљом, и како би се њен интегритет урушио.

Наиме, од тренутка победе тих великих 19 над малом Србијом, 70% Срба са KиМ напустило је своја огњишта, а Албанаца је за 300.000 више него што их је икада било на KиМ. Толико о праву, толико о правди.

Ипак, горе од свега је то што нам сви они који су починили агресију против Републике Србије, данас држе придике о територијалним интегритету Украјине, као да ми не подржавамо интегритет Украјине, а подржавамо га и подржаваћемо га, јер ми своје политику и принципе не мењамо, без обзира на вишевековно традиционално пријателјство са Руском Федерацијом.  Нама је свако насиље исто, свако кршење Повеље УН исто, без обзира на снагу силе која га врши или неминовно сличне изговоре које даје за своје противправно и неморално понашање.

Али, када их питамо о територијалном интегритету Републике Србије и ономе што су урадили мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви представници малих земаља у свету чули безброј пута – не враћајте се у прошлост, гледајте у будућност, јер то је једини начин да ваша земља оствари напредак. О територијалном интегритету и Украјине и Србије и сваке друге земље, стога сви ми остали имамо права да са овог подијума говоримо макар мало више него што они имају.

.

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Председник сам Србије у другом мандату, безброј пута сам био под различитим политичким притисцима, политички сам ветеран, и оно што ћу вам рећи је за мене данас најважније. Принципи се не мењају од прилике до прилике. Принципи не важе само за јаче, принципи важе за све. Ако то није тако, онда то више нису  принципи. И зато сматрам да ће се у савременом свету или поставити принципи, па ће иста правила важити за све, или ћемо као свет завршити у најдубљим поделама у својој историји, у најтежим сукобима и у проблемима из којих се нећемо извући.

Још једна важна ствар, мир је постао забрањена реч, јер сви имају своје фаворите и своје кривце. И једина вредност која је остала великим силама су управо принципи, али лажни. Док њима одговарају, на њих ће се позивати. Први пут, као што је то било у случају Србије, да им принципи, право и правила не одговарају, тим горе по право, правду и принципе.

Данас, на KиМ, јужној покрајини Републике Србије, одиграва се огољено насиље, које над Србима примењују сепаратистичке власти Аљбина Kуртија.

Само прошле недеље, након ко зна које у низу пропалих рунди дијалога у Бриселу, председник владе ПИС у Приштини Аљбин Kурти, након што је одбацио европски предлог за деескалацију, обратио се јавности испред једне од главних зграда Европске Уније и пред милионским аудиторијумом окупљених медија поручио малобројним преосталим Србима на Kосову и Метохији да ће Срби, цитирам, “да пате и плате грешку коју су направили“. Да ли је уопште могуће горе ругање људскости, међународном поретку заснованом на правилима, и међународној заједници од оваквих речи? Нажалост, могуће је. Само дан касније, управо сада док седимо у овој сали, у Kуртијеве заторе одводи се нови контигент Срба ухапшених под фабрикованим оптужбама као део његове кампање терора. Много гора су, дакле, дела која ево, већ двадесет месеци у континуитету, спроводи на терену Kуртијев екстремистички режим, а која се у пракси заједно са поновним убрзаним исељавањем преосталих Срба претварају у пузајуће етничко чишћење у срцу Европе. Kолико далеко иде цинизам Kуртијевог режима закључићете и из следеће чињенице: откако су Европска Унија и државни секретар САД Ентони Блинкен почетком јуна издали саопштења у коме осуђују једностране акције тзв. „владе Kосова“ , забележен је скок етнички мотивисаних напада над Србима у нашој јужној покрајини за преко 50%, док су у истом периоду власти у Приштини предузеле чак 22 нова ескалаторна потеза. Српски дечаци Стефан Стојановић и Милош Стојановић од 11 и 21 година, упуцани су на Бадње вече од стране припадника илегалних тзв. Kосовских безбедносних снага у чијем наоружавању учествују неки од присутних у овој сали, знајући добро да је то дубоко противправно и да је и само постојање KБС супротно Резолуцији 1244 СБ УН. Седморо невиних цивила упуцаних од стране представника тзв косовских институција, ометање снабдевања болница, забрана гласања на изборима само за Србе, потпуна економска блокада за српску робу, напади на цркве, гробља, школе, део су тужне свакодневице мог народа на овом делу наше територије одвојеном насилном сецесијом супротном Повељи УН. 
 

Фото: Председништво Србије


И нећете веровати, иако не постоји ни један рањени Албанац, нити један ухапшени, ниједан повређени Албанац - погађајте: криве су обе стране. За разлику од 1999. године, када су бомбардовали Београд и друге градове у мојој земљи, остављајући крвави траг од више хиљада мртвих цивила и војника, у сценама веома сличним онима које данас нажалост гледамо у различитим деловима света, данас када се огољени терор за који и сами кажу да подсећа на оно што се дешавало Албанцима дешава Србима, нема ни хуманитарне катастрофе, нема позива на акцију, нема ничега. Сада су само забринути, слежу раменима, али ако било какву одлуку треба да донесу, она ће увек бити, како кажу, кривица ”обеју страна”.

И у таквом свету, верујем да једна мала земља попут Србије, подижући свој глас и борећи се за универзално важење принципа неповредивости међународно признатих граница, територијалног интегритета, суверенитета и политичке самосталности, даје пример борбе за право, оно које је овде укинуто, чак и у овој згради, и својом невеликом снагом, али огромном одлучношћу и храброшћу, штити начела на којима би требало да је саткан свет. Ми нисмо мењали принципе зарад дневне политике и сопствених потреба. Онако како чувамо интегритет Србије, тако бранимо интегритет сваке земље чланице УН.

Само је помало тужно што се сви они велики, које право и правда не интересују, у свакој различитој прилици, позивају на другачије принципе, на оне који им у том тренутку одговарају. Kада се таква политика води, када морала нема у светској политици, онда је јасно да улазимо у еру великих подела и великих сукоба. И не само политичких и економских, већ и војних.

И баш у оваквој тешкој ситуацији, Уједињене нације представлјају последњу суштинску платформу која нас све окупља, без обзира на све наше различитости и поделе. Верујем да су посвећеност миру и развоју, жеља за решавањем спорова дијалогом, проналажење заједничких начина за окончање патњи људи и обезбеђивање просперитетније и стабилније будућност управо оно што нас уједињује. Зато пружамо пуну подршку свим важним реформским процесима саме организације УН, укључујући и иницијативе генералног секретара УН.

За очување глобалног мира и како не бисмо сви нестали у дарвинистичком обрачуну великих сила, неопходно је да се удружимо, баш као пре 78 година, у заједничкој борби за међународни поредак заснован на Повељи УН. 

 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Даме и господо,

Поштовање Повеље УН није избор, то је обавеза. То смо, уосталом, као што сам већ рекао помињући нека имена, имали прилике да чујемо и током досадашњих излагања већине мојих колега, између осталог, говорећи и о теми која је и даље доминантна у свим форумима – сукоб у Украјини. Сложићу се са њима када је у питању неопходност поштовања територијалног интегритета и суверенитета Украјине, што Република Србија од почетка доследно показује. Управо те апеле континуирано упућујемо већ деценијама, али са значајном разликом - Србија подржава територијални интегритет и суверенитет свих држава чланица УН. Поновићу, СВИХ држава чланица.

Стога ми је тешко да разумем како неки ипак нису доследни када је у питању потреба поштовања територијалног интегритета Србије и како не схватају да селективна примена принципа доводи до изражених подела, мањка солидарности и међусобног разумевања.

Ипак, желим  да се од срца захвалим глобалној већини. Знатно више од половине чланица УН на нашем примеру подржава Повељу УН и не подржава насилно распарчавање моје земље. Драго ми је да за већину држава чланица УН дупли стандарди не постоје. Дубоко смо захвални свима вама који несебично подржавате наше напоре за очување територијалног интегритета, чиме потврђујете своју приврженост Повељи УН. Чувајући наше границе данас, чувате и своје границе и чувате мир. У ваше име, једнако као и у наше сопствено, наставићемо да из године у годину указујемо да одбрана принципа јесте исто што и одбрана слободе, независности и мира.

Неретко нам се чини да разговор са приштинском владом личи више на монолог него на дијалог, јер је тешко објаснити зашто више од 10 година од потписивања Бриселског споразума и преузетих обавеза немамо формирану Заједницу српских општина.

Република Србија, њена Влада и све институције у пуном капацитету раде на очувању дијалога са Приштином под окриљем ЕУ. То јесте наш задатак.

Дијалог је могућ једино у случају да се сви, укључујући и европске посреднике, чврсто држимо договореног.

Дисбаланс, по коме Србија вечито мора да попушта, не води решењу проблема.  Напротив.

 

Фото: Председништво Србије



Kао што сам на почетку свог излагања рекао, Србија се налази на европском путу, спремна да себе мења, реформише и напредује. Србија данас има веома добру сарадњу са САД у готово свим областима и верујемо да ће наши односи у будућности бити само бољи. Истовремено, Србија ће чувати своја велика и традиционална пријатељства на свим континентима, поносећи се својим добрим односима са свим народима и државама Африке, Азије и Латинске Америке. Не делимо људе по боји коже и њиховој религијској припадности, зато су наши односи са Народном Републиком Kином, Репубиком Kорејом, Јапаном, бројним арапским и другим муслиманским землјама на највишем историјском нивоу. Исто тако, не прекидамо ни наше важне и историјске везе са Руском Федерацијом.

Верујући да је дијалог једини начин за изналажење компромисног решења, Србија остаје посвећена овом процесу у циљу обезбеђивања мирног суживота Срба и Албанаца. Мир и стабилност региона нема алтернативу. Са тим уверењем наступамо у свим разговорима под окриљем ЕУ.

Kао што је многима од вас можда познато, различита тумачења историје су узрок многих неслагања и отворених питања у нашем региону. Верујем у будућност и верујем да, ипак, имамо капацитет и способност да, уз заједничке напоре, покушамо да превазиђемо разлике и фокусирамо се на оно што нас повезује – на бригу за добробит наших народа.
Желимо да градимо мостове, а не зидове. Морамо да гледамо у будућност. Морамо да идемо напред, да искористимо сваку шансу за економски раст, повезивање и размену идеја. Данас, из Београда скоро до Јадранског мора, имамо заједничку наплату путарина, а ускоро ће бити тако и до Егејског. Отварамо границе на Балкану, отварамо тржиште рада и омогућавамо слободан проток људи, роба и капитала.

Управо је ово била главна звезда водиља и покретач иницијативе Отворени Балкан, која је до сада дала конкретне резултате и ојачала регионално власништво над процесима економског повезивања региона. Отворени Балкан поправио је и политичку атмосферу. Ми овакав приступ имамо према свим нашим суседима и наш кључни интерес је очување стабилности у региону и оријентација ка што интензивнијој сарадњи у свим областима. Ови процеси свакако су нераздвојни део наших настојања да постанемо пуноправна чланица Европске уније, што је истовремено један од кључних приоритета наше спољне политике.

Овај приоритет свакако не искључује нашу опредељеност за развој сарадње и продубљивање односа са нашим традиционалним пријатељима из свих делова света, где остајемо поуздан и одговоран партнер. Настојаћемо да јачамо постојећа и градимо нова пријатељства, како билатерално, тако и кроз учешће у иницијативама и форумима различитих региона широм света. Најновија потврда да географска удаљеност не би требало да представља баријеру за сарадњу је и недавно приступање Републике Србије Уговору о пријатељству и сарадњи у Југоисточној Азији.

Такође, поносни смо што нам је пружена јединствена прилика да дух пријатељства о којем говорим осетите и у Београду, који ће бити домаћин Специјализоване светске изложбе ЕXPО 2027. Захвални смо свима који су нас подржавали и веровали у нас. Хвала вам, драги пријатељи. 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Даме и господо,

У овој сали је, након дугих преговора и са много оптимизма, усвојена Агенда 2030 – план акције за људе, планету и просперитет, којим смо дали обећање да нико неће бити изостављен.

На пола пута до прокламованог рока за испуњење циљева Агенде и даље постоји трачак наде да ћемо успети да испунимо дато обећање, иако је много разлога за забринутост. И поред оствареног напретка у појединим сферама, нажалост, и даље се суочавамо са основним егзистенцијалним проблемима попут сиромаштва, глади и неједнакости.

Србија улаже максималне напоре како би осигурала стабилну и сигурну будућност, упоредо иницирајући политике базиране на циљевима одрживог развоја. Само неки од досадашњих резултата су: развијање инструмента за укључивање принципа „да нико не буде изостављен“ у наша законска и стратешка документа, као и учешће у глобалним иницијативама и њихово спровођење на националном нивоу у областима одрживих система исхране, трансформације образовних система и урбаног развоја.

Доживели смо четврту индустријску револуцију и нове технологије као развојну прилику коју не смемо да пропустимо. И зато настављамо са инвестицијама у инфраструктуру, економским реформама и креирањем бољег пословног окружења. Дигитализација и образовање су међу нашим кључним приоритетима.

Такође, препозната је и неопходност проналажења нових извора раста. Због тога су наше будуће активности фокусиране на иновације, истраживање и развој и креативне индустрије. Србија је прва земља у региону југоисточне Европе која се приклјучила Глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и  усвојила развојну стратегију у овој области још 2019. године. Гради се Bio4 Kampus, јединствени мултидисциплинарни комплекс за истраживање и развој у природним наукама који треба да постане један од кључних биоекономских чворишта у Европи.

Чврсто верујемо да знање и наука играју једну од кључних улога у убрзавању активности ка имплементацији Агенде 2030. Стога сам поносан да је на предлог Републике Србије и групе држава (like minded countries) ГС УН усвојила резолуцију којом се период од 2024. до 2033. године проглашава Међународном декадом наука за одрживи развој.

Ово све радимо због будућих генерација. Верујем да је укључивање младих у реализацију Агенде 2030 важан предуслов за њен успех, јер су млади несумњиво најважнија покретачка снага развоја сваког друштва.

 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл


Екселенције,

Верујем да смо сви овде свесни да нема развоја без мира. Kако је рекао Нелсон Мандела: „Мир је најмоћније оружје за развој које ико може да има“. Морамо веровати у то и заједнички радити на томе. Conditio sine qua non је, пре свега, разговор, да слушамо и трудимо се да чујемо и разумемо једни друге. Мир нема алтернативу.

На крају, желим да искористим прилику да позовем представнике свих земаља чланица УН да узму учешћа у одржавању светске изложбе ЕXPО 2027 у Београду. Главни град Србије, космополитска метропола са два милиона становника је и ваша кућа и пружамо вам руку доброшлице за учешће на најслободнијој и најразноликијој међународној изложби до сада. Дођите у Београд да заједнички славимо људскост.

Знам да сам говорио много дуже, али морам да кажем да сам себи дао то право, баш као што су га велике силе дале себи.

Хвала на пажњи."

 

Извор: www.predsednik.rs

 


Верзија за штампу
Вести
23.11.2023. ИНФОРМАЦИЈА О УЛАСКУ ТУРСКИХ ДРЖАВЉАНА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
02.11.2023. године - ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ НА ИЗБОРИМА 17.12.2023. ГОДИНЕ
21.09.2023. - Обраћање председника Вучића учесницима 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација
28.05.2023. године - Прeдсeдник Рeпубликe Србиje Aлeксaндaр Вучић чeститao je избoрну пoбeду прeдсeднику Рeпубликe Tурскe Рeџeпу Tajипу Eрдoгaну
4. мај 2023. године - Књига жалости у Генералном конзулату
20. март 2023. године - Дачић: Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији
26. фебруар 2023. године - Телефонски разговор са председником Републике Турске
01. фебруар 2023. године - Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре
01. фебруар 2023. године - Од данас почиње издавање параметара за електронску идентификацију
26. јануар 2023. године - Дачић: Турска је за поштовање раније потписаних споразума са Приштином
26. јануар 2023. године - Министар Дачић разговарао са председником Велике народне скупштине Турске
26. јануар 2023. године - Дачић: Односи Србије и Турске на историјском максимуму
26.12.2022. године - НЕРАДНИ ДАНИ
13. новембар 2022. године - Телеграм саучешћа председнику Републике Турске поводом експлозије у Истанбулу
15.10.2022. године- Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Републике Турске Реџепу Тајипу Ердогану
05.10.2022. године - Информација о попису српских држављана у иностранству
22.09.2022. године - Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића на генералној дебати 77. заседања Генералне скупштине Уједињених нација -
22. септембар 2022. године - Србија остаје поуздан партнер у остваривању заједничких циљева УН
07.09.2022. године - Званична посета председника Републике Турске
02.09.2022.године - Односи Србије и Турске на највишем нивоу у новијој историји
14.07.2022. године - ПРЕЛАЗАК ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МАЛОЛЕТНИХ ЛИЦА
01.06.2022. године - Укинута ограничења уласка у Републику Турску
31.05.2022. године - Председник Вучић положио заклетву
25.05.2022. године - Председник Вучић на годишњем састанку Светског економског форума
11. април 2022. године – Одлуке о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре као и матичне државе и Срба у региону
08. април 2022. године - Селаковић: Односи Србије и Турске достигли највиши ниво у новијој историји
04. април 2022. године - Телефонски разговор са председником Републике Турске
10. март 2022. године- Пријављивање за гласање у иностранству - ВИДЕО
05. март 2022. године - Улазак у Републику Турску
23. фебруар 2022. године - Расписани конкурси за суфинансирање пројеката за регион и дијаспору
16.02.2022. - Пријављивање за гласање у иностранству до 12. марта
15.02.2022. године - Вучић: Славећи Сретење шаљемо поруку да желимо слободну, јаку и модерну Србију
7. фебруар 2022. године - Београд добија Центар за четврту индустријску револуцију
18.01.2022. године - Председник Вучић у једнодневној посети Републици Турској
11.01.2022.године - Селаковић и Чавушоглу разговарали о реализацији трећег Високог савета за сарадњу Србије и Турске
22. децембар 2021. године - Састанак са председником Велике Народне скупштине Републике Турске
04. децембар 2021. године- РЕФЕРЕНДУМ: ГЛАСАЊЕ У ИНОСТРАНСТВУ
2. децембар 2021. године - Обавештење за бираче које имају боравиште у иностранству о остваривању бирачког права на републичком референдуму
1. децембар 2021. године - Српско предузеће на сајму Plast Eurasia Istanbul
30. новембар 2021. године - Градоначелник Београда Зоран Радојичић учествовао на Самиту Б40 мреже балканских градова у Истанбулу
12. новембар 2021. године - Важна улога Унеска за очување српске баштине на Космету
2. новембар 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на конференцији Уједињених нација о климатским променама COP26 одржаној у Глазгову
21. октобар 2021. године - Председник Вучић обишао ноћне радове на мосту преко Западне Мораве
15. октобар 2021. године - Селаковић пред СБУН: Дијалог и примена постигнутих договора једини прави пут за решавање отворених питања
11. октобар 2021. године - Састанак на високом нивоу посвећен обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља
4.октобар 2021. године - ОДЛУКА о суфинансирању пројеката за Србе у региону
26. септембар 2021. године - Телефонски разговор председника Вучића са генералним секретаром НАТО
25. септембар 2021. године - Селаковић у Њујорку са 28 шефова дипломатије о економским успесима Србије и ситуацији на КиМ
25. септембар 2021. године- Приштина озбиљно угрозила мир и регионалну стабилност
22. септембар 2021. године - Председница Владе Брнабић на Глобалном Ковид-19 самиту у организацији Беле куће
18.09.2021. - Председник Вучић у посети Истанбулу
15.09.2021. - Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе
01. септембар 2021. године - Министар Селаковић на отварању Генералног конзулата Турске у Новом Пазару
31. август 2021.године - Селаковић: Односи Србије и Турске на највишем нивоу у савременој историји
31.08.2021. године - Односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу
14. август 2021. године - Телеграм саучешћа председнику Републике Турске
05. август 2021. године - Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“
30. јул 2021. године- Телефонски разговор са председником Републике Турске
23. јул 2021. године - РАСПИСАНИ КОНКУРСИ ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА
22. јул 2021. године - Председник Вучић: Одлучили смо - наш циљ је ЕУ, али је Кина важан партнер
20. јул 2021. године - Србија остварила велики успех у области дигитализације
16. јул 2021. године - Састанак председника Вучића са министром културе и туризма Републике Tурске
30. јун 2021. године - ДАХ ТЕАТАР НА ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У БУРСИ
17. јун 2021. године - Брнабић се састала са председником Турске
17. јун 2021. године - Састанци у Анталији били успешни за Србију
17. јун 2021. године - Селаковић: Србија посвећена миру и стабилност региона
17. јун 2021. године - Селаковић: Сарадња и добросуседски односи општи су интерес читавог региона
09. јун 2021. године - Амбасадор Марковић у посети новинској агенцији Анадолија
09. јун 2021. године - Обраћање председника Републике Србије на седници Савета безбедности Уједињених нација
01.06.2021. године - НОВИ РЕЖИМ УЛАСКА У ТУРСКУ
20. мај 2021. године - Министар Селаковић представио нову услугу „е-Конзулат“
14.мај 2021. године - ИНФОРМАЦИЈА ЗА УЛАЗАК НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ ТУРСКЕ
14. мај 2021. године - Амбасадор Марковић: Турски туристи су добродошли у Србију
12. мај 2021. године - Србија и Турска од 14. маја узајамно признају сертификате о вакцинацији
29. април 2021. године - Вакцинација држављана Србије из дијаспоре 15. маја у Београду
29. април 2021. године - Заштитне мере у Турској
21. април 2021. године - Председник Вучић се састао путем видео линка са представницима делегације ММФ
20. април 2021. године- Састанак са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу
19. април 2021. године - СЗО оценила импресивним процес имунизације у Србији
13. април 2021. године - Заштитне мере у Републици Турској
13. април 2021. године - Селаковић: Политички екстремизам Албанаца на КиМ све јачи
13. април 2021. године - Селаковић: Приштина истрајава у кампањи мржње према српском народу
9. април 2021. године - ОБАВЕШТЕЊЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ
7. април 2021. године - Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Турске
24.03.2021. - Обележавање Дана сећања на страдале у НАТО агресији
Обележавање Дана сећања на 17. март 2004. године - Погром на Косову и Метохији
Република Србија у Месецу Франкофоније
ОД 15. МАРТА ОБАВЕЗАН ХЕС КОД ЗА УЛАЗАК У ТУРСКУ
Опроштајна посета амбасадора Републике Турске
Селаковић: Борба против свих облика криминала приоритет Владе Србије
Телефонски разговор са председником Републике Турске
Сарадња и односи Србије и Турске на највишем нивоу
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије изабран за Патријарха српског
ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - СРЕТЕЊЕ
Расписивање конкурса за суфинансирање пројеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2021. години
Селаковић и Гујон честитали Савиндан
Селаковић примио у опроштајну посету амбасадора Турске
Селаковић за Политику: Година подмлађивања српске дипломатије
ВУЧИЋ: СРБИЈА ПО РАСТУ ПРВА У ЕВРОПИ
ОТВОРЕН НОВИ ГАСОВОД "БАЛКАНСКИ ТОК"
СЕЛАКОВИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ НОВИ АМБАСАДОРИ, АЛИ ЦИЉЕВИ ИСТИ
СВАКИ СРБИН У ДИЈАСПОРИ ПОТЕНЦИЈАЛНИ ЛОБИСТА
НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА
ВУЧИЋ: СРБИЈА ОСТАЈЕ НА КУРСУ ПОБЕДНИЧКЕ ПОЛИТИКЕ СТАБИЛНОСТИ
ПРЕДСЕДНИЦА ВЛАДЕ СРБИЈЕ ПРВА ЕВРОПСКА ПРЕМИЈЕРКА КОЈА ЈЕ ПРИМИЛА АНТИКОВИД ВАКЦИНУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СПИСАК ЛАБОРАТОРИЈА У ТУРСКОЈ У КОЈИМА МОЖЕ ДА СЕ УРАДИ ПЦР ТЕСТ
ВАЖНО!!! ОД 20. ДЕЦЕМБРА 2020. ОБАВЕЗАН ПЦР ТЕСТ ЗА УЛАЗАК У СРБИЈУ
САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА
10. КОНФЕРЕНЦИЈА НОВИНАРА И МЕДИЈА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ
САСТАНАК СА АМБАСАДОРИМА ЗЕМАЉА ЧЛАНИЦА ЕУ АКРЕДИТОВАНИХ У СРБИЈИ И ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ
ОБАВЕШТЕЊЕ О СМРТИ ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ, ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ИРИНЕЈА
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ВЕЗАНО ЗА ПУТНО ЗДРАВСТВЕНО ОСИГУРАЊЕ
РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА, УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ, О СУФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА
Поновљени конкурси за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: ЛАЖНИ САЈТ ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ГЛАСАЧА У ИНОСТРАНСТВУ
Избори за народне посланике Народне скупштине Републике Србије 21. јун 2020. године
ВАЖНО! Хуманитарни лет за Србију у организацији Владе Републике Турске, 22.04.2020.
ДИГИТАЛНИ САДРЖАЈИ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ
ВАЖНО!!! НОВИ ХУМАНИТАРНИ ЛЕТ ОБАВИЋЕ СЕ 31.03.2020. У 11.30 ЛОКАЛНО ВРЕМЕ
ВАЖНО! ЕВИДЕНТИРАЊЕ ГРАЂАНА КОЈИ ЖЕЛЕ ДА СЕ ВРАТЕ У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ
КОРОНА ВИРУС: ПРЕПОРУКА ДРЖАВЉАНИМА СРБИЈЕ У ИНОСТРАНСТВУ
ИЗБОРИ ЗА НАРОДНЕ ПОСЛАНИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 26.04.2020. године
К О Н К У Р С за суфинансирање проjеката у области превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству у 2020. години
Конкурс за суфинансирање пројеката за регион
Конкурс за суфинансирање пројеката за дијаспору
Финансијски водич за повратнике
Интернационални фестивал театра у Истанбулу
Стипендија Владе Републике Србије у оквиру Пројекта "Србија за Србе из региона"
Преузимање брошуре о кандидатури Републике Србије за реизбор у Извршни савет Унеска
Одлука о суфинансирању пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Конкурс за суфинансирање пројеката који својим квалитетом доприносе очувању и јачању веза матичне државе и Срба у региону, који ће трајати од 13. марта до 01. априла 2019. године.
УРУЧЕЊЕ УЏБЕНИКА ЗА УЧЕЊЕ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА УДРУЖЕЊИМА НАШИХ ИСЕЉЕНИКА У ИСТАНБУЛУ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ БУРУНДИ
УКИНУТЕ ВИЗЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ АЗЕРБЕЈЏАН, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Суфинансирање пројеката који доприносе очувању и јачању веза матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону
Одлука Владе Републике Србије о укидању виза за држављане Републике Гвинеје Бисао, носиоце свих пасоша
ОДЛУКА ИСЛАМСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИРАН О УКИДАЊУ ВИЗА ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ, НОСИОЦЕ ОБИЧНИХ ПАСОША
Презентација туристичке понуде Београда у Истанбулу, 24. новембра о.г.
Одлука о укидању виза за држављане Р. Индије, носиоце обичних пасоша
Одлука о укидању виза за држављане ИР Иран, носиоце обичних пасоша
Посета делегације Лознице општини Малтепе – Истанбул, 4-6. август о.г.
Одлука о укидању виза за држављане Р. Перу, носиоце обичних пасоша
Јавни међународни отворени двостепени конкурс за израду идејног решења за спомен-обележје Зорану Ћинђићу на Студентском тргу у Београду
Избори за председника Републике Србије, гласање у иностранству
ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ 02. АПРИЛА 2017. ГОДИНЕ
Сусрет са чланом парламента Турске из Бурсе, г. Хусеином Шахином
Посета удружењу Босна – Санџак у Бурси
Посета РУМЕЛИСИАД-у 04.03.2017.
Посета компанији МАРТУР Бурса
Избори за председника Републике Србије
Посета ППВ и МТТТ Р.Љајића РТ – састанак са представницима текстилног сектора у РТ (Истанбул, 1. март)
Посета ППВ и МТТТ Р. Љајића РТ – разговор са министром економије РТ Н.Зејбекчијем (Истанбул, 28. фебруар 2017. године)
Председник општине Бајрампаша Атилa Ајдинер у посети Генералном конзулу
Гостовање Генералног конзула на Румели ТВ
Балканско првенство у атлетици за јуниоре
Уручење угледне књижевне награде београдском писцу Миодрагу Јакшићу
Сусрет са студентима са подручја бивше СФРЈ
20. годишњица Удружења „Босна – Санџак“ из Истанбула
Први међународни фестивал младих писаца у Истанбулу
Оглас за пружање услуга у циљу отуђења непокретности
Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat regionalnoj TV Rumeli Turk
Листа адвоката Адвокатске коморе Истанбула
14.04.2016, 09:25, Обавештење о отвореном бирачком месту
04.02.2016, 14:25, Intervju generalnog konzula Zorana Markovica casopisu Privredne komore Istanbula
Посета делегације града Лознице истанбулској општини Малтепе
Посета Удружењу исељеника „Босна – Санџак“
Гостовање црквеног хора „Бранко“ из Ниша на слави Васељенске патријаршије у Истанбулу
Постављање Теслине спомен бисте у Измиру
Српски карикатуриста Југослав Влаховић награђени уметник
Саучешће поводoм трагичних догађаја у Анкари 10. октобра 2015. године
КУД „Иво Лола Рибар" победник међународног фестивала у Бурси
ТУРСКИ МУП УВЕО ЕЛЕКТРОНСКУ Е ПРОЦЕДУРУ ОБЕЗБЕЂИВАЊА И ПРОДУЖАВАЊА ДОЗВОЛЕ БОРАВКА
Важно обавештење
Састанак борда турско-српског пословног савета
Други самит паметних општина
Симпозијум "Никола Тесла - пионир струје" у Измиру
Посета ансамбла КУД Никола Тесла
Сусрет са гувернером Истанбула, господином Васип Шахин
Интервју Todays Zaman
Генерални конзул присуствовао прослави у Удружењу Босна - Санџак из Пендика
Посета Генералног конзула Зорана Марковића Бурси
Посета сајму бициклизма и мотоциклизма у Истанбулу
Посета јуниорске женске ватерполо репрезентације Р.Србије Генералном конзулату
ОБАВЕШТЕЊЕ О ВИЗАМА
Манифестација „Дани Кластера 2014“ у Текирдагу
Посета граду Адапазар (Сакарија)
Посета гувернеру Истанбула
Светско првенство у кошарци за жене – учешће репрезентације Републике Србије
Прослава Бајрама у удружењу исељеника у општини Пендик
Промоција филмова о легендама српске и југословенске кошарке, Жељку Обрадовићу и Душану Ивковићу
Састанак генералног конзула Републике Србије у Истанбулу са представницима удружења исељеника из Пенкика - "Платформа пријатељи Санџака"
Летњи камп у Истанбулу у организацији Гете института
Rumeli Turci
Промоција турског издања романа Via Romana Вука Драшковића
Годишњи скуп представника удружења исељеника
Студијска посета делегације Библиотеке града Београда
Сусрет Генералног конзула Зорана Марковиц́а са председником истанбулске општине Пендик Кенаном Шахином
Посета Зорана Марковића, генералног конзула Едирнама
Посета ГК Зорана Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Пендику
Апел за помоћ
Апел за помоћ
Посета ГК З.Марковића Измиру
ОБАВЕШТЕЊЕ ГРАЂАНИМА
Ускршња литургија
Посета ГК З.Марковића удружењу исељеника „Босна – Санџак“ у Бајрампаши
Посета студената Факултета политичких наука у Београду Истанбулу, 26-31. март
Посета међународне школе у Истанбулу
На позив Његове Светости Патријарха цариградског г. Вартоломеја, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј боравиће у Истанбулу од 5. до 9. марта ове године
Успех српских спортиста на Балканијади у Истанбулу
Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Obaveštenje za upis u birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Међународни сајам туризма у Истанбулу
Састанак високих представника БСЕЦ
Посета градоначелнику Истанбула
Сусрет Генералног конзула Зорана Mарковића са председником истанбулске општине Бајрампаша, господином Атилом Ајдинером
Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године
Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Састанак са нашим студентима у Истанбулу
Посета Васељенској Патријаршији
Састанак са привредницима из Србије
Стручна пракса
Архива вести