| |     ћирилица | english  
Naslovna
02.11.2023. godine- PRIJAVLjIVANјE ZA GLASANјE U INOSTRANSTVU NA IZBORIMA 17.12.2023. GODINE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku o raspisivanju vanrednih izbora za poslanike Narodne skupštine, koji će biti održani 17. decembra 2023. godine.

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaklјučenja jedinstvenog biračkog spiska (do 25. novembra 2023. godine u ponoć po lokalnom vremenu u Srbiji), mogu podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu.

Za više informacija posetite https://mduls.gov.rs/obavestenja/ministarstvo-drzevne-uprave-i-lokalne-samouprave-obavestava-birace-koji-imaju-boraviste-u-inostranstvu-o-ostvarivanju-birackog-prava-na-izborima-koji-ce-biti-odrzani-17-decembra-2023-godine/.

Državlјani Republike Srbije mogu na osnovu JMBG i broja pasoša ili lične karte i sami elektronskim putem proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak preko sajta MDULS, odnosno sledećeg linka: https://upit.birackispisak.gov.rs/.

Lice koje je državlјanin Republike Srbije i ima prebivalište u Republici Srbiji, a nije upisano u jedinstveni birački spisak, neophodno je da podnese zahtev za upis u JBS (na teritoriji Republike Turske zahtev je moguće podneti preko Ambasade Republike Srbije u Ankari i Generalnog konzulata u Istanbulu), kako bi isti bio obrađen u okviru sistema JBS. Pošto zahtev bude rešen, odnosno nadležni organ donese rešenje o upisu u JBS, onda se obrađuje i zahtev za glasanje u inostranstvu.

Zahtev za upis u JBS se može podneti i direktno preko portala eUprave ukoliko lice ima nalog na portalu eUprave i istom pristupa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili putem mobilne aplikacije ConsentID.

Uz zahtev za glasanje u inostranstvu, potrebno je priložiti kopiju važeće lične karte ili pasoša. Ukoliko je lična karta sa čipom, poželјno je da podnosilac zahteva priloži kopiju očitane lične karte, ukoliko je poseduje. To je od značaja zbog uvida u adresu prebivališta lica koje podnosi zahtev.

Zahtevi se mogu podneti na sledeće načine:

- elektronskim putem slanjem skenirane dokumentacije na adresu: istanbulizbori23@gmail.com

- slanjem pošte na adresu Consulate General of the Republic of Serbia in Istanbul, Sümbül Sokak 2, Levent, Beşiktaş, Istanbul

- ličnim dolaskom u Generalni konzulat Republike Srbije u Istanbulu.


Verzija za štampu
Važne informacije
23.11.2023. - INFORMACIJA O ULASKU TURSKIH DRŽAVLjANA U REPUBLIKU SRBIJU
02.11.2023. godine- PRIJAVLjIVANјE ZA GLASANјE U INOSTRANSTVU NA IZBORIMA 17.12.2023. GODINE
01.06.2022. godine - Ukinuta ograničenja ulaska u Republiku Tursku
Zakazivanje termina za podnošenje zahteva od 11. maja 2020. godine