| |     ћирилица | english  
Naslovna
URUČENjE UDžBENIKA ZA UČENjE BOSANSKOG JEZIKA UDRUŽENjIMA NAŠIH ISELjENIKA U ISTANBULU

Ambasador Republike Srbije u Republici Turskoj Zoran Marković, tokom službene posete Istanbulu, posetio je udruženja naših iseljenika u Pendiku i Bajrampaši. Ova udruženja okupljaju najveći broj iseljenika i njihovih potomaka sa područja prostora bivše Jugoslavije, pre svega Bošnjaka iz Raške oblasti u Republici Srbiji, kao i BiH i Crne Gore. Ambasador Zoran Marković, tim povodom, uručio je više paketa udžbenika za učenje bosanskog jezika za prvake i mlađe osnovce, što je deo šireg projekta realizovanog uz podršku Ministarstva prosvete Republike Srbije i nekolicine sponzora, inače naših iseljenika iz Republike Turske. Cilj je da se najmlađim generacijama potomaka iseljenika približi naš jezik, tradicija i kultura našeg prostora.

 

 

Opširnije...
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Burundi, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 24. maja 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Azerbejdzan, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do devedeset (90) dana u periodu od stoosamdeset (180) dana, od datuma ulaska u Republiku Srbiju, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije", br.39/2018 od 25. maja 2018. godine i stupa na snagu 2. juna 2018. godine.Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu

13. mart - Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, raspisuje jednom godišnje Konkurs za finansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu. Više informacija, uslove i način realizacije Konkursa možete pronaći na sledećim linkovima: Konkurs za sufinanasiranje projekata organizacija iz dijaspore  i  Konkurs za sufinansiranje projekata organizacija iz regiona.

 

Rok za dostavljanje projekata je 30. mart 2018. godine. UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. marta 2018. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Gruzije, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije do trideset (30) dana od datuma ulaska, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br.18/2018 od 09. marta 2018. godine i stupila je na snagu 09. marta 2018. godine.Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 08. decembra 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 111/2017 od 11. 12. 2017. godine i stupa na snagu 19. 12. 2017. godine.ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA

Vlada Islamske Republike Iran je donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Srbije, nosioce običnih pasoša, za ulazak i boravak na teritoriji Islamske Republike Iran, najduže do 30 dana u periodu od godinu dana. Odluka je stupila na snagu 1. novembra 2017. godine.Prezentacija turističke ponude Beograda u Istanbulu, 24. novembra o.g.

Turistička organizacija Beograda, u saradnji sa GK RS u Istanbulu, 24. novembra 2017. godine, u hotelu Radisson Blu Bosphorus u Istanbulu organizovala je prezentaciju turističke ponude Beograda. Predstavljanju turističke ponude Beograda prisustvovalo je više od stotinu turskih agencija, operatora, predstavnika medija, uglednih ličnosti, kao i predstavnika Grada Istanbula, konzularnog kora i naše dijaspore. U saradnji sa kompanijom Turkish Airlines organizovani su poslovni susreti predstavnika turskih i srpskih turističkih agencija i turoperatora.


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Islamske Republike Iran, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. 

Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 79/2017 od 25. 08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.

 

 

Foto: VikipedijaOdluka o ukidanju viza za državljane R. Indije, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 22. avgusta 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Indije, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 30 dana od datuma ulaska u R. Srbiju, u periodu od godinu dana, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. 

Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 79/2017 od 25. 08. 2017. godine i stupa na snagu 02. 09. 2017. godine.

 

 

Foto: VikipedijaPoseta delegacije Loznice opštini Maltepe – Istanbul, 4.-6. avgust 2017. godine

Na poziv gradonačelnika opštine Maltepe u Istanbulu Ali Kiliča, delegacija Loznice u periodu od 4. do 6. avgusta posetila je ovu istanbulsku opštinu Za njih je bio upriličen susret sa gradonačelnikom Maltepepa i njegovim pomoćnicima zaduženim za međunarodnu kulturnu saradnju i za razvoj i privrednu saradnju, dok je drugog dana posete na centralnom trgu u Maltepeu u okviru dvočasovnog programa predsavljen kulturni i turistički potencijal Srbije.


Opširnije...
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša

Vlada Republike Srbije je, na svojoj sednici održanoj 11. maja 2017. godine, donela Odluku o ukidanju viza za državljane Republike Peru, nosioce običnih pasoša, za ulazak, tranzit i boravak na teritoriji Republike Srbije najduže do 90 dana u periodu od šest meseci, ukoliko ne postoje smetnje iz člana 11. Zakona o strancima. Odluka je objavljena u „ Službenom glasniku Republike Srbije ", br. 46/2017 od 12. 05. 2017. godine i stupa na snagu 20. 05. 2017. godine.Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu

Gradska uprava Grada Beograda, Sekretarijat za kulturu, objavila je Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu (raspis). 

Smisao umetničkog i programskog rešenja je dostojno obeležavanje sećanja na dr Zorana Đinđića, na njegov život, delo i društvene i istorijske promene koje je pokrenuo u Srbiji, kao i na tragičnu smrt na ulazu u zgradu Vlade Republike Srbije 12. marta 2003. godine.

Dr Zoran Đinđić je jedan od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika te stranke. Bio je viši naučni saradnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu, poslanik u sva tri višestranačka saziva Narodne skupštine Republike Srbije i Veću republika Skupštine SRJ.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 21. februara 1997, ispred koalicije "Zajedno" koja je na lokalnim izborima 1996. odnela pobedu u više gradova u Srbiji. U junu 2000. godine Đinđić je preuzeo funkciju koordinatora u Savezu za promene, a potom postao i šef Centralnog izbornog štaba i koordinator promotivne kampanje DOS-a za izbore koji su održani 24. septembra 2000. Na tim izborima Đinđić je izabran za poslanika u Veću republika Skupštine SRJ. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima u decembru 2000. godine.

Dr Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. ispred zgrade Vlade Republike Srbije, zato što je pokušao da Srbiju oslobodi prošlosti i odvede je u budućnost. Đinđić je iza sebe ostavio suprugu Ružicu, kćerku Jovanu i sina Luku. Više informacija o konkursu ovde.Izbor za predsednika Republike Srbije, glasanje u inostranstvu

Na sledećem linku možete pronaći video zapis sa obaveštenjem o načinu glasanja na izborima za predsednika Republike Srbije, 2. aprila 2017.

https://youtu.be/tBKMm9NOMmgIZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE 02. APRILA 2017. GODINE

Poštovani sugrađani,

Obaveštavamo vas su se ispunili uslovi za otvaranje i da će u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Istanbulu biti otvoreno biračko mesto za predstojeće izbore za predsednika Republike.

Glasanje će se održati u nedelju, 02. aprila 2017. godine, od 07.00 do 20.00 časova po lokalnom vremenu u prostorijama Konzulata.

Podsećamo da pravo na glasanje imaju oni državljani Republike Srbije koji su se blagovremeno prijavili posredstvom Konzulata ili direktno i kojima je rešenjem o odobrenju glasanja u inostranstvu to odobreno. Rešenja i obaveštenja dostavljena su svakom biraču ponaosob.

Generalni konzul

Zoran MarkovićSusret sa članom parlamenta Turske iz Burse, g. Huseinom Šahinom

Tokom boravka u Bursi, Generalni konzul Zoran Marković je imao i kraći susret sa članom turskog parlamenta ispred AK Partije, g. Huseinom Šahinom. Ova prilika je iskorišćena da se još jednom potvrde dobri bilateralni odnosi, posebno na nivou parlamentarne i ekonomske saradnje.

 


Opširnije...
Poseta udruženju Bosna – Sandžak u Bursi

Tokom službenog boravka u Bursi (3-5.03.), GK Z.Marković posetio je i lokalno udruženje Bosna – Sandžak, koje okuplja veći broj naših iseljenika.

Ovom prilikom ponovljen je značaj tesne veze iseljeništva sa maticom, učenja maternjeg jezika i očuvanje tradicija koje su donete iz naših krajeva. Z. Marković je prisutne upoznao sa njihovim pravima u vezi sa predstojećim izborima za predsednika Republike. Objasnio je procedure i uputio u rokove. Naznačio je da detaljna informacija u vezi sa tim može da se nađe na veb stranici Konzulata, kao i neophodni formulari.


Opširnije...
Poseta RUMELISIAD-u 04.03.2017.

GK Z. Marković, 04. o.m, u Bursi bio gost ogranka RUMELISIАD-a u Bursi. RUMELISIАD je organizacija privrednika (nalik komori) koji su poreklom sa Balkana. Zadatak ove organizacije je da koordinira i doprinosi podsticaju privrednih aktivnosti svojih članica, a orjentisani su pre svega na prostor Balkana. Sarađuju sa svim komorama i relevantnim ministarstvima u Turskoj.


Opširnije...
Poseta kompaniji MARTUR Bursa

GK Z. Marković je, 03. o.m, u Bursi imao dug i sadržajan ragovor sa direktorom MARTUR i članom borda direktora Mufir Karademirlerom i njegovim saradnicima (direktorima razvoja) na temu potencijalnih investicija u RS.


Opširnije...
Izbori za predsednika Republike Srbije

 

 

IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE

(2. APRIL 2017. GODINE)

 

O B A V E Š T E Nj E

 

ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA

O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU

 

 

Obaveštavamo vas da su izbori za Predsednika Republike Srbije raspisani za 2. april 2017. godine. Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, a žele da na predstojećim izborima glasaju na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Istanbulu, potrebno je da nam se prijave najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 11. marta 2017. godine.

 

  1. Državljani Republike Srbije koji su već upisani u birački spisak potrebno je da podnesu Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu. Provera da li je lice upisano u birački spisak moguće je izvršiti preko alikacije na sajtu MDULS – http://birackispisak.mduls.gov.rs/javniportal

 

  1. Državljani Republike Srbije koji nisu upisani u birački spisak, a žele da učestvuju u biračkom procesu, paralelno sa Zahtevom za upis u birački spisak da će birač glasati u inostranstvu, potrebno je da popune Zahtev za upis u birački spisak Republike Srbije.

 

Podnošenje zahteva može se vršiti na dva načina:

 

  1. U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu na adresi Geyikli Sokak No. 1, Levent, Bešiktaš. Prilikom popunjavanja zahteva potrebno je priložiti (pokazati na uvid) dokument za utvrđivanje identiteta (važeća putna isprava - pasoš, lična karta ili vozačka dozvola koju je izdao nadležni organ Republike Srbije).
  2. Putem e-mail-a (konzulat.istanbul@mfa.rs), tako što će se dostaviti skenirani zahtev / zahtevi zajedno sa skeniranim ličnim dokumentom Republike Srbije.

 

Podneti zahtevi biće prosleđeni na dalju nadležnost lokalnim samoupravama prema poslednjem prebivalištu u Republici Srbiji ili prema poslednjem prebivalištu jednog od roditelja.

 

Molimo vas da u naznačenom polju, obavezno, čitko popunite kontakt telefon i / ili e-mail adresu, kako bismo u slučaju bilo kakve nejasnoće, bili u mogućnosti da vas kontaktiramo.

 

Skrećemo vašu pažnju da se biračko mesto određuje / otvara ukoliko se za glasanje prijavi najmanje 100 birača, što znači da će nadležni organ u Republici Srbiji nakon provera podataka lica koja su se prijavila za glasanje na predstojećim izborima, potvrditi da li su ispunjeni uslovi za otvaranje biračkog mesta u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu.

 

Prijave za glasanje u instranstvu i prijave za upis u birački spisak možete preuzeti ovde

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1)_dvojezicno.doc

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_dvojezicno.doc
 

U Istanbulu, 03. mаrt 2017. godine

 

 

 Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – sastanak sa predstavnicima tekstilnog sektora u RT (Istanbul, 1. mart)

Drugog dana posete Republici Turskoj potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić u organizaciji Saveta za međunarodnu ekonomsku saradnju Republike Turske (DEIK), sastao se sa predstavnicima tekstilnog sektora. Sastanku su prisustvovali predstavnici uglednih turskih tekstilnih kompanija. Pored povećanja trgovinske razmene, u narednom periodu, trebalo bi uložiti dodatne napore za poboljšanje saradnje na polju investicija, zaključak je sa sastanka. U tom kontekstu, ohrabruje što se u Republici Srbiji iz dana u dan otvara sve više kompanija iz RT. Turske firme zapošljavaju preko 8 hiljada radnika, a cilj je da se ove godine otvori još deset novih fabrika iz RT, istakao je gospodin Rasim Ljajić.

Poslovanje turske tekstilne kompanije „Aster“ u Nišu postalo je model uspešne strane investicije i dobre prakse. PPV i MTTT R.Ljajić upoznao je sa ekonomskim merama Vlade i podsticajima stranih ulaganja. Detaljno je govorio o finansijskim podsticajima, poreskim olakšicama i drugim pogodnostima za strane investitore. Istakao je značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji Republika Srbija ima sa Ruskom Federacijom, kao i preferencijalnog trgovinskog režima sa Sjedinjenim Američkim Državama. Naročito je istakao činjenicu da Vlada Srbije i nadležne institucije svakoj pojedinačnoj investiciji posvećuje posebnu pažnju, naravno da ima prostora za dalje unapređenje. Međutim, po uslovima koje nudi Srbija stranim investitorima, prednjači u regionu.

 Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – razgovor sa ministrom ekonomije RT N.Zejbekčijem (Istanbul, 28. februar 2017. godine)

Dvodnevnu posetu Republici Turskoj potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić započeo je razgovorom sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zejbekčijem u Istanbulu, 28. februara 2017. godine. Dve strane su razgovarale o značaju što skorijeg zaključivanja revidiranog sporazuma o slobodnoj trgovini kojim je predviđena liberalizacija poljoprivrede i dodavanje usluga, uzajamnom podsticanju investicija, dogovora oko tranzitnih dozvola u drumskom saobraćaju, kao i zajedničkog infrastrukturnog projekta između BiH i RS.

Nakon razgovora u Istanbulu delegacija predvođena PPV i MTTT RS R. Ljajićem otputovala je u Ankaru na razgovore sa predsednikom Vlade RT B. Jildirimom, ministrom poljoprivrede RT F.Čelikom, kao i predsednikom turske razvojne agencije TIKA. Drugog dana posete PPV i MTTT R.Ljajić, u organizaciji DEIK, sastao se sa predstavnicima više turskih tekstilnih kompanija u Istanbulu.

 Predsednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner u poseti Generalnom konzulu

Predsednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner, opštine sa najorganizovanijom iseljeničkom zajednicom iz RS, posetio je 23.02. Generalnog konzula Z.Markovića. Iako je razlog posete predstojeći Ramazanski karavan koji se tradicionalno organizuje po balkanskim zemljama, gde će se na proputovanju kroz Srbiju, organizovati posete Beogradu, Novom Pazaru i Sjenici, prilika je iskorišćena da se obostrano naglasi značaj ovakvih manifestacija, koje izlaze iz usko verskih okvira, već predstavljaju dobru priliku za produbljivanje odnosa između naroda dve države, a sve bazirano na opšteprihvaćenoj premisi da bez mira i dobrih odnosa Bošnjaka i Srba nema mira na Balkanu.

Istaknut je i značaj ove manifestacije za uspostavljanje privredne saradnje, odnosno njeno produbljivanje. Konstatovano je da u prethodnom periodu stvorena dobra osnova za to i da treba iskoristiti momentum za njeno produbljivanje. U tom smislu, dogovoreno je da Z.Marković, u organizaciji gradonačelnika održi kraće predavanje lokalnim privrednicima sa Bajrampaše i pruži im nove informacije od značaja za njihovo potencijalno investiranje u RS. Zaključeno je da ekonomska saradnja za sobom povlači i svaki drugi vid saradnje, što predstavlja nadgradnju i bitan preduslov za opšti prosperitet naroda dve zemlje, za šta postoji nemerljiv potencijal.

 Gostovanje Generalnog konzula na Rumeli TV

U subotu, 18. februara, Z. Marković je, u udarnom terminu (20.30), gostovao u jednoiposatnom živom programu najgledanije regionalne TV – Rumeli TV, koja pokriva celokupan prostor Balkana, a emituje se i putem satelita i interneta. Naziv emisije u kojoj je GK gostovao je „Bošnjačka kafa“. Koncept emisije je bio pitanja i odgovori i pitanja su se uglavnom odnosila na pitanje državljanstva, ekonomske saradnje Turske i Srbije, mogućnostima investiranja u RS. Ova prilika je iskorišćena da se vrlo širokom auditorijumu objasni procedura sticanja i ponovnog sticanja državljanstva, kao i komparativne prednosti investiranja u RS. Odjek emisije je, prema našim saznanjima bio odličan, o čemu svedoče i mnogobrojni pozivi pohvala koji su usledili odmah nakon emitovanja programa. Interesantno je da je tokom emitovanja bilo uključenja gledalaca i iz Poljske, Makedonije i drugih zemalja.

Snimak kompletne emisije je dostupan i na internetu, na adresi: http://m.tvarsivi.com/rumelitv-18-02-2017-5652172y.html

 Balkansko prvenstvo u atletici za juniore

U Istanbulu je 12. februara 2017. godine održano Balkansko prvenstvo u atletici za juniore. Naša reprezentacija je osvojila 4 zlatne, 2 srebrne i 3 bronzane medalje. Ovom prilikom čestitamo našim mladićima i devojkama i poručujemo im da su oni naš ponos i naša naјlepša slika. Hvala vam! Našu reprezentaciju je tokom njihovog boravka u Istanbulu posetio i GK Z. Marković.

 Uručenje ugledne književne nagrade beogradskom piscu Miodragu Jakšiću u Istanbulu

Kao rezultat saradnje Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu sa izdavačkim kućama, u okviru našeg angažovanja na kulturnoj saradnji izmedju dve zemlje, beogradskom piscu Miodragu Jakšiću, na svečanosti u Istanbulu, uručena je ugledna književna nagrada „ROSETA WORLD LITERATURE“ za 2017. godinu, koju jednom godišnje dodeljuje popularni turski književni magazin „Roseta“ za ukupan doprinos svetskoj poeziji.

Jakšiću je nagradu uručio Vedat Akdamar, glavni i odgovorni urednig magazina „Roseta“ u prisustvu Zorana Markovića, Generalnog konzula Srbije u Istanbulu i drugih uglednih zvanica iz kulturnog i javnog života Istanbula. Obrazlažući odluku da Miodrag Jakšić bude ovogodišnji laureat nagrade „ROSETA WORLD LITERATURE“ gospodin Vedat Akdamar je naglasio „posebnu vrednost Jakšićeve misaone poezije, protkane fino i jasno akcentovanom filozofskom poentom slobodne misli, efektnim pesničkim slikama, koje kroz obilje briljantnih opisa socijalnih, društvenih i ljubavnih doživljaja savremenog čoveka, unose smele novine u savremenu poeziju“.

Nagrada „ROSETA WORLD LITERATURE“ Miodragu Jakšiću je dodeljena u istanbulskom hotelu Titanik, na završnoj svečanosti Međunarodnog književnog festivala „Kemal Sureja“, u čast velikana turskog književnog novog talasa, koji je okupio pisce iz celog sveta.Susret sa studentima sa područja bivše SFRJ

Udruženje „Bosna – Sandžak“ sa istanbulske opštine Bajrampaša organizovalo je 18-og decembra doručak za studente u Turskoj sa područja bivše SFRJ. Istom su prisustvovali Ambasador Crne Gore, Generalni Konzul BiH i Generalni konzul Republike Srbije. Ideja ovog okupljanja je bila druženje, razmena iskustava i bolja komunikacija sa diplomatskim predstavnicima zemlje porekla.

 20. godišnjica Udruženja „Bosna – Sandžak“ iz Istanbula

U istanbulskoj opštini Pendik, održana je jubilarna godišnja skupština Udruženja „Bosna-Sandžak“ koje okuplja veliki broj iseljenika poreklom iz Srbije. Pored velikog broja gostiju, ovom skupu prisustvovali su i potpredsednik vlade Republike Srbije g-din Rasim Ljajić, gradonačelnici Novog Pazara, Sjenice i Tutina i Generalni konzul Zoran Marković.

Ovom prilikom ponovljena je potreba još tešnje saradnje između matice i iseljeništva sa posebnim akcentom na ekonomskim i kulturnim vezama.

 Prvi međunarodni festival mladih pisaca u Istanbulu

U Istanbulu je od 17-20. novembra 2016. godine, održan Prvi međunarodni festival mladih pisaca, na kome je zapaženo učešće imala i predstavnica naše zemlje Teodora Balabanović.

Festival je, kao počasni gost, otvorio Generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu g. Zoran Marković.

 Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat reginalnoj TV Rumeli Turk

Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat regionalnoj TV Rumeli Turk možete videti:

 

https://www.youtube.com/watch?v=sShnjJeo1Zw&feature=shareLista advokata Advokatske komore Istanbula

Na sledećem linku možete pronaći spisak registrovanih advokata u Advokatskoj komori Istanbula. Za ostala područja u nadležnosti Generalnog konzulata u Istanbulu, molimo da nas kontaktirate radi dobijanja više informacija.

Napominjemo da nije reč o zvaničnim advokatima Generalnog konzulata u Istanbulu i da samim tim Generalni konzulat ne može biti odgovoran za njihov rad.

 

http://www.istanbulbarosu.org.tr/barolevhasi/arama.aspx

 14.04.2016, 09:20, Obaveštenje o otvorenom biračkom mestu

OBAVEŠTENJE!

Obaveštavamo sve građane koji su iskoristili svoje pravo i do 2. aprila 2016. godine podneli zahtev sa potrebnom dokumentacijom da na predstojećim Izborima za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije glasaju prema mestu boravišta u inostranstvu, da će biračko mesto za birače koji borave u R. Turskoj na dan Izbora, 24. aprila 2016. godine, biti otvoreno u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu, na adresi Geyikli Sok No. 1, Levent Mah, Besiktas. Biračko mesto biće otvoreno od 07:00 do 20:00 časova. Potrebno je da prilikom glasanja ponesete važeći lični dokument izdat od strane nadležnih organa Republike Srbije (pasoš, lična karta, vozačka dozvola sa naznačenim Jedinstvenim matičnim brojem građana – JMBG), na osnovu kojeg će se utvrditi Vaš identitet.

 09.03.2016, 09:45, Vanredni izbori u R.Srbiji

O B A V E Š T E Nj E
ZA UPIS U BIRAČKI SPISAK PODATKA
O TOME DA ĆE BIRAČ GLASATI U INOSTRANSTVU


Obaveštavamo vas da su vanredni parlamentarni izbori Republike Srbije raspisani za 24. april 2016. godine. Državljani Republike Srbije koji imaju boravište u inostranstvu, a žele da na predstojećim izborima glasaju na biračkom mestu u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Istanbulu, potrebno je da nam se prijave najkasnije pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, odnosno do 28. marta 2016. godine.

1.    Državljani Republike Srbije koji su već upisani u birački spisak potrebno je da podnesu Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.
2.    Državljani Republike Srbije koji nisu upisani u birački spisak, a žele da učestvuju u biračkom procesu, paralelno sa Zahtevom za upis u birački spisak da će birač glasati u inostranstvu, potrebno je da popune Zahtev za upis u birački spisak Republike Srbije.

Podnošenje zahteva može se vršiti na dva načina:

1.    U prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu na adresi Geyikli Sokak No. 1, Levent, Bešiktaš. Prilikom popunjavanja zahteva potrebno je priložiti (pokazati na uvid) dokument za utvrđivanje identiteta (važeća putna isprava - pasoš, lična karta ili vozačka dozvola koju je izdao nadležni organ Republike Srbije).
2.    Putem e-mail-a (konzulat.istanbul@mfa.rs), tako što će se dostaviti skenirani zahtev / zahtevi zajedno sa skeniranim ličnim dokumentom Republike Srbije.

Podneti zahtevi biće prosleđeni na dalju nadležnost lokalnim samoupravama prema poslednjem prebivalištu u Republici Srbiji ili prema poslednjem prebivalištu jednog od roditelja.

Molimo vas da u naznačenom polju, obavezno, čitko popunite kontakt telefon i / ili e-mail adresu, kako bismo u slučaju bilo kakve nejasnoće, bili u mogućnosti da vas kontaktiramo

Skrećemo vašu pažnju da se biračko mesto određuje / otvara ukoliko se za glasanje prijavi najmanje 100 birača, što znači da će nadležni organ u Republici Srbiji nakon provera podataka lica koja su se prijavila za glasanje na predstojećim izborima, potvrditi da li su ispunjeni uslovi za otvaranje biračkog mesta u prostorijama Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu.

Prijave za glasanje u instranstvu i prijave za upis u birački spisak možete preuzeti ovde

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak(1)_dvojezicno.doc

http://www.istanbul.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu_dvojezicno.doc

U Istanbulu, 08. mаrt 2016. godine
 22.02.2016, 11:50, Otvorena knjiga žalosti

Knjiga žalosti povodom pogibije službenika ambasade Srbije u Libiji
Knjigа žаlosti povodom pogibije Slаđаne Stаnković i Jovice Stepićа, službenikа Ambаsаde Republike Srbije u Libiji, biće otvorena u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Istanbulu u utorak i sredu 23. i 24 februara. Upisivanje u knjigu žalosti biće omogućeno predstavnicima konzularno diplomatskih misija, vlasti Istanbula i drugim zainteresovanim građanima u prostorijama Generalnog konzulata (Geyikli Sokak No. 1, Levent, Beşiktaş), 23. i 24. februara u periodu od 13 do 15 časova11.02.2016, 12:20, Sajam turizma u Istanbulu

U Istanbulu je od u periodu od 28. do 31. januara 2016. održan sajam turizma "EMITT", jedan od najvećih i najznačajnijih sajmova ove vrste u regionu. Na velikom štandu predstavili su se Turističke organizacije Srbije, Beograda i Novog Pazara, kao i najveće srpske turističke agencije iz sektora receptivnnog turizma. Štand je privukao veliku pažnju posetilaca, i održano je više desetina sastanaka sa predstavnicima vodećih turskih tur-operatera, kao i sa predstavnicima vodećih medija iz ove oblasti. Kao i prethodnih godina, Genralni konzulat Srbije u Istanbulu pružio je veliku logističku pomoć predstavnicima srpskih izlagača na ovom renomiranom sajmu. Generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu, Zoran Marković posetio je štand 29. januara i susreo se sa izlagačima.05.02.2016, 09:25, Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića časopisu Privredne komere Istanbula

INTERVJU Generalnog konzula Zorana Markovića časopisu Privredne komore Istanbul

NASTUPITI ZAJEDNO NA CILJANA TRŽIŠTA


Generalni konzul Republike Srbije Zoran Marković je izjavio da turski ulagači treba da posete Srbiju i da se upoznaju sa mogućnostima koje im se otvaraju. Generalni konzul Markovic: „Možemo zajedno da izvozimo u Rusiju i na okolna trzista. Srbiju možete da iskoristite kao odskočnu dasku.“
ZORAN MARKOVIĆ je izjavio da je u diplomatiju došao iz privatnog sektora, i da razume probleme poslovnog sveta. Njegov stav o radu je jasan „treba biti brz, precizan i realan“ dodajući reči premijera da „koja god da je ponuda data turskim investitorima, Srbija će ponuditi za jedan dolar bolju“, koje su pokazatelj prijateljstva i dobre namere. A ja turskim privrednicima dajem garanciju da će rešenje bilo kog problema naći za 7 do 10 dana.
GENERALNI KONZUL je odgovarao na pitanja „Istanbul Ticaret“  (IMAJTE SLUHA ZA PRIVREDNIKE) 
Na Tursko-srpskom poslovnom forumu u Beogradu obratili su se premijeri obe zemlje sa porukama podrške. Kako preduzetnici treba da tumače ove poruke?
Bilo je malog zastoja u odnosima između dve zemlje. Poseta premijera Ahmeta Davutoglua je od posebne važnosti za okončanje te pauze. Poruke oba premija su bile veoma pozitivne. Treba nastaviti sa ovakvim posetama, zato što prilikom posete privrednici dveju zemalja imaju priliku da se bolje upoznaju i da na licu mesta sagledaju mogućnosti. Ranije su trgovci i privrednici slušali političare i shodno političkoj situaciji su zauzimali svoje stavove. Ali sada političari imaju više sluha za privrednike i za ekonomiste. I ja se slažem sa tim. Gde je dobra ekonomska saradnja tu su dobri i politički odnosi. Dobri odnosi među privrednicima, poslovnim ljudima, reflektuju se i na politiku i na društvo.
(MOJ POSAO JE PRONAĆI REŠENJE )
Koji su vaši zadaci kao Generalnog konzula?
Kao Generalni konzulat u kontaktu smo sa nadležnim vlastima i u Srbiji i u Turskoj, moj zadatak je da pronađem rešenje problema sa kojim se suočava poslovni svet. Žao mi je ako se jedan investitor susretne sa problemima u Srbiji. Dajem garanciju da će se problemi privrednika u Srbiji rešiti za 7 do 10 dana. Ne bežimo od problema, sa njima se suočavamo.
Moj savet za turske privrednike je: „Idite, vidite na licu mesta, istražite i razmotrite, i kada se vratite ostalim privrednicima ispričajte o mogućnostima koje su se pred vas otvorile.
(POSETE TREBA DA BUDU UZAJAMNE)
U ovom domenu, koji je oblik saradnje koji se može uspostaviti sa Privrednom komora Istanbula?
U ovom pogledu Privredna komora i partner u Srbiji mogu da organizuju uzajamne posete privrednih delegacija. Zato što Srbija nudi mogućnosti za saradnju. Za informacije koje su potrebne za osnivanje firme, poreske olakšice, subvencije možete se obratiti meni ili odeljenju u sastavu Konzulata. Ove godine u prvih šest meseci očekuje se poseta premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića zajedno sa delegacijom u čijem će sastavu biti i poslovni ljudi.
(CILJ JE MILIJARDU DOLARA)
Određen je cilj od milijardu dolara u ekonomskoj saradnji između Srbije i Turske. Da bi se postigao ovaj cilj šta treba uraditi?
Prvenstveno, po potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini, obim privredne saradnje je porastao u proseku za 20 procenata, što znači da je trgovinski obim od milijardu dolara za očekivati. Trenutni obim privredne saradnje u iznosu od 780 miliona dolara je po meni nezadovoljavajući. Da bi se povećao, privrednici treba da se međusobno bolje upoznaju. Potreban je intenzivan protok informacija. Prvenstveno je veliki broj mogućnosti koje se nude turskim privrednicima. Turska želi da poveća svoj izvoz. Srbija nije veliko tržište u odnosu na broj stanovnika, ali je s obzirom na centralnu lokaciju idealna za nastup ka trećim tržištima. Srbija i Turska treba zajedno da proizvoze i zajedno da izvoze. Na primer, kada bi se 51 procenat proizvodio u Srbiji, proizvod može sa etiketom „Made in Serbia“ da uđe i na rusko tržište bez carine. Zahvaljujući tome može se ući na veliko i ozbiljno tržište pomoću Srbije. 
Koje sektore preporučujete za investiranje?
Tekstil, rezervni auto delovi, konditorski i gotovi prehrambeni proizvodi su sektori u kojim bismo voleli da vidimo turske investitore. Dugoročnim investicijama mi zapravo investiramo za decu i sledeće generacije.
(POKAZATELJ DOBRE VOLJE)
Da li ima subvencija za investitore? 
Investicije u Srbiji iskoristite kao odskočnu dasku. Kao što je naš premijer rekao „koja god da je ponuda data, Srbija će ponuditi za dolar bolju“. Ovu reč ćemo sigurno održati a i to je pokazatelj dobre volje i prijateljstva. Investitor će u Srbiji naći kvalifikovanu radnu snagu. I običan građanin govori engleski. Spremni su i da prihvate novu tehnologiju na svim poljima u proizvodnji. Primera radi, u tekstilu se proizvode A+ i višeg kvaliteta za velike svetske firme. Ne gubi se vreme na birokratiju. Poslovni čovek nakon svoje odluke o investiciji, od nas dobija sve potrebne informacije i budite sigurni da u će se u Srbiji bez gubljenja vremena započeti procedure. Moj stav o radu je „biti jasan, brz, precizan i realan“. Primera radi kada započnete proceduru za osnivanje firme, ona će se i završiti u istoj zgradi za kratko vreme. Isto tako pokušavamo da pomognemo u Konzulatu, bez izgovora „Završeno nam je radno vreme i ne možemo vam pomoći.“
Koji je trenutni broj turskih ulagača u Srbiji?
    Ne mogu vam reći tačan broj, osim da nismo stigli do broja na koji bismo mogli biti ponosni. Nakon disciplinovane pripreme možemo da radimo na drugoročnim investicijama. Postoji jedna tekstilna turska firma koja je investirajući u Srbiji postala uticajna na globalnom planu.
Isto tako, otvorena je Halk banka u Srbiji koja će biti od velike koristi i srpskim i turskim privrednicima.

U turizmu ima još više posla
Generalni konzul Zoran Marković izjavio je da postoji interesovanje srpskih firmi za turske firme koje se bave proizvodnjom organske hrane:
„Jedno od važnih oblasti saradnje je i turizam. Turski turisti, nakon boljeg upoznavanja Beograda, izjavljuju da su veoma zadovoljni hranom, turističkim mestima, mestima zabave. U Srbiji su i zimski sportovi razvijeni. Prirodne lepote su isto povoljne za investicije. Cene su privlačne. Samo za novogodišnje praznike 4000 turskih turista je posetilo Beograd. Zainteresovanost srpskih turista za Tursku raste, za šta je posebno all inclusive koncept u hotelijerstvu značajan.

Ostvaren mi je san iz detinjstva
U Istanbulu se osećam kao kod svoje kuće. Ovde nam ništa ne nedostaje. Ne postoji ništa kao čaj, kafa i šetnja pored Bosfora sa sinom i suprugom. Kao dete sam uvek želeo da živim na mestu pored mora, tako da mi je ostvaren san iz detinjstva.

Omiljena hrana riba
Upravo zbog zajedničke prošlosti, srpska i turska kuhinja su veoma slične. Omiljena hrana su mi morski plodovi. Onima koji putuju za Srbiju bih preporučio da probaju meso. Moj svakodnevni klasični doručak je burek sa sirom i ajran.
     Poseta delegacije grada Loznice istanbulskoj opštini Maltepe

U okviru redovnih aktivnosti Generalnog konzulata na uspostavljanju saradnje lokalnih samouprava dveju država, realizovana je poseta gradonačelnika Loznice, gospodina Vidoja Petrovića sa saradnicima, istanbulskoj opštini Maltepe. Bez obzira na činjenicu da na opštini Maltepe živi preko pola miliona ljudi, doku Loznici oko 80.000, uspostavljena je saradnja koja će u prvom kvartalu 2016. rezultirati bratimljenjem prilikom uzvratne posete R.Srbiji. Razmenjena su iskustva o funkcionisanju lokalne samouprave i uspostavljeni inicijalni kontakti privreda dve lokalne samouprave. Zaključeno je da ova poseta predstavlja samo početak jedne dublje i plodne saradnje, koja će pored povezivanja privrednih subjekata na korist obe strane, doprineti boljim ukupnim bilateralnim odnosima dve države, jer je susret realizovan u predvečerje prve zvanične posete na nivou predsednika vlade, koja će biti realizovana 28. i 29. decembra ove godine.
    Glavna poruka odaslata prilikom ove posete je da su prijateljstva moguća bez obzira na verske i kulturološke razlike, čemo se, obostrano, posebna zahvalnost iskazuje mnogobrojnoj iseljeničkoj zajednici u Istanbulu.


 Poseta Udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“

U okviru redovnih aktivnosti, GK Z.Marković posetio je Udruženje iseljenika „Bosna – Sandžak“ sa istanbulske opštine Bajrampaša. Tema razgovora je, pored sagledavanja aktivnosti Udruženja, bila i razrada mogućnosti za tešnjom saradnjom GK sa Udruženjem u cilju pružanja što kvalitetnijih konzularnih usluga našim građanima i prevzilaženja problema sa kojima se srećemo u svakodnevnom radu.
    Dogovorena je saradnja koja će rezultirati manjim gužvama u Konzulatu i olakšaće našim iseljenicima ostvarivanje njihovih prava u Republici Srbiji.Gostovanje crkvenog hora „Branko“ iz Niša na slavi Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu

U Istanbulu je, na poziv Njegove svesvetosti patrijarha Vartolomeja, povodom proslave slave Vaseljenske patrijaršije, gostovao crkveni hor „Branko“ iz Niša.
    Nastup je, posle prijema koji je povodom slave Vaseljenske patrijaršije Svetog Andreja Prvozvanog dao Njegova svesvetost patrijarh Vartolomej, organizovan u crkvi Svetog trojstva na Taksimu pred visokih zvanicama iz konzularnog kora, predstavniicma svih zastupljenih konfesija u Turskoj, poslovnim ljudima, kao i grčke zajednice u Istanbulu. U obe prilike, patrijarh Vartolomej se najtoplijim rečima osvrnuo na odlične odnose sa sestrinskom Srpskom paravoslavnom crkvom, naglasivši da ovaj događaj svojim nastupom uveličava crkveni hor iz Niša – rodnog grada cara Konstantina, a čije je gostovanje omogućeno dobrotom Njegove svetosti patrijarha srpskog, gospodina Irineja. Njegov govor u crkvi Svetog trojstva bio je prevođen i na srpski jezik.
    Koncert je protekao u izvanrednoj atmosferi i predstavlja nemerljiv doprinos prezentaciji kulture i tradicije srpskog naroda u Istanbulu. Bio je ovo jedan od od onih dana kada smo se s punim pravom osećali ponosnim.
 Postavljanje Tesline spomen biste u Izmiru

Ceremonija svečanog otkrivanja spomen biste srpskog naučnika Nikole Tesle, postavljene u centralnoj zgradi Izmirskog univerziteta ekonomije, održana je 24. novembra 2015. godine u prisustvu predstavnika gradske uprave Izmira, rektora Univerziteta u Izmiru, velikog broja profesora i studenata i naših državljana u Izmiru. Ipred Fondacije Nikola Tesla iz Beograda, ceremoniji je prisustvovao Milan Knežević sa suprugom Jasminom, kao i predstavnici DKP u Istanbulu GK Zoran Marković i konzul Sandra Vujinović i počasni konzul RS u Izmiru Metin Akdurak.
 
Obraćajući se prisutnima GK Z.Marković je istakao da je velika čast govoriti o radu i delu slavnog naučnika, koji je svojim vizionarstvom omogućio kvalitet života kakav danas imamo. Ponos je da je Nikola Tesla jedan od nas, naglasio je Marković, čovek sa Balkana, srpskog porekla, iznad svega građanin sveta. Ukazao je da su Tesline ideje i dela vanvremenske, svojim radom dokazao je da pravi ljudi svoje mesto imaju u mislima i srcima, udžbenicima i nauci svih naroda i država, čime je zaslužio besmrtnost i poštovanje. Z.Marković se posebno zahvalio Rektoratu ekonomskog univerziteta u Izmiru, čelnicima grada, a pre svega Fondaciji Nikola Tesla iz Filadelfije, koja je svojom donacijom „dovela Teslu i Izmir“. Pored Z.Markovića na svečanosti su govorili rektor Izmirskog univerziteta ekonomije prof. dr Oguz Esen, predstavnik Tesline fondacije M.Knežević i dr.
 
Svečanoj ceremoniji prethodio je razgovor GK Z.Marković sa rektorom Izmirskog univerziteta ekonomije O.Esenom, u kome je bilo reči o mogućnostima saradnje univerzitetskog centra u Izmiru sa visoko-obrazovnim ustanovama iz Srbije. Službena poseta šefa DKP Z.Markovića Izmiru iskorišćena je i za razgovore u gradskoj Skupštini Izmira, kao i predsednikom Privredne komore Ekremom Demirtašom. Razgovori su potvrdili zainteresovanost za produbljivanje ukupne, a pre svega saradnje na polju privrede i ekonomije. GK Z.Marković označio je početak međunarodne jedriličarske regate u Češmama, na kojoj je učestovalo preko tri stotine takmičara, među kojima i jedriličari iz R.Srbije.Srpski karikaturista Jugoslav Vlahović nagrađen

U Istanbulu je 17. novembra o.g. održana ceremonija uručenja nagrada na 32. međunarodnom takmičenju karikaturista „Ajdin Dogan“, a u organizaciji istoimene fondacije.
 
Jedan od ovogodišnjih laureata je i poznati srpski karikaturista Jugoslav Vlahović, kome je dodeljena jedna od nagrada na ovom konkursu. Predstavnik GK učestvovao je u ceremoniji dodele nagrada i čestitao našem umetniku na ovom renomiranom priznanju.Saučešće povodom tragičnih događaja u Ankari 10. oktobra 2015. godine

Povodom tragičnih događaja u Ankari 10. oktobra 2015. godine, Generalni konzulat Republike Srbije u Istanbulu uputio je telegram saučešća guverneru Istanbula g-dinu Vasipu Šahinu u kojem se izražava žalost povodom velikog broja stradalih i ranjenih osoba u eksploziji na mitingu u centru Ankare. U telegramu se navodi da je teško pronaći prave reči utehe, ali da svet mora biti ujedinjen u borbi praotiv teororizma. Gospodin generalni konzul Zoran Marković izrazio je u svoje i ime Generalnog konzulata Republike Srbije u Istanbulu saučešće turskom narodu, kao i porodicama koje su izgubile svoje bližnje.KUD „Ivo Lola Ribar" pobednik međunarodnog festivala u Bursi

U Bursi je od 07. do 12. jula održan međunarodni takmičarski festival amaterskih folklorno-umetničkih društava. Učestvovali su predstavnici 18 zemalja, među kojima i predstavnici svih BJR. Srbiju je predstavljalo KUD „Ivo Lola Ribar“ iz Beograda. Naše kulturno-umetničko društvo je na finalnoj večeri osvojilo prvo mesto i nagradu od 5000 eur.
Učešće, a još više i pobeda KUD „Ivo Lola Ribar“ na ovom takmičenju izašla iz okvira samog učešća na jednom međunarodnom festivalu. U aktuelnom političkom trenutku, način na koji je turska publika reagovala na njihov nastup, predstavlja doprinos produbljivanju prijateljskih odnosa dva naroda i stvaranju šire klime za naše pozicioniranje u Bursi.


 Sastanak borda tursko-srpskog poslovnog saveta

U četvrtаk, 21.05.2015, u prostorijаmа DEIK, održаn je sаstаnаk zаjedničkog bpordа tursko-srpskog poslovnog sаvetа. Sаstаnku su prisustvovаlo predsednik Privredne komore R.Srbije Mаrko Čаdež sа sаrаdnicimа, kаo i generаlni konzul Z.Mаrković i konzul f.Šаnović. Temа sаstаnkа je bilа dаlje unаpređenje bilаterаlnih ekonomskih odnosа između dve zemlje, kаo i ulаgаnjа turskih privrednikа u R.Srbiji.Drugi samit pametnih opština

Drugi sаmit pаmetnih opštinа (2nd Smart Municipalities Summit), nа kome su učešće uzeli predstаvnici 60-tаk opštinа i grаdovа sа Bаlkаnа i regije Mrаmornog morа, održаn je u Bursi, 14. i 15.05.2015. godine. Orgаnizаtor ovog skupа bilа je Unijа opštinа Mаrmаre (MMU), а uz podršku Asocijаcije biznismenа bаlkаnsko-rumelijskih Turаkа (BALKANSIAD). Skup su otvorili ministаr zdrаvljа R.Turske i grаdonаčelnik Burse, izrаzivši zаdovoljstvo velikim odzivom pozvаnih učesnikа i nаglаšаvаjući znаčаj sаrаdnje i rаzmene iskustаvа lokаlnih sаmouprаvа regionа. Iz R.Srbije, sаmitu su prisustvovаli grаdonаčelnik Novog Pаzаrа Meho Mаhmutović, pomoćnik grаdonаčelnikа Beogrаdа Borko Miloаvljević i predstаvnice grаdа Sremskа Mitrovicа.


Učešće u rаdu Sаmitа iskorišćeno je zа produbljivаnje kontаktа sа lokаlnim privrednicimа, posebno sа člаnovimа Asocijаcije biznismenа bаlkаnsko-rumelijskih Turаkа (BALKANSIAD), čiji je člаn i istаknuti privrednik Zаrif Alp. Drugog dаnа Sаmitа, nаšim delegаcijаmа pridružio se i GK RS u Istаnbulu Z.Mаrković, kаdа je zаjedno sа grаdonаčelnikom N.Pаzаrа posetio izložbenu postаvku Sаmitа i kojom su prilikom dаli dvа odvojenа intervjuа zа „Marmara Life“ – periodični čаsopis Unije opštinа Mаrmаre (MMU).Simpozijum "Nikola Tesla - pionir struje" u Izmiru

U Izmiru je, u orgаnizаciji Komore inžinjerа elektrotehnike iz Izmirа i „Tesla Science Foundation“ iz Filаdelfije (SAD), 14. o.m. održаn simpozijum nа temu „Nikolа Teslа – pionir struje“. Nа simpozijumu su govorili direktor Muzejа Nikole Tesle iz Beogrаdа Dr. Ing. Brаnimir Jovаnović, Predsednik Tesla Science Foundation Nikolа Lončаr, predsednik Komore elektro-inžinjerа Husein Ješil, kаo i još nekoliko govornikа koji su se osvrnuli nа život i rаd Nikole Tesle. Skupu se obrаtio i GK RS u Istаnbulu Z.Mаrković, koji je istаkаvši dа je Nikolа Teslа grаđаnin svetа, rekаo i dа njegovo delo, bez kogа ne bi bilo sаvremenog svetа, dаnаs povezuje nаrode, te dа smo kаo nаrodi Bаlkаnа nа to posebno ponosni. Slušаocimа, prevаshodno studentimа elektrotehnike u Izmiru je poželeo dа svojim budućim rаdom nаstаve delo Nikole Tesle i doprinesu dаljem unаpređenju kvаlitetа životа svih nаs.

Skupu je prisustvovаlo preko tri stotine studenаtа elektrotehnike, univerzitetskih i srednje-školskih profesorа, kаo i veći broj zаljubljenikа u tehniku. Predsednik Tesla Science Foundation izneo je inicijаtivu dа fondаcijа donirа jednu bistu Nikole Tesle kojа bi bilа postаvljenа u Izmiru.Poseta ansambla KUD Nikola Tesla

Ansanbl Kulturno umetničkog društva Nikola Tesla je boravilo na sedmodnevnom gostovanju u turskom gradu Manisa, gde je dostojanstveno predstavilo kulturu i običaje iz R.Srbije. Na proputovanju kroz Istanbul posetili su Generalni konzulat naše zemlje u ovom gradu. Tom prilikom, generalni konzul R.Srbije u Istanbulu Zoran Marković izrazio je zahvalnost KUD Nikola tesla što su predstavništvo naše zemlje udostojili svojim prisustvom i želju da Generalni konzulat i on lično pruži svoj doprinos još češćem prisustvu naše kulture u Republici Turskoj.Susret sa guvernerom Istanbula, gospodinom Vasip Šahin

Guverner Istanbula i Generalni konzul R.Srbije u Istanbulu Z.Marković imali su 28.04.2015. godine sadržajan susret, tokom kojeg su razmenili mišljenja o daljem pravcu saradnje grada Istanbula i R.Srbije. Istaknuto je da su stvreni svi preduslovi da se saradnja intezivira, a kao osnov je naglašena ekonomska saradnja. Obostrano je izraženo zadovoljstvo ostvarenim nivoom saradnje grada Istanbula i Valijata sa Generalnim konzulatom Republike Srbije.Intervju Todays Zaman

Generalni konzul R.Srbije u Istanbulu dao je interviju tiražnom turskom listu na engleskom jeziku Todays Zaman u kome se osvrnuo na neke od glavnih elemenata bilateralnih odnosa između dve zemlje. Naglasio je potrebu produbljivanja ekonomske saradnje i saradnje u borbi protiv terorizma, za šta su stvoreni svi bitni preduslovi.Generalni konzul prisustvovao proslavi u Udruženju Bosna - Sandžak iz Pendika

Povodom 8. Marta – Medjunarodnog dana zena, Udruženje Bosna – Sandzak iz Pendika organizovalo je prigodnu proslavu kojoj je prisustvovao i Generalni konzul RS u Istanbulu Zoran Marković, koji je, izrazivši zahvalnost svim majkama, sestrama i kćerima što su jedan od stubova društva i najčvršći oslonac svake porodice, prisutnim damama poželeo da im uz nas svaki dan bude 8. Mart“Poseta Generalnog konzula Zorana Markovića Bursi

U cilju promovisanja potencijala srpske privrede, Generalni konzul R.Srbije u Istanbulu Zoran Marković posetio je Bursu 4. i 5. marta 2015. godine, gde se sreo sa gradonačelnikom, guvernerom, predstavnicima Industrijske i trgovačke komore, kao i sa rukovodstvima industrijske zone i udruženja našeg iseljeništva.Poseta sajmu biciklizma i motociklizma u Istanbulu

Na sajmu biciklizma i motociklizma u Istanbulu, generalni konzul R.Srbije u Istanbulu Zoran Marković posetio je štand kompanije Salkano, koju vodi istaknuti član iseljeničke zajednice gospodin Salih Akgul.Poseta juniorske ženske vaterpolo reprezentacije R.Srbije Generalnom konzulatu

Tokom boravka juniorske ženske vaterpolo reprezentacije Republike Srbije u Istanbulu i učešća na međunaordnom turniru “Istanbul Cup 2015 – International U17 Women’s Water Rolo Tournament”, za našu reprezentaciju organizovan je prijem u prostorijama Generalnog konzulata, 30. januara.

Pozdravljajući prisutne sportiskinje i članove stručnog štaba, generalni konzul Zoran Marković zahvalio se što su i pored sportskih obaveza našli vremena da posete konzulat. Poželeo im je puno uspeha na turniru u Istanbulu, ali i brojne druge sportske uspehe. Posebno je istakao da su naši mladi sportisti ambasadori Srbije u svetu i da njihov uspeh predstavlja i uspeh zemlje koju predstavljaju. Generalni konzul Zoran Marković pozvao je naše sportskinje da svojom sportskim rezultatima, ali i ukupnim ponašanjem, u najboljem svetlu reprezentuju svoju zemlju.

 

 OBAVEŠTENJE O VIZAMA

Obaveštavamo da je Vlada Republike Srbije na sednici koja je održana 30. oktobra 2014. godine, usvojila Odluku o ulasku bez viza nosioca stranih putnih isprava, koji poseduju važeću Šengen vizu, vizu Velike Britanije i ostalih država članica Evropske unije ili vizu Sjedinjenih Američkih Država. Ova Odluka se primenjuje i na nosioce stranih putnih isprava koji imaju regulisan boravak u državama Šengen zone, državama članicama Evropske unije ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Navedene kategorije lice mogu da uđu, tranzitiraju ili borave bez vize u Republici Srbiji najduže 90 dana, u periodu od šest meseci, s tim da dužina boravka bude usklađena sa periodom važenja navedenih viza ili dozvola boravka..

Ova Odluka se ne primenjuje na nosioce putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Odluka stupa na snagu 08. novembra 2014. godine.Manifestacija „Dani Klastera 2014“ u Tekirdagu

U organizaciji „Kuće klastera“ iz Niša, i uz pomoć Trakijske razvojne agencije iz Tekirdaga, 30. i 31. oktobra u Tekirdagu održana je konferencija „Dani klastera“ - konferencija „Balkan – Crno More“. Svečanom otvaranju konferencije prisustvovao je generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu Zoran Marković. Na konferenciji je učestvovalo 286 učesnika iz 20 zemalja.

Naši predstavnici održali su zapaženu prezentaciju o poziciji klastera u Srbiji. Na marginama konferencije, generalni konzul Z.Marković se susreo sa predstavicima kompanija i udruženja iz Srbije. Učesnicima iz R.Srbije pružene su osnovne informacije o poslovanju u Turskoj, i ponuđena sva potrebna pomoć iz domena rada GK u narednom periodu.Poseta gradu Adapazar (Sakarija)

Generalni konzul Zoran Marković, 28. oktobra posetio je Sakariju, odnosno grad Adapazar, koji predstavlja regionalni centar metalske indutrije u Turskoj. Tom prilikom, imao je susrete sa guvernerom Huseinom Avni Čošom i grdonačelnikom Sakarije Zeki Točogluom, kao i sa rukovodstvom kompanije „Tuvasaš“.

U razgovorima akcenat je stavljen na mogućnosti produbljivanja saradnje ove turske regije sa Republikom Srbijom, posebno na privrednom i kulturnom planu. Sagovornici su, u tom smislu, posebno gradonačelnik, istakli zainteresovanost da se Sakarija čvršće poveže sa gradom Kraljevom, s obzirom na kompatibilnost lokalnih privreda.Poseta guverneru Istanbula

Generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu Zoran Marković učinio je kurtoaznu posetu novoimenovanom guverneru Istanbula, gospodinu Vasipu Šahinu. U dužem i prijateljskom razgovoru razmenjena su viđenja daljih mogućnosti za saradnju, a pre svega pravci zajedničkog delovanja sa ciljem inteziviranja privredne saradnje. Obostrano je konstatovana potreba intezivne saradnje i češćih međusobnih kontakata.Svetsko prvenstvo u košarci za žene – učešće reprezentacije Republike Srbije

U Istanbulu je od 26. spetembra do 5. oktobra održano Svetsko prvenstvo u košarci za žene, koje smo svi pomno pratili. Na žalost, pored vrlo uspešnih partija pruženih na početku ovog takmičenja, naše devojke su sa samo pola koša razlike izgubile od reprezentacije domaćina – Turske, čime su izgubile mogućnost borbe za jednu od medalja. Bez obzira na sve, naše devojke su nam pružile još jednu mogućnost da se osećamo ponosno. Bravo!Proslava Bajrama u udruženju iseljenika u opštini Pendik

Udruženje iseljenika „Bosna-Sandžak“ iz istanbulske opštine Pendik 2. oktobra organizovalo je proslavu Bajrama. Tom prilikom prezentovan je prigodan kulturno-umetnički program u kome su uzeli učešće članovi kulturno-umetničkog društva naših iseljenika svih uzrasta.
Generalni konzul Republike Srbije Zoran Marković, koji je takođe prisustvovao proslavi Bajrama, obratio se skupu. On je, uz čestitke povodom praznika, obavestio da Generalni konzulat Republike Srbije, zajedno sa Udruženjem, radi na organizovanju dopunske nastave za najmlađe, kao i učenja maternjeg jezika za sve uzraste i da bi ovaj program trebalo da se realizuje od početka naredne školske godine.Promocija filmova o legendama srpske i jugoslovenske košarke, Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću

Na marginama „Gloria Cup“, održanog u Istanbulu od 23. do 26. septembra o.g., predstavljeni su dokumentarni filmovi o proslavljenim trenerima i legendama jugoslovenske i srpske košarke Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću. Manifestacija je privukla zapaženo interesovanje turskih, grčkih, ruskih i naših medija s obzirom da je organizovana u jeku medijske pažnje koju je privukla srpska reprezentacija osvojenim drugim mestom na svetskom prvenstvu u Španiji, kao i činjenicima da su, osim trojice, svi ostali naši reprezentativci na pomenutom turniru učestvovali u dresovima različitih klubova, te da su Željko Obradović i Dušan Ivković treneri dva vodeća turska košarkaška kluba (Fenerbahče i Efes). Medijsku pažnju privuklo je i to što je Dušan Ivković na ovom događaju imao premijeran nastup. Promociji kao i nastupima KK Crvena Zvezda iz Beograda, koji je zajedno sa KK iz Turske, Ruske Federacije i Grčke, učestvovao na „Gloria Cup“ prisustvovao je generalni konzul Zoran Marković.Sastanak generalnog konzula Republike Srbije u Istanbulu sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Pendika - "Platforma prijatelji Sandžaka"

Na dan 20.08.2014. godine održan je sastanak generalnog konzula Republike Srbije u Istanbulu, gospodina Zorana Markovića sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Pendika - "Platforma prijatelji Sandžaka". Ispred udruženja sastanku su prisustvovali predsednik Serkan Šenaj, direktor Husnu Gul kao i članovi udruženja Nihad Kačar i Sadik Bigle. Sastanak je iskorišćen za međusobno informisanje o aktuelnim projektima iz oblasti ekonomske saradnje, kao i trenutnog procesa privatizacije u Republici Srbiji. Pored aktuelnih tema iz oblasti ekonomije, tema razgovara je bila i mogućnost jačanja kulturne saradnje kao i otvaranje dopunske nastave na srpskom jeziku za koju su predstavnici udruženja iskazali veliku zainteresovanost. Gospodin Marković je istakao kako znanje maternjeg jezika, osim što služi u očuvanju tradicije i svesti o poreklu, takođe utiče na jačanje veza između iseljeničke zajedice i zemlje porekla. Tokom razgovora predstavnici udruženja su ukazali na problem dugih i sporih administrativnih procedura, a posebno u vezi sа rešavanjеm zahteva za regulisanje državljanstva. Letnji kamp u Istanbulu u organizaciji Gete instituta

Od 10.08.2014. godine održava se letnji kamp u Istanbulu u organizaciji Gete instituta u Beogradu i Gete instituta u Ankari. U letnjem kampu koji za cilj ima okupljanje dece iz jugoistočne Evrope, učestvuje i dvanaestero dece iz šest srpskih opština. Pored usavršavanja nemačkog jezika, cilj kampa je takođe i produbljivanje saradnje među mladima regiona. Na dan 13.08.2014. godine deca iz Republike Srbije su imala vrlo uspešnu prezentaciju kojoj je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu, gospodin Zoran Marković koji je tom prilikom istakao kako je manifestacija izuzetno korisna, kako za decu pojedinačno, tako i za imidž naše zemlje u zemlji prijema. Festival rumelijskih Turaka u Istanbulu

U petak, 08.08.2014. godine u Istanbulu otvoren je četvorodnevni festival rumelijskih Turaka. Ova manifestacija je bila prilika za produbljivanje saradnje lokalnih samouprava i udruženja koja okupljaju turske državljane poreklom sa Balkana. Takođe, bila je to prilika da se prezentuju ekonomski potencijali i razmene iskustva među učesnicima sajma. U prisustvu velikog broja izveštača ekektronskih i pisanih medija, festival su otvorili Ministar zdravlja Republike Turske, gospodin Mehmet Muezinoglu i gradonačelnik grada Istanbul, gospodin Kadir Topbaš.
Pored predstavnika istanbulskih opština Bajrampaša i Pendik u kojima živi najveći broj populacije poreklom sa Balkana, festivalu su prisustvovali i predstavnici opština iz Makedonije i Bosne i Hercegovine. Takođe, među prisutnim su bili i predstavnici opštine Novi Pazar iz Republike Srbije koji su našli prigodnu priliku da se predstave sa vlastitom turističkom ponudom i privrednim potencijalima. Ceremoniji otvaranja prisustvovao je generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu, gospodin Zoran Marković koji je u razgovoru sa učesnicima sajma izrazio potrebu za intenziviranjem saradnje između predstavnika lokalnih samouprava i udruženja, a sve u cilju produbljivanja odnosa Republike Srbije sa iseljeničkom zajednicom u Republici Turskoj.


 Promocija turskog izdanja romana Via Romana Vuka Draškovića

Istanbulu, u prostorijama GK, 17.o.m. održana promocija turskog izdanja romana Via Romana Vuka Draškovića. Promocija je organizovana zajedno sa izdavačkom kućom Kapi Yayinlari i njoj su prisustvovali novinari više kulturnih redakcija turskih štampanih medija, kao i dve TV kuće. V.Drašković je tom prilikom izrazio očekivanje da Via Romana stekne čitalačku publiku kakvu ima i u Srbiji, naglasivši da je zjednička istorija povezala naše jezike, kulture, naravi i običaje. Rekao je da je „to razlog što su i turske TV serije i filmovi tako gledani ne samo u Srbiji nego i na čitavom prostoru Balkana, koji je nekoliko vekova bio u sastavu velikog osmanskog carstva. Nas spajaju i naša neprijateljstva, naše neznanje i zablude. Poznajemo se i prožimamo mnogo više nego što smo spremni da to priznamo.“
Prethodno, u organizaciji i na inicijativu vlasnika pomenute izdavačke kuće, V.Drašković i Z.Marković su pozvani na ručak sa privrednicima regiona Tekirdag, na univerzitetu Namik Kemal, gde je upriličen razgovor V.Draškovića sa predsednikom Turske A.Gulom.

 

 Godišnji skup predstavnika udruženja iseljenika

U organizaciji Udruženja iseljenika sa opštine Bajrampaša 1. juna održan je tradicionalni doručak predstavnika svih udruženja iseljenika sa područja Istanbula, Burse i Izmira. Skupu je prisustvovao potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić, generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu Zoran Marković, kao i predsednici opština Novog Pazara, Tutina i Sjenice.Sa turske strane, kao gosti prisustvovali su ministar zdravlja Turske Mehmet Muezinolu, predsednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner, više narodnih poslanika i dr.
PPV R.Ljajić, obraćajući se skupu, zahvalio se na dosadašnjoj pomoći koju je iseljenička zajednica uputila nastradalima od poplava u Republici Srbiji. On je ponovio poziv našim iseljenicima da više ulažu u privredu R.Srbije, stavljajući sve svoje kapacitete u funkciju produbljivanja dobrih odnosa novim ekonomskim kvalitetom. Skup je iskorišćen da se sagledaju dosadašnje aktivnosti iseljeništva, problemi sa kojima se susreću i mogućnosti za dalje produbljivanje saradnje sa maticom i GK.Studijska poseta delegacije Biblioteke grada Beograda

U periodu od 25. do 30. maja realizovana je studijska poseta delegacije Biblioteke grada Beograda Istanbulu. Ovom prilikom ostvareno je više značajnih susreta sa turskih biblioteka sa sedištem u Istanbulu. U razgovorima sa kolegama u Istanbulu srpska delegacija dogovorila je dalju saradnju, kao i razmenu istraživača, koji će svojim radom doprineti daljem produbljivanju bilateralne saradnje na ovom planu kao i boljem sagledavanju zajedničke istorije kroz izučavanje biblitetske građe.Susret Generalnog konzula Zorana Markovića sa predsednikom istanbulske opštine Pendik Kenanom Šahinom

Generalni konzul Zoran Marković učinio je kurtoaznu posetu predsedniku istanbulske opštine Pendik, gospodinu Kenanu Šahinu. Tom prilikom, u dužem i prijateljskom razgovoru, razmenjena su mišljenja o mogućnostima za dalje produbljivanje odnosa gradova i opština u Beogradu sa opštinom Pendik, koja sa 650.000 stanovnika predstavlja značajan privredni potencijal Istanbula. Razmotreni su i pravci zajedničkog delovanja sa ciljem inteziviranja privredne saradnje. Obostrano je konstatovana potreba intezivne saradnje i češćih kontakata predstavnika opštine i generalnog konzulata Poseta Zorana Markovića, generalnog konzula Edirnама

Generalni konzul Zoran Marković učinio je radnu posetu Edirnama tokom koje je imao više značajnih susreta sa zvaničnicima grada, između ostalog sa guvernerom Hasanom Duruerom i gradonačelnikom Redzepom Gurkanom. U dužem i prijateljskom razgovoru sa domaćinima razmenjena su mišljenja o daljim mogućnostima za saradnju između gradova u Republici Srbiji i Edirna. Zoran Marković je svoje sagovornike informisao o posledicama katastrofalnih poplava u Republici Srbiji, koje su pored ljudskih žrtava, izazvale ogromnu materijalnu štetu. Informisao je o vrsti pomoći koja nam je u ovom trenutku najpotrebnija i aktivnostima koje u tom pogledu preduzima Vlada Republike Srbije. Tokom posete realizovan je susret sa profesorom Hilmijem Ibarom, sa kojim je razgovarano o mogućnostima saradnje univerziteta između dve zemlje.Poseta GK Zorana Markovića udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“ u Pendiku

Generalni kozul Zoran Marković razgovarao je sa predstavnicima udruženja iseljenika „Bosna – Sandžak“ iz Pendika. Na sastanku su razmatrane mogućnosti saradnje i zajedničkih projekata sa Republikom Srbijom. Zoran Marković je svoje sagovornike informisao o posledicama katastrofalnih poplava u Republici Srbiji, koje su pored ljudskih žrtava, izazvale ogromnu materijalnu štetu i pozvao ih da, u skladu sa mogućnostima, pomognu ugroženom stanovništvu na poplavljenim područjima. Informisao je o vrsti pomoći koja nam je u ovom trenutku najpotrebnija i aktivnostima koje u tom pogledu preduzima Vlada Republike Srbije.OBAVEŠTENJE GRAĐANIMA

Obaveštavamo građane da će od 1. januara 2015. godite otpočeti primena nove regulative u vezi sa rokovima važenja pasoša stranaca koji ulaze na teritoriju Republike Turske.
Prema usvojenim izmenama propisa, pasoši ili druge putne isprave stranaca koji ulaze na teritoriju Republike Turske, moraju da imaju rok važenja 60 dana od dana isteka vize/isteka roka bezviznog režima/isteka roka boravišne dozvole. Po pitanju važenja pasoša državljana Republike Srbije, a imajući u vidu da je period bezviznog režima 90 dana, državljani Republike Srbije koji nameravaju da turistički posete Republiku Tursku, moraju imati rok važenja putne isprave 150 dana tj. 5 meseci.Poseta GK Z.Markovića Izmiru

Generalni konzul Republike Srbije boravio je svojoj prvoj poseti Izmiru, kojom prilikom je imao više značajnih susreta, među kojima sa Guvernerom Izmira gospodinom Mustafom Torpakom, gradonačelnikom Izmira gospodinom Azizom Kocaoglu i predsednikom Privredne komore Izmira gospodinom Ekremo Demirtas. Prilikom posete Izmiru, Zoran Marković se sreo i studentima iz Srbije koji studiraju na nekom od izmirskih univerziteta, a imao je razgovor sa rektorom izmirskog univerziteta ekonomije Prof. Dr Oguz Esen. Tokom boravka u Izmiru, generalnog konzula Markovića na svim sastancima je pratio počasni konzul R.Srbije u Izmiru i uvaženi član lokalne zajednice gospodin Metin Akdurak.Uskršnja liturgija

U nedelju 20.04.2014. u Vaseljenskoj patrijarsiji odrzana je liturgija povodom jednog od najvećih hrišćanskih praznika - Uskrsa. Uskršnju liturgiju je držao Njegova Sve Svetost Vaseljenski patrijarh Vartolomej. Uskršnjoj liturgiji i prijemu koji je tim povodom održan u prostorijama Patrijaršije, prisustvovao je i Generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu Zoran Marković.Poseta GK Z.Markovića udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“ u Bajrampaši

Generalni kozul Zoran Marković razgovarao je sa predstavnicima udruženja iseljenika „Bosna – Sandžak“ iz Bajrampaše. Na sastanku su razmatrane mogućnosti saradnje i zajedničkih projekata sa R.Srbijom. Nakon posete Derneku, GK Z.Marković susreo se sa predsednikom opštine Bajrampaša g. Atilom Ajdinom. U kraćem protokolarnom susretu, gen. konzul Z.Marković čestitao je predsedniku Bajrampaše na reizboru. Dogovorena je dalja intenzivna saradnja.Poseta učenika Fakulteta političkih nauka u Beogradu Istanbulu

Studenti završne godine Fakulteta političkih nauka u Beogradu , predvođeni prof . dr. Predragom Simićem , boravili su u studijskoj poseti Istanbulu u periodu od 26. do 31. marta 2014. godine . Tom prilikom , apsolventima FPN upriličeni su susreti sa guvernerom Istanbula H.A.Mutluom i prof . za međunarodne odnose Sabanci Univerziteta B.Arasom . Pored toga , organizirana je poseta Sekretarijatu BSEC i GK RS u Istanbulu. GK Zoran Marković , na prijemu u Generalnom konzulatu, održao je predavanje o spoljnopolitičkim prioritetima RS , aktualnim bilateralnim odnosima sa R.Turskom i osnovnim funkcijama i zadacima u radu GK .

 Poseta međunarodne škole u Istanbulu

Generalni konzul Zoran Marković posetio je International School of Istanbul, gde je u okviru nedelje predstavljanja zanimanja roditelja, najmlađima predstavio zanimanje diplomate s posebnim naglaskom na širenju prijateljstva među ljudima i narodima. Marković je svoje male domaćine pozdravio kao ambasadore svojih zemalja u okviru International School of Istanbul, po kojima će njihovi drugari ceniti i njihove zemlje.Uspeh srpskih sportista na Balkanijadi u Istanbulu Success of Serbian sports at the Balkan in Istanbul

Povodom uspeha srpskih sportista na atletskom takmičenju balkanskih zemalja - Balkanijadi u Istanbulu, generalni konzul Zoran Marković posetio je naše atletičare. On im je čestitao na izvanrednim sportskim rezultatima i osvajanju medalja i istakao da odlični rezultati koje su ostvarili predstavljaju veliki uspeh za Srbiju. Uspeh srpskog sporta posebno je značajan ako se zna sa kakvim se finansijskim teškoćama suočavaju naši sportisti, naglasio je Zoran Marković. On je istakao da postignuti uspeh zemlji donosi ne samo medalje već i sportski prestiž i predstavlja značajnu priliku za širenje pozitivne slike o Srbiji.
Srpski atletičari osvojili su tri zlatne medalje, dve srebrne i jednu bronzu, dok je atletičarka Ivana Španović postavila novi nacionalni rekord u dvorani i najbolji svetski rezultat ove godine u skoku u dalj.

 Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu

14. februar 2014. godine
Popularni srpski pevač Željko Joksimović održao je koncert u dvorani „Zorlu“ u Istanbulu. Na koncertu, Joksimović je predstavio novi projekat „Balkan bazar“. Kao specijalne gošće nastupile su i Jelena Tomašević i Emina Jahović Sandal.

 Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije

12. februar 2014.

Na prijemu koji je povodom Dana državnosti Republike Srbije održan u poznatom istanbulskom hotelu „Marmara“ na Taksimu, 12. februara, prisustvovalo je preko 200 zvanica. Predstavnici lokalnih vlasti, konzularni kor, ugledne ličnosti iz sveta politike, medija i kulture, kao i naši iseljenici i predstavnici dijaspore prisustvovali su prijemu.

 

 Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu

Obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije mogu, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (22. februara 2014. godine), podneti zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima za narodne poslanike glasati u inostranstvu.
Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži sledeće podatke: ime, prezime i ime jednog roditelja birača; jedinstveni matični broj birača; opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima.
Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije kome je podnet zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu dostavlja zahtev nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji.
Po donošenju rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu.
Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak. U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za odlučivanje po zahtevu za upis podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.
Takođe, obaveštavaju se birači koji imaju boravište u inostranstvu da mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.
Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva pravde i državne uprave – www.mpravde.gov.rs, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.

U Beogradu, 30. januar 2014. godine


MINISTARSTVO PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE
REPUBLIKE SRBIJE
 Međunarodni sajam turizma u Istanbulu

U Istanbulu je 30 januara otvoren medjunarodni sajam turizma, na kome je prezentovana bogata turistička ponuda Turske, kao I zemalja koje su sve cesca destinacija turskih turista, medju kojima je I Republika Srbija. Zajednicki stand Turisticke organizacije Srbije I turisticke organizacije Beograda posetio je generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu Zoran Markovic. Tom prilikom je zajednicki konstatovano da Turska, sa preko 30000 gostiju u R.Srbiji u 2013. godini, predstavlja jedno od znacajnijih trzista za nasu turisticku privredu.

 Sastanak visokih predstavnika BSEC

Dana 23. janura ove godine, odrzan je sastanak visokih predstavnika BSEC na kome su predstavljeni prioriteti rada ove regionalne organizacije tokom predsedavanja Bugarske. Republiku Srbiju je predstavljao generalni konzul Republike Srbije u Istanbulu, Zoran Markovic.Poseta gradonačelniku Istanbula

Generalni konzul R.Srbije u Istanbulu Zoran Marković posetio je u ponedeljak, 20. januara 2014. godine  gradonačelnika Istanbula, gospodina Dr Kadira Tobašu. U dužem i prijateljskom razgovoru razmenjena su viđenja daljih mogućnosti za saradnju Republike Srbije i Beograda kao glavnog grada sa gradom Istanbulom. Dr Kadir Tobaš je ovom prilikom izrazio spremnost da svoje desetogodišnje iskustvo podeli sa novim rukovodstvom grada Beograda i uputio im otvoreni poziv za posetu Istanbulu.Susret Generalnog konzula Zorana Markovića sa predsednikom istanbulske opštine Bajrampaša, gospodinom Atilom Ajdinerom

Generalni konzul Zoran Marković učinio je kurtoaznu posetu predsedniku istanbulske opštine Bajrampaša, gospodinu Atili Ajdineru. Tom prilikom, u dužem i prijateljskom razgovoru, razmenjena su mišljenja o mogućnostima za dalje produbljivanje odnosa gradova i opština u Republici Srbiji sa opštinom Bajrampaša, koja sa 270.000 stanovnika i preko 500.000 radnika predstavlja značajan privredni potencijal Istanbula.
Obostrano je ocenjeno da se saradnja kreće uzlaznom putanjom, za šta je zaslužna i velika iseljenička zajednica sa prostora R.Srbije.
Razmotreni su i pravci zajedničkog delovanja sa ciljem inteziviranja privredne saradnje. Konstatovana je potreba da se obnove aktivnosti u cilju realizacije uzvratne posete privrednika i potencijalnih investitora iz ove opštine gradu Nišu, sa kojim je saradnja započeta davne 2010. godine. U ovom smislu, dogovoreni su i konkretni koraci, kako opštinskih vlasti, tako i Generalnog konzulata R.Srbije u Istanbulu.
Obostrano je konstatovana potreba intezivne saradnje i češćih kontakata predstavnika opštine i generalnog konzulata u vremenu pred nama.Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године

Делегација Архива Србије, предвођена директором др Мирославом Перишићем, боравила је у стручној посети Отоманском архиву у Истанбулу. Нашу делегацију, примио је др Угур Унал, директор Државног архива Турске у Анкари и др Мустафа Будак, заменик генералног директора Отоманског архива у Истанбулу.
Tоком боравка у Истанбулу, делегација је посетила Генерални конзулат Републике Србије. ГК Зоран Марковић указао је на значај институционализовања сарадње између два архива. Посебно је истакао важност нашег промишљеног културног присуства у Републици Турској.

 Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Kurtoazna poseta je realizovana 19.12.2013. godine. Tom prilikom su razmatrane istorijske veze dve drzave, kao i mogucnosti za dalji razvoj bilateralnih odnosa.Састанак са нашим студентима у Истанбулу

25. новембра у просторијама Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу организован је састанак са групом од петнаестак студената из Републике Србије, који као стипендисти турске владе студирају на Истанбулском државном универзитету. Поред генералног конзула Републике Србије у Истанбулу Зорана Марковића састанку је присуствовао министар без портфеља у Влади Републике Србије Сулејман Угљанина, амбасадор Републике Србије у Републици Турској Данило Вучетић и Александар Међедовић, копредседавајући Српско-турског пословног савета.

ГК З.Марковић студентима је пожелео успешне студије и пријатан боравак у Турској и нагласио да је за њих ГК Р.Србије у Истанбулу место где су увек добродошли и где се у свако доба могу обратити за савет и помоћ, не само у административно-конзуларном смислу. Он их је позвао да одржавају редовну комуникацију са Генералним конзулатом.Посета Васељенској Патријаршији

Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић и амбасадор Републике Србије у Републици Турској Данило Вучетић, 26 новембра, посетили су Васељенску Патријаршију у Истанбулу, где су разговарали са Његовом Све Светошћу Васељенским Патријархом Вартоломејом I.
Током дужег срдачног разговора, наглашен је значај добрих односа између две цркве, а било је речи и о ситуацији у региону и важности очувања српских верских објеката и културног наслеђа на територији јужне српске покрајине Косова и Метохије.Састанак са привредницима из Србије

Генерални конзул Републике Србије у Истанбулу Зоран Марковић и амбасадор Републике Србије у Републици Турској Данило Вучетић, 26 новембра примили су представнике српских компанија које су учествовале на манифестацији „Трговински мост – Турска – свет“.

Имајући у виду да компаније из Србије послују у сектору прехрамбене индустрије, привредници су упознати са ситуацијом на тржишту Турске, одредбама споразума о СТ које се односе на пољопривреду и прехрамбену индустрију и неким од правила пословања на тржишту. Привредници су информисали о резултатима своје посете Турској, и пренели своје утиске са ове манифестације. Договорене су и конкретне активности у непосредној будућности, са циљем пуног информисања о тржишту Турске.Стручна пракса

У складу са нашим настојањима да унапредимо стручно усавршавање студената и постдипломаца Републике Србије, усвојен је нови Правилник, којим се уређују услови и оквир за обављање стручне праксе у земљи и иностранству под окриљем Министарства спољних послова.

Стручна пракса у Министарству спољних послова је део посебног Програма стручног усавршавања и оспособљавања, који за сваку годину доноси министар спољних послова. Спроводи се према потребама и могућностима Министарства спољних послова, сходно предлозима организационих јединица и дипломатско-конзуларних представништва Р. Србије, и подразумева непосредно упознавање са пословима из делокруга Министарства и државне управе.


КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ:

Пунолетни држављани Републике Србије, који су студенти основних студија, дипломци или студенти последипломских студија на факултетима у земљи или иностранству, а нису у сталном радном односу.


ДУЖИНА ТРАЈАЊА:

Стручна пракса траје најмање две недеље, а најдуже шест месеци.

Након завршетка стручне праксе Министарство издаје одговарајућу потврду.


ПРОЦЕДУРА ПРИЈАВЉИВАЊА:

Заинтересовано лице треба да поднесе одговарајућу молбу за обављање стручне праксе најмање два месеца пре планираног почетка праксе, као и следећа документа:

    попуњен образац пријаве
    фотокопију важеће личне карте или пасоша Републике Србије
    биографију, и
    потврду факултета о студијама и просечној оцени.


Кандидат, који буде ушао у даљу процедуру, позива се на разговор, а о одлуци Министарства се обавештава у писаној форми.


КОМЕ СЕ ТРЕБА ОБРАТИТИ:

1. ЗА ПРАКСУ У МИНИСТАРСТВУ СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Министарству спољних послова Републике Србије – Дипломатској академији, поштом или електронским путем на адресу akademija@mfa.rs.

2. ЗА ПРАКСУ У ГЕНЕРАЛНОМ КОНЗУЛАТУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИСТАНБУЛУ

Изабраном дипломатско-конзуларном представништву Србије (нпр. амбасада, стална мисија, генерални конзулат, конзулат, културно-информативни центар), поштом или електронским путем. Електронска адреса Генералног конзулата Републике Србије у Истанбулу је konzulat.istanbul@mfa.rs


НАКНАДЕ И ТРОШКОВИ:

Лице које обавља стручну праксу нема право на новчану накнаду или другу имовинску корист за стручну праксу. Министарство и ДКП РС не сносе путне трошкове, трошкове осигурања, смештаја и исхране, као ни друге трошкове у вези са обављањем стручне праксе, осим ако другачије није предвиђено.Vesti
URUČENjE UDžBENIKA ZA UČENjE BOSANSKOG JEZIKA UDRUŽENjIMA NAŠIH ISELjENIKA U ISTANBULU
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Prezentacija turističke ponude Beograda u Istanbulu, 24. novembra o.g.
Odluka o ukidanju viza za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Indije, nosioce običnih pasoša
Poseta delegacije Loznice opštini Maltepe – Istanbul, 4.-6. avgust 2017. godine
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbor za predsednika Republike Srbije, glasanje u inostranstvu
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE 02. APRILA 2017. GODINE
Susret sa članom parlamenta Turske iz Burse, g. Huseinom Šahinom
Poseta udruženju Bosna – Sandžak u Bursi
Poseta RUMELISIAD-u 04.03.2017.
Poseta kompaniji MARTUR Bursa
Izbori za predsednika Republike Srbije
Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – sastanak sa predstavnicima tekstilnog sektora u RT (Istanbul, 1. mart)
Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – razgovor sa ministrom ekonomije RT N.Zejbekčijem (Istanbul, 28. februar 2017. godine)
Predsednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner u poseti Generalnom konzulu
Gostovanje Generalnog konzula na Rumeli TV
Balkansko prvenstvo u atletici za juniore
Uručenje ugledne književne nagrade beogradskom piscu Miodragu Jakšiću u Istanbulu
Susret sa studentima sa područja bivše SFRJ
20. godišnjica Udruženja „Bosna – Sandžak“ iz Istanbula
Prvi međunarodni festival mladih pisaca u Istanbulu
Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat reginalnoj TV Rumeli Turk
Lista advokata Advokatske komore Istanbula
14.04.2016, 09:20, Obaveštenje o otvorenom biračkom mestu
09.03.2016, 09:45, Vanredni izbori u R.Srbiji
22.02.2016, 11:50, Otvorena knjiga žalosti
11.02.2016, 12:20, Sajam turizma u Istanbulu
05.02.2016, 09:25, Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića časopisu Privredne komere Istanbula
Poseta delegacije grada Loznice istanbulskoj opštini Maltepe
Poseta Udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“
Gostovanje crkvenog hora „Branko“ iz Niša na slavi Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu
Postavljanje Tesline spomen biste u Izmiru
Srpski karikaturista Jugoslav Vlahović nagrađen
Saučešće povodom tragičnih događaja u Ankari 10. oktobra 2015. godine
KUD „Ivo Lola Ribar" pobednik međunarodnog festivala u Bursi
Sastanak borda tursko-srpskog poslovnog saveta
Drugi samit pametnih opština
Simpozijum "Nikola Tesla - pionir struje" u Izmiru
Poseta ansambla KUD Nikola Tesla
Susret sa guvernerom Istanbula, gospodinom Vasip Šahin
Intervju Todays Zaman
Generalni konzul prisustvovao proslavi u Udruženju Bosna - Sandžak iz Pendika
Poseta Generalnog konzula Zorana Markovića Bursi
Poseta sajmu biciklizma i motociklizma u Istanbulu
Poseta juniorske ženske vaterpolo reprezentacije R.Srbije Generalnom konzulatu
OBAVEŠTENJE O VIZAMA
Manifestacija „Dani Klastera 2014“ u Tekirdagu
Poseta gradu Adapazar (Sakarija)
Poseta guverneru Istanbula
Svetsko prvenstvo u košarci za žene – učešće reprezentacije Republike Srbije
Proslava Bajrama u udruženju iseljenika u opštini Pendik
Promocija filmova o legendama srpske i jugoslovenske košarke, Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću
Sastanak generalnog konzula Republike Srbije u Istanbulu sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Pendika - "Platforma prijatelji Sandžaka"
Letnji kamp u Istanbulu u organizaciji Gete instituta
Festival rumelijskih Turaka u Istanbulu
Promocija turskog izdanja romana Via Romana Vuka Draškovića
Godišnji skup predstavnika udruženja iseljenika
Studijska poseta delegacije Biblioteke grada Beograda
Susret Generalnog konzula Zorana Markovića sa predsednikom istanbulske opštine Pendik Kenanom Šahinom
Poseta Zorana Markovića, generalnog konzula Edirnама
Poseta GK Zorana Markovića udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“ u Pendiku
OBAVEŠTENJE GRAĐANIMA
Poseta GK Z.Markovića Izmiru
Uskršnja liturgija
Poseta GK Z.Markovića udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“ u Bajrampaši
Poseta učenika Fakulteta političkih nauka u Beogradu Istanbulu
Poseta međunarodne škole u Istanbulu
Uspeh srpskih sportista na Balkanijadi u Istanbulu Success of Serbian sports at the Balkan in Istanbul
Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Međunarodni sajam turizma u Istanbulu
Sastanak visokih predstavnika BSEC
Poseta gradonačelniku Istanbula
Susret Generalnog konzula Zorana Markovića sa predsednikom istanbulske opštine Bajrampaša, gospodinom Atilom Ajdinerom
Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године
Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Састанак са нашим студентима у Истанбулу
Посета Васељенској Патријаршији
Састанак са привредницима из Србије
Стручна пракса
Arhiva vesti