| |     ћирилица | english  
Naslovna
21.09.2023. - Obraćanje predsednika Vučića učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

"Gospodine predsedniče Generalne skupštine,

Ekselencije,

Dame i gospodo,        

Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Republike Srbije, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih koji i danas, 78. godina od osnivanja UN, istinski i jednako veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i više od toga – zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN.

Svi koji govorimo u ovom uvaženom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Kakva je budućnost sveta? Iako smo svi čuli reči generalnog sekretara, malo ko ga je slušao. I gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči. Uostalom, u eri dominacije društvenih mreža, u kojoj je važno samo dobiti ”lajk” više, u eri u kojoj svakom kućnom ljubimcu se posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama.

Ne mogu i nemam pravo, kao predsednik jedne nevelike zemlje, da govorim o odnosima između velikih sila. Niti je to moj posao, niti bih to umeo, ali mogu i hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica.

Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. Godine jednostranim proglašenjem nezavisnosti tzv. Kosova, još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije, bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim.

Šire posmatrano, otkako smo se prošli put sastali u ovoj sali, svet nije postao ni bolje, ni bezbednije mesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost i dalje su akutno ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll


Dame i gospodo,

Dok se već tri dana za redom sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN, upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina - otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava, ali i bazične ljudske moralnosti, ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese.

Svi govornici do sada, a verujem i da će i svi posle mene, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi. Danas neću ovde govoriti mnogo u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama kilometara izgrađenih auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, institutu za veštačku inteligenciju, jer se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu, ali ću govoriti o principima koji su gaženi i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta. Posebno onih koje su sebi dale za pravo da celom svetu, svaka iz svog ugla, drži političke i moralne lekcije.

Ovde, u ovoj sali, samo pre dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika SAD da je najvažniji princip u odnosima između država, poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I činilo mi se da je svako u ovoj sali to mogao da podrži.

Ja, kao predsednik Srbije, sa neskrivenim oduševljenjem sam to pozdravio. Jedini problem u svemu tome je bila činjenica da sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim u ovim prostorijama predsednicu tzv. Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, inače nastale secesijom od teritorije Republike Srbije.

Istovremeno, samo nekoliko metara daleko od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka čvrsto drži Povelje UN i odluka i akata UN, i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo, kada bi bilo istinito. Naime, gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donetu u ovom visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina. Prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća Saveta bezbednosti UN, ponavljam, bez ikakve odluke SB UN, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju na evropskom tlu, kako su rekli, da bi sprečili humanitarnu katastrofu.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll


Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio iste te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči, ista objašnjenja. Pri svemu tome, želim da vas obavestim da Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali pre dvadeset četiri godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji. Čak i kada su taj posao završili, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN i drugim međunarodno-pravnim aktima. A onda, palo im je na pamet da 2008. godine, suprotno svim, ali apsolutno svim aktima međunarodnog javnog prava, podrže nezavisnost tzv. Kosova.

Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji. Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji. Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica Ujedinjenih Nacija, ali i Saveta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice.

Nemušta i besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti provodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio.

Naime, od trenutka pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70% Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi.

Ipak, gore od svega je to što nam svi oni koji su počinili agresiju protiv Republike Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje politiku i principe ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom.  Nama je svako nasilje isto, svako kršenje Povelje UN isto, bez obzira na snagu sile koja ga vrši ili neminovno slične izgovore koje daje za svoje protivpravno i nemoralno ponašanje.

Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta – ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak. O teritorijalnom integritetu i Ukrajine i Srbije i svake druge zemlje, stoga svi mi ostali imamo prava da sa ovog podijuma govorimo makar malo više nego što oni imaju.

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll


Predsednik sam Srbije u drugom mandatu, bezbroj puta sam bio pod različitim političkim pritiscima, politički sam veteran, i ono što ću vam reći je za mene danas najvažnije. Principi se ne menjaju od prilike do prilike. Principi ne važe samo za jače, principi važe za sve. Ako to nije tako, onda to više nisu  principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući.

Još jedna važna stvar, mir je postao zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce. I jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni. Dok njima odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, da im principi, pravo i pravila ne odgovaraju, tim gore po pravo, pravdu i principe.

Danas, na KiM, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava se ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija.

Samo prošle nedelje, nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, predsednik vlade PIS u Prištini Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju, obratio se javnosti ispred jedne od glavnih zgrada Evropske Unije i pred milionskim auditorijumom okupljenih medija poručio malobrojnim preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji da će Srbi, citiram, “da pate i plate grešku koju su napravili“. Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost, moguće je. Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora. Mnogo gora su, dakle, dela koja evo, već dvadeset meseci u kontinuitetu, sprovodi na terenu Kurtijev ekstremistički režim, a koja se u praksi zajedno sa ponovnim ubrzanim iseljavanjem preostalih Srba pretvaraju u puzajuće etničko čišćenje u srcu Evrope. Koliko daleko ide cinizam Kurtijevog režima zaključićete i iz sledeće činjenice: otkako su Evropska Unija i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenja u kome osuđuju jednostrane akcije tzv. „vlade Kosova“ , zabeležen je skok etnički motivisanih napada nad Srbima u našoj južnoj pokrajini za preko 50%, dok su u istom periodu vlasti u Prištini preduzele čak 22 nova eskalatorna poteza. Srpski dečaci Stefan Stojanović i Miloš Stojanović od 11 i 21 godina, upucani su na Badnje veče od strane pripadnika ilegalnih tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u čijem naoružavanju učestvuju neki od prisutnih u ovoj sali, znajući dobro da je to duboko protivpravno i da je i samo postojanje KBS suprotno Rezoluciji 1244 SB UN. Sedmoro nevinih civila upucanih od strane predstavnika tzv kosovskih institucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, deo su tužne svakodnevice mog naroda na ovom delu naše teritorije odvojenom nasilnom secesijom suprotnom Povelji UN. 


Foto: Predsedništvo Srbije


I nećete verovati, iako ne postoji ni jedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, nijedan povređeni Albanac - pogađajte: krive su obe strane. Za razliku od 1999. godine, kada su bombardovali Beograd i druge gradove u mojoj zemlji, ostavljajući krvavi trag od više hiljada mrtvih civila i vojnika, u scenama veoma sličnim onima koje danas nažalost gledamo u različitim delovima sveta, danas kada se ogoljeni teror za koji i sami kažu da podseća na ono što se dešavalo Albancima dešava Srbima, nema ni humanitarne katastrofe, nema poziva na akciju, nema ničega. Sada su samo zabrinuti, sležu ramenima, ali ako bilo kakvu odluku treba da donesu, ona će uvek biti, kako kažu, krivica ”obeju strana”.

I u takvom svetu, verujem da jedna mala zemlja poput Srbije, podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke samostalnosti, daje primer borbe za pravo, ono koje je ovde ukinuto, čak i u ovoj zgradi, i svojom nevelikom snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet. Mi nismo menjali principe zarad dnevne politike i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije, tako branimo integritet svake zemlje članice UN.

Samo je pomalo tužno što se svi oni veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju. Kada se takva politika vodi, kada morala nema u svetskoj politici, onda je jasno da ulazimo u eru velikih podela i velikih sukoba. I ne samo političkih i ekonomskih, već i vojnih.

I baš u ovakvoj teškoj situaciji, Ujedinjene nacije predstavljaju poslednju suštinsku platformu koja nas sve okuplja, bez obzira na sve naše različitosti i podele. Verujem da su posvećenost miru i razvoju, želja za rešavanjem sporova dijalogom, pronalaženje zajedničkih načina za okončanje patnji ljudi i obezbeđivanje prosperitetnije i stabilnije budućnost upravo ono što nas ujedinjuje. Zato pružamo punu podršku svim važnim reformskim procesima same organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara UN.

Za očuvanje globalnog mira i kako ne bismo svi nestali u darvinističkom obračunu velikih sila, neophodno je da se udružimo, baš kao pre 78 godina, u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak zasnovan na Povelji UN. 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll


Dame i gospodo,

Poštovanje Povelje UN nije izbor, to je obaveza. To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje. Upravo te apele kontinuirano upućujemo već decenijama, ali sa značajnom razlikom - Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću, SVIH država članica.

Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja.

Ipak, želim  da se od srca zahvalim globalnoj većini. Znatno više od polovine članica UN na našem primeru podržava Povelju UN i ne podržava nasilno rasparčavanje moje zemlje. Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo zahvalni svima vama koji nesebično podržavate naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta, čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice danas, čuvate i svoje granice i čuvate mir. U vaše ime, jednako kao i u naše sopstveno, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira.

Neretko nam se čini da razgovor sa prištinskom vladom liči više na monolog nego na dijalog, jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština.

Republika Srbija, njena Vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU. To jeste naš zadatak.

Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog.

Disbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema.  Naprotiv.

Foto: Predsedništvo Srbije


Kao što sam na početku svog izlaganja rekao, Srbija se nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje. Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD u gotovo svim oblastima i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije i Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa Narodnom Republikom Kinom, Repubikom Korejom, Japanom, brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou. Isto tako, ne prekidamo ni naše važne i istorijske veze sa Ruskom Federacijom.

Verujući da je dijalog jedini način za iznalaženje kompromisnog rešenja, Srbija ostaje posvećena ovom procesu u cilju obezbeđivanja mirnog suživota Srba i Albanaca. Mir i stabilnost regiona nema alternativu. Sa tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pod okriljem EU.

Kao što je mnogima od vas možda poznato, različita tumačenja istorije su uzrok mnogih neslaganja i otvorenih pitanja u našem regionu. Verujem u budućnost i verujem da, ipak, imamo kapacitet i sposobnost da, uz zajedničke napore, pokušamo da prevaziđemo razlike i fokusiramo se na ono što nas povezuje – na brigu za dobrobit naših naroda.
Želimo da gradimo mostove, a ne zidove. Moramo da gledamo u budućnost. Moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja. Danas, iz Beograda skoro do Jadranskog mora, imamo zajedničku naplatu putarina, a uskoro će biti tako i do Egejskog. Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala.

Upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative Otvoreni Balkan, koja je do sada dala konkretne rezultate i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona. Otvoreni Balkan popravio je i političku atmosferu. Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima i naš ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo naših nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je istovremeno jedan od ključnih prioriteta naše spoljne politike.

Ovaj prioritet svakako ne isključuje našu opredeljenost za razvoj saradnje i produbljivanje odnosa sa našim tradicionalnim prijateljima iz svih delova sveta, gde ostajemo pouzdan i odgovoran partner. Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i kroz učešće u inicijativama i forumima različitih regiona širom sveta. Najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je i nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Takođe, ponosni smo što nam je pružena jedinstvena prilika da duh prijateljstva o kojem govorim osetite i u Beogradu, koji će biti domaćin Specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027. Zahvalni smo svima koji su nas podržavali i verovali u nas. Hvala vam, dragi prijatelji. 

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Dame i gospodo,

U ovoj sali je, nakon dugih pregovora i sa mnogo optimizma, usvojena Agenda 2030 – plan akcije za ljude, planetu i prosperitet, kojim smo dali obećanje da niko neće biti izostavljen.

Na pola puta do proklamovanog roka za ispunjenje ciljeva Agende i dalje postoji tračak nade da ćemo uspeti da ispunimo dato obećanje, iako je mnogo razloga za zabrinutost. I pored ostvarenog napretka u pojedinim sferama, nažalost, i dalje se suočavamo sa osnovnim egzistencijalnim problemima poput siromaštva, gladi i nejednakosti.

Srbija ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost, uporedo inicirajući politike bazirane na ciljevima održivog razvoja. Samo neki od dosadašnjih rezultata su: razvijanje instrumenta za uključivanje principa „da niko ne bude izostavljen“ u naša zakonska i strateška dokumenta, kao i učešće u globalnim inicijativama i njihovo sprovođenje na nacionalnom nivou u oblastima održivih sistema ishrane, transformacije obrazovnih sistema i urbanog razvoja.

Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo. I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima.

Takođe, prepoznata je i neophodnost pronalaženja novih izvora rasta. Zbog toga su naše buduće aktivnosti fokusirane na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije. Srbija je prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i  usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. godine. Gradi se Bio4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedan od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi.

Čvrsto verujemo da znanje i nauka igraju jednu od ključnih uloga u ubrzavanju aktivnosti ka implementaciji Agende 2030. Stoga sam ponosan da je na predlog Republike Srbije i grupe država (like minded countries) GS UN usvojila rezoluciju kojom se period od 2024. do 2033. godine proglašava Međunarodnom dekadom nauka za održivi razvoj.

Ovo sve radimo zbog budućih generacija. Verujem da je uključivanje mladih u realizaciju Agende 2030 važan preduslov za njen uspeh, jer su mladi nesumnjivo najvažnija pokretačka snaga razvoja svakog društva.


Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll


Ekselencije,

Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela: „Mir je najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima“. Moramo verovati u to i zajednički raditi na tome. Conditio sine qua non je, pre svega, razgovor, da slušamo i trudimo se da čujemo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu.

Na kraju, želim da iskoristim priliku da pozovem predstavnike svih zemalja članica UN da uzmu učešća u održavanju svetske izložbe EXPO 2027 u Beogradu. Glavni grad Srbije, kosmopolitska metropola sa dva miliona stanovnika je i vaša kuća i pružamo vam ruku dobrošlice za učešće na najslobodnijoj i najraznolikijoj međunarodnoj izložbi do sada. Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost.

Znam da sam govorio mnogo duže, ali moram da kažem da sam sebi dao to pravo, baš kao što su ga velike sile dale sebi.

Hvala na pažnji."

 

Izvor: www.predsednik.rs


Verzija za štampu
Vesti
23.11.2023. - INFORMACIJA O ULASKU TURSKIH DRŽAVLjANA U REPUBLIKU SRBIJU
02.11.2023. godine- PRIJAVLjIVANјE ZA GLASANјE U INOSTRANSTVU NA IZBORIMA 17.12.2023. GODINE
21.09.2023. - Obraćanje predsednika Vučića učesnicima 78. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
28.05.2023. godine - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je izbornu pobedu predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i poželeo mu uspeh u obavlјanju odgovorne dužnosti
4. maj 2023. godine - Knjiga žalosti u Generalnom konzulatu
20. mart 2023. godine - Dačić: Srbija šalje 1,5 miliona evra pomoći Turskoj i Siriji
26. februar 2023. godine - Telefonski razgovor sa predsednikom Republike Turske
01. februar 2023. godine - Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore
01. februar 2023. godine - Od danas počinje izdavanje parametara za elektronsku identifikaciju
26. janуар 2023. godine - Dačić: Turska je za poštovanje ranije potpisanih sporazuma sa Prištinom
26. januar 2023. godine - Ministar Dačić razgovarao sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske
26. januar 2023. godine - Dačić: Odnosi Srbije i Turske na istorijskom maksimumu
26.12.2022. godine - NERADNI DANI
13. novembar 2022. godine - Telegram saučešća predsedniku Republike Turske povodom eksplozije u Istanbulu
15.10.2022.godine - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća predsedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoganu
05.10.2022. godine - Informacija o popisu srpskih državljana u inostranstvu
22.09.2022. godine - Obraćanje predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na generalnoj debati 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija
22. septembar 2022. godine - Srbija ostaje pouzdan partner u ostvarivanju zajedničkih ciljeva UN
07.09.2022. godine - Zvanična poseta predsednika Republike Turske
02.09.2022. godine - Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u novijoj istoriji
14.07.2022. godine - PRELAZAK DRŽAVNE GRANICE REPUBLIKE SRBIJE MALOLETNIH LICA
01.06.2022. godine - Ukinuta ograničenja ulaska u Republiku Tursku
31.05.2022. godine - Predsednik Vučić položio zakletvu
25.05.2022. godine - Predsednik Vučić na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma
11. april 2022. godine – Odluke o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore kao i matične države i Srba u regionu
08. april 2022. godine - Selaković: Odnosi Srbije i Turske dostigli najviši nivo u novijoj istoriji
04. april 2022. godine - Telefonski razgovor sa predsednikom Republike Turske
10. mart 2022. godine - Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu - VIDEO
05. mart 2022. godine - Ulazak u Republiku Tursku
23. februar 2022. godine - Raspisani konkursi za sufinansiranje projekata za region i dijasporu
16.02.2022. - Prijavljivanje za glasanje u inostranstvu do 12. marta
15.02.2022. godine - Vučić: Slaveći Sretenje šalјemo poruku da želimo slobodnu, jaku i modernu Srbiju
7. februar 2022. godine - Beograd dobija Centar za četvrtu industrijsku revoluciju
18.01.2022. godine - Predsednik Vučić u jednodnevnoj poseti Republici Turskoj
11.01.2022.godine - Selaković i Čavušoglu razgovarali o realizaciji trećeg Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske
22. decembar 2021. godine - Sastanak sa predsednikom Velike Narodne skupštine Republike Turske
04. decembar 2021. godine- REFERENDUM: GLASANJE U INOSTRANSTVU
2. decembar 2021. godine - Obaveštenje za birače koje imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju biračkog prava na republičkom referendumu
1. decembar 2021. godine - Srpsko preduzeće na sajmu Plast Eurasia Istanbul
30. novembar 2021. godine - Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić učestvovao na Samitu B40 mreže balkanskih gradova u Istanbulu
12. novembar 2021. godine- Važna uloga Uneska za očuvanje srpske baštine na Kosmetu
2. novembar 2021. godine - Obraćanje predsednika Republike Srbije na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP26 održanoj u Glazgovu
21. oktobar 2021. godine - Predsednik Vučić obišao noćne radove na mostu preko Zapadne Morave
15. oktobar 2021. godine - Selaković pred SBUN: Dijalog i primena postignutih dogovora jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja
11. oktobar 2021. godine - Sastanak na visokom nivou posvećen obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalјa
4. oktobar 2021. godine – Odluka o sufinansiranju projekata za Srbe u regionu
26. septembar 2021. godine - Telefonski razgovor predsednika Vučića sa generalnim sekretarom NATO
25. septembar 2021. godine - Selaković u Njujorku sa 28 šefova diplomatije o ekonomskim uspesima Srbije i situaciji na KiM
25. septembar 2021. godine- Priština ozbiljno ugrozila mir i regionalnu stabilnost
22. septembar 2021. godine - Predsednica Vlade Brnabić na Globalnom Kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće
18.09.2021. - Predsednik Vučić u poseti Istanbulu
15.09.2021. - Obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
01. septembar 2021. godine - Ministar Selaković na otvaranju Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru
31. avgust 2021.godine - Selaković: Odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou u savremenoj istoriji
31.08.2021. godine - Odnosi Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou
14. avgust 2021. godine - Telegram saučešća predsedniku Republike Turske
05. avgust 2021. godine - Obeležavanje Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji „Oluja“
30. jul 2021. godine- Telefonski razgovor sa predsednikom Republike Turske
23. jul 2021. godine - RASPISANI KONKURSI ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA
22. jul 2021. godine - Predsednik Vučić: Odlučili smo - naš cilј je EU, ali je Kina važan partner
20. jul 2021. godine - Srbija ostvarila veliki uspeh u oblasti digitalizacije
16. jul 2021. godine - Sastanak predsednika Vučića sa ministrom kulture i turizma Republike Turske
30. jun 2021. godine - DAH TEATAR NA POZORIŠNOM FESTIVALU U BURSI
17. jun 2021. godine - Brnabić se sastala sa predsednikom Turske
17. jun 2021. godine - Sastanci u Antaliji bili uspešni za Srbiju
17. jun 2021. godine - Selaković: Srbija posvećena miru i stabilnost regiona
17. jun 2021. godine - Selaković: Saradnja i dobrosusedski odnosi opšti su interes čitavog regiona
09. jun 2021. godine - Ambasador Marković u poseti novinskoj agenciji Anadolija
09. jun 2021. godine - Obraćanje predsednika Republike Srbije na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija
01.06.2021. godine - NOVI REŽIM ULASKA U TURSKU OD 01.06.2021.
20. maj 2021. godine - Ministar Selaković predstavio novu uslugu „e-Konzulat“
14. maj 2021. godine - INFORMACIJA ZA ULAZAK NA TERITORIJU REPUBLIKE TURSKE
14. maj 2021. godine - Ambasador Marković: Turski turisti su dobrodošli u Srbiju
12. maj 2021. godine - Srbija i Turska od 14. maja uzajamno priznaju sertifikate o vakcinaciji
29. april 2021. godine - Vakcinacija državlјana Srbije iz dijaspore 15. maja u Beogradu
29. april 2021. godine - Zaštitne mere u Turskoj
21. april 2021. godine - Predsednik Vučić se sastao putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF
20. april 2021. godine- Sastanak sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu
19. april 2021. godine - SZO ocenila impresivnim proces imunizacije u Srbiji
13. april 2021. godine - Zaštitne mere u Republici Turskoj
13. april 2021. godine - Selaković: Politički ekstremizam Albanaca na KiM sve jači
13. april 2021. godine - Selaković: Priština istrajava u kampanji mržnje prema srpskom narodu
9 april 2021 - OBAVEŠTENјE O VAKCINACIJI U SRBIJI
7. april 2021. godine - Predsednik Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Republike Turske
Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
Obeležavanje Dana sećanja na 17. mart 2004. godine - Pogrom na Kosovu i Metohiji
Republika Srbija u Mesecu Frankofonije
OD 15. MARTA OBAVEZAN HES KOD ZA ULAZAK U TURSKU
Oproštajna poseta ambasadora Republike Turske
Selaković: Borba protiv svih oblika kriminala prioritet Vlade Srbije
Telefonski razgovor sa predsednikom Republike Turske
Saradnja i odnosi Srbije i Turske na najvišem nivou
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran za Patrijarha srpskog
DAN DRŽAVNOSTI REPUBLIKE SRBIJE - SRETENJE
Raspisivanje konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2021. godini
Selaković i Gujon čestitali Savindan
Selaković primio u oproštajnu posetu ambasadora Turske
Selaković za Politiku: Godina podmlađivanja srpske diplomatije
VUČIĆ: SRBIJA PO RASTU PRVA U EVROPI
OTVOREN NOVI GASOVOD "BALKANSKI TOK"
SELAKOVIĆ: OVE GODINE NOVI AMBASADORI, ALI CILJEVI ISTI
SVAKI SRBIN U DIJASPORI JE POTENCIJALNI LOBISTA
NOVOGODIŠNJA ČESTITKA
VUČIĆ: SRBIJA OSTAJE NA KURSU POBEDNIČKE POLITIČKE STABILNOSTI
OBAVEZAN PCR TEST ZA ULAZAK U REPUBLIKU TURSKU
PREDSENICA VLADE SRBIJE PRVA EVROPSKA PREMIJERKA KOJA JE PRIMILA ANTIKOVID VAKCINU
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE
SPISAK LABORATORIJA U TURSKOJ U KOJIMA MOŽE DA SE URADI PCR TEST
VAŽNO!!! OD 20. DECEMBRA 2020. OBAVEZAN PCR TEST ZA ULAZAK U SRBIJU
SAOPŠTENJE MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA
10. KONFERENCIJA NOVINARA I MEDIJA DIJASPORE I SRBA U REGIONU
SASTANAK SA AMBASADORIMA ZEMALJA ČLANICA EU AKREDITOVANIH U SRBIJI I ŠEFOM DELEGACIJE EU
OBAVEŠTENJE O SMRTI NJEGOVE SVETOSTI, PATRIJARHA SRPSKOG GOSPODINA IRINEJA
VAŽNO OBAVEŠTENJE VEZANO ZA PUTNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE
REZULTATI KONKURSA MINISTARSTVA SPOLjNIH POSLOVA, UPRAVE ZA DIJASPORU, O SUFINANSIRANjU PROJEKATA
Ponovljeni konkursi za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
VAŽNO UPOZORENjE: LAŽNI SAJT ZA PRIJAVLjIVANjE GLASAČA U INOSTRANSTVU
Izbori za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije 21. jun 2020. godine
Zakazivanje termina za podnošenje zahteva od 11. maja 2020. godine
VAŽNO! Humanitarni let za Srbiju u organizaciji Vlade Republike Turske, 22.04.2020.
DIGITALNI SADRŽAJI U OBLASTI KULTURE
KORONA VIRUS: PREPORUKA DRŽAVLjANIMA SRBIJE U INOSTRANSTVU
IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUŠTINE REPUBLIKE SRBIJE 26.04.2020. godine
K O N K U R S za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2020. godini
Konkurs za sufinansiranje projekata za region
Konkurs za sufinansiranje projekata za dijasporu
Finansijski vodič za povratnike
Internacionalni festival teatra u Istanbulu
Stipendija Vlade Republike Srbije u okviru Projekta ,,Srbija za Srbe iz regiona"
Preuzimanje brošure o kandidaturi Republike Srbije za reizbor u Izvršni savet Uneska
Odluka o sufinansiranju projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
Konkurs za sufinansiranje projekata koji svojim kvalitetom doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i Srba u regionu, koji će trajati od 13. marta do 01. aprila 2019. godine.
URUČENjE UDžBENIKA ZA UČENjE BOSANSKOG JEZIKA UDRUŽENjIMA NAŠIH ISELjENIKA U ISTANBULU
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE BURUNDI
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE AZERBEJDžAN, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Sufinansiranje projekata koji doprinose očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu
UKINUTE VIZE ZA DRŽAVLjANE GRUZIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Odluka Vlade Republike Srbije o ukidanju viza za državljane Republike Gvineje Bisao, nosioce svih pasoša
ODLUKA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN O UKIDANjU VIZA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE, NOSIOCE OBIČNIH PASOŠA
Prezentacija turističke ponude Beograda u Istanbulu, 24. novembra o.g.
Odluka o ukidanju viza za državljane IR Iran, nosioce običnih pasoša
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Indije, nosioce običnih pasoša
Poseta delegacije Loznice opštini Maltepe – Istanbul, 4.-6. avgust 2017. godine
Odluka o ukidanju viza za državljane R. Peru, nosioce običnih pasoša
Javni međunarodni otvoreni dvostepeni konkurs za izradu idejnog rešenja za spomen-obeležje Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu
Izbor za predsednika Republike Srbije, glasanje u inostranstvu
IZBORI ZA PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE 02. APRILA 2017. GODINE
Susret sa članom parlamenta Turske iz Burse, g. Huseinom Šahinom
Poseta udruženju Bosna – Sandžak u Bursi
Poseta RUMELISIAD-u 04.03.2017.
Poseta kompaniji MARTUR Bursa
Izbori za predsednika Republike Srbije
Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – sastanak sa predstavnicima tekstilnog sektora u RT (Istanbul, 1. mart)
Poseta PPV i MTTT R.Ljajića RT – razgovor sa ministrom ekonomije RT N.Zejbekčijem (Istanbul, 28. februar 2017. godine)
Predsednik opštine Bajrampaša Atila Ajdiner u poseti Generalnom konzulu
Gostovanje Generalnog konzula na Rumeli TV
Balkansko prvenstvo u atletici za juniore
Uručenje ugledne književne nagrade beogradskom piscu Miodragu Jakšiću u Istanbulu
Susret sa studentima sa područja bivše SFRJ
20. godišnjica Udruženja „Bosna – Sandžak“ iz Istanbula
Prvi međunarodni festival mladih pisaca u Istanbulu
Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića dat reginalnoj TV Rumeli Turk
Lista advokata Advokatske komore Istanbula
14.04.2016, 09:20, Obaveštenje o otvorenom biračkom mestu
09.03.2016, 09:45, Vanredni izbori u R.Srbiji
22.02.2016, 11:50, Otvorena knjiga žalosti
11.02.2016, 12:20, Sajam turizma u Istanbulu
05.02.2016, 09:25, Intervju Generalnog konzula Zorana Markovića časopisu Privredne komere Istanbula
Poseta delegacije grada Loznice istanbulskoj opštini Maltepe
Poseta Udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“
Gostovanje crkvenog hora „Branko“ iz Niša na slavi Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu
Postavljanje Tesline spomen biste u Izmiru
Srpski karikaturista Jugoslav Vlahović nagrađen
Saučešće povodom tragičnih događaja u Ankari 10. oktobra 2015. godine
KUD „Ivo Lola Ribar" pobednik međunarodnog festivala u Bursi
Sastanak borda tursko-srpskog poslovnog saveta
Drugi samit pametnih opština
Simpozijum "Nikola Tesla - pionir struje" u Izmiru
Poseta ansambla KUD Nikola Tesla
Susret sa guvernerom Istanbula, gospodinom Vasip Šahin
Intervju Todays Zaman
Generalni konzul prisustvovao proslavi u Udruženju Bosna - Sandžak iz Pendika
Poseta Generalnog konzula Zorana Markovića Bursi
Poseta sajmu biciklizma i motociklizma u Istanbulu
Poseta juniorske ženske vaterpolo reprezentacije R.Srbije Generalnom konzulatu
OBAVEŠTENJE O VIZAMA
Manifestacija „Dani Klastera 2014“ u Tekirdagu
Poseta gradu Adapazar (Sakarija)
Poseta guverneru Istanbula
Svetsko prvenstvo u košarci za žene – učešće reprezentacije Republike Srbije
Proslava Bajrama u udruženju iseljenika u opštini Pendik
Promocija filmova o legendama srpske i jugoslovenske košarke, Željku Obradoviću i Dušanu Ivkoviću
Sastanak generalnog konzula Republike Srbije u Istanbulu sa predstavnicima udruženja iseljenika iz Pendika - "Platforma prijatelji Sandžaka"
Letnji kamp u Istanbulu u organizaciji Gete instituta
Festival rumelijskih Turaka u Istanbulu
Promocija turskog izdanja romana Via Romana Vuka Draškovića
Godišnji skup predstavnika udruženja iseljenika
Studijska poseta delegacije Biblioteke grada Beograda
Susret Generalnog konzula Zorana Markovića sa predsednikom istanbulske opštine Pendik Kenanom Šahinom
Poseta Zorana Markovića, generalnog konzula Edirnама
Poseta GK Zorana Markovića udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“ u Pendiku
OBAVEŠTENJE GRAĐANIMA
Poseta GK Z.Markovića Izmiru
Uskršnja liturgija
Poseta GK Z.Markovića udruženju iseljenika „Bosna – Sandžak“ u Bajrampaši
Poseta učenika Fakulteta političkih nauka u Beogradu Istanbulu
Poseta međunarodne škole u Istanbulu
Uspeh srpskih sportista na Balkanijadi u Istanbulu Success of Serbian sports at the Balkan in Istanbul
Koncert Željka Joksimovića u Istanbulu
Prijem povodom Dana državnosti Republike Srbije
Obaveštenje za upis u birački spisak podataka o tome da će birač glasati u inostranstvu
Međunarodni sajam turizma u Istanbulu
Sastanak visokih predstavnika BSEC
Poseta gradonačelniku Istanbula
Susret Generalnog konzula Zorana Markovića sa predsednikom istanbulske opštine Bajrampaša, gospodinom Atilom Ajdinerom
Посета делегације Архива Србије Истанбулу, 24-27. децембар 2013. године
Kurtoazna poseta generalnog konzula Zorana Markovica guverneru Istanbula Nj.E. Huseyinu Avni Mutluu.
Састанак са нашим студентима у Истанбулу
Посета Васељенској Патријаршији
Састанак са привредницима из Србије
Стручна пракса
Arhiva vesti